reklam

13 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Nemrut’ta anlamlı gün

Kral Mithridates’in taç giydiği gün olan 14 Temmuz’da, Akbank Oda Orkestrası, dağın zirvesindeki doğu terasta konser verecek.
Kommagene Kralı ve Kommagene uygarlığının kurucusu Mithridates Kallinikos’in 14 Temmuz M.Ö. 109’da taç giydiği gün oluşan astrolojik olayın Nemrut’ta bulunan ve dünyada başka örneği olmayan aslan horoskopunun üzerindeki astrolojik kompozisyonda belirtildiği söyleniyor.

Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde Nemrut Dağı’nın 2 bin 206 metre yüksekliğindeki zirvesinde bulunan ören yerindeki 2000 yıllık tarihi eserlerin kurtarılmasına yönelik uluslararası bilimsel çalışmaların ikinci yılında bir ilke daha imza atılacak.
Kral Mithridates’in taç giydiği gün olan 14 Temmuz’da, Akbank Oda Orkestrası, dağın zirvesindeki doğu terasta konser verecek. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan, arkeoloji çevrelerinde dünyanın 8. harikası kabul edilen Kommageneliler’in kutsal tapınağında yer alan aslan horoskopu üzerindeki astrolojik dizilişin tarihi olan 14 Temmuz M.Ö. 109, Kommagene Kralı ve Kommagene uygarlığının kurucusu Mithridates Kallinikos’un taç giydiği günü gösteriyor.

Helenistik döneme ait önemli kaynak
Vali Halil Işık, yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı’ndaki Kommagene uygarlığından kalan tarihi eserlerin Helenistik dönemin en güzel sanat eseri olduğunu, doğu ve batı uygarlıklarının, inançlarının, sanatının bir arada yaşatıldığı o dönemin tarihi hakkında günümüze bilgi aktaran önemli bir kaynak kabul edildiğini söyledi. Kral Mithridates’in 14 Temmuz M.Ö. 109’da taç giydiğini ve o gün oluşan astrolojik olayın Nemrut’ta bulunan ve dünyada başka örneği olmayan aslan horoskopunun üzerindeki astrolojik kompozisyonda belirtildiğini anlatan Işık, “Nemrut’taki tarihi eserlerin kurtarılması için çalışmalar, bu nedenle geçen yıl 14 Temmuz’da başlatılmıştı” dedi.

Nemrut’un kurtarilmasi çalişmasinin yildönümü
Vali Işık, bilimsel çalışmaların Kültür Bakanlığı’nın izni ile Hollanda Amsterdam Üniversitesi başkanlığındaki uluslararası kurulun katılımı ve Uluslararası Nemrut Vakfı’nın sponsorluğu ve koordinasyonunda başlatıldığını anımsattı. Bu yıl 14 Temmuz’un, Nemrut’un kurtarılması çalışmasının yıldönümü olarak ilan edildiğini kaydeden Işık, şöyle devam etti: “14 Temmuz’da Uluslararası Nemrut Vakfı tarafından organize edilen uluslararası ve ulusal katılımın sağlanacağı toplantıda, geçen yıl ve bu yıl yapılan çalışmalar değerlendirilecek, önümüzdeki yıllarda öngörülen çalışmalar tartışılacak.
Toplantıya Kültür Bakanlığı temsilcileri, Adıyaman Valiliği, Amsterdam Üniversitesi, Uluslararası Nemrut Vakfı, Dünya Anıtlar Fonu, yurtiçi ve yurtdışından bilim adamları, Hollanda Büyükelçisi Sjoerd J.H. Gosses, yerli ve yabancı gazeteciler katılacak.” Aynı gün, çalışmaya katkı sağlayan Akbank Kültür Müdürlüğü’nün desteğiyle Akbank Oda Orkestrası Nemrut’taki doğu terasta konser verecek, projede yer alan bilim adamlarının katılımıyla konferans düzenlenecek.
Ntvmsnbc

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz