reklam

12 Temmuz 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Avrupa’nın en büyük çöp tesisi İstanbul’da açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin 6 yıl önce Kemerburgaz’da temelini attığı Kompost ve Geri Kazanım Tesisleri’’ hizmete girdi.

Toplam 320 bin metrekarelik alanda, 32 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen ve dünyanın ikincisi, Avrupa’nın da en büyüğü olan tesis, yaklaşık 50 milyon dolara mal oldu. Tesiste, günlük bin ton çöp işlenerek 250 ton kompost (organik gübre) elde edilecek.

Tesisin açılışını İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve İstanbul Valisi Erol Çakır yaptı. Açılışta konuşan Vali Çakır, İstanbul’da gecekondu, su, kanalizasyon ve çevre gibi geçmişte problem olan birçok konunun çözüme kavuştuğunu söyledi. Yine bu konular kadar önemli olan güvenlik, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarında artık sorun yaşanmadığını belirten Çakır, bütün problemlerin belediye ve devlet kurumları arasında kurulan işbirliği sayesinde çözüldüğünü aktardı.

İBB Başkanı Gürtuna da ‘çözüm ötesi bir tesis’ açtıklarını, İstanbul’u çöp sorunu olmayan dünyanın en temiz metropollerinden biri haline getirdiklerini kaydetti. İstanbul’da şehir içinde bulunan bütün çöp merkezlerini kapatarak bu mekanlara park, bahçe ve spor tesisleri yaptıklarını anlatan Gürtuna, çöpleri biri Avrupa, diğeri Asya yakasında bulunan iki düzenli çöp depolama alanında topladıklarını ve düzenli depolama sistemi ile bertaraf ettiklerini ifade etti. Gürtuna, İstanbul’da günde 10 bin ton çöp toplandığına dikkati çekerek, bunun birçok Avrupa ülkesinde toplanan çöpten daha fazla olduğunu vurguladı.

Türkiye topraklarında organik maddenin azalmaya başladığını dile getiren TEMA Başkanı Nihat Gökyiğit de açılan tesisin toprağın feryadına cevap vereceğine inandığını söyledi. Başkan Gürtuna, Vali Çakır ile birlikte akülü mini arabaya binerek tesisleri gezdi. Gürtuna ve Çakır tesisleri gezerken başlarına kasket, ağızlarına da koku maskesi taktı. İSTAÇ Genel Müdürü Abdülhalim Karabıyık ise tesisteki çalışmaların nasıl yapıldığı konusunda bilgi verdi.

Kompost, gübreden farklı olarak, toprağı ıslah edici, organik değeri yüksek malzeme olarak biliniyor. Tesiste kompostlaştırma, basınçlı havalandırma ile yapılıyor. Yığınlar arasından geçen basınçlı hava vasıtasıyla oksijenli ortamda çürüme sağlanıyor. Kompostun oluşum süresi 8 hafta.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz