reklam

15 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çiğli'de SİT yumuşadı

Mavişehir ile Çiğli arasında içinde Dudayev Bulvarı'nın da bulunduğu yeni prestij alanındaki SİT kararını kaldırdı. Gediz'in yatağı ile İzsu Pompa İstasyonuna kadar olan bölge de 2. derece SİT alanından çıkarılıp 3. dereceye alındı. Alanın SİT kapsamından çıkarılmasına daha önce imar planı yapılan bölgede hisseli arsaları bulunan 500 kişinin mağduruyeti de son bulurken, büyük bir haksızlık giderilmiş oldu. Yeni İzmir'in gelişmeye en müsait bölgesindeki SİT'in kalkması vatandaşları ve bölgede yatırımları bulunan kişileri sevindiridi. Tevfik Alyanak, "Vatandaşlar dedelerinden kalan arsalara kavuştu. SİT kapsamından çıkarılan alan İzmir'in pırlantısı olacak. Burada konutu, ticaret alanı, sosyal tesisi ile yeni bir kent dokusu oluşturulacak" dedi.

Hisseli arsalar
Kuş Cenneti'ne yakın olması nedeniyle 2. derece SİT ilan edilen alanın kapsamı 4 Nisan 2002'de genişletilip, Dudayev Bulvarı ile Gediz Yatağı arasında kalan alan da SİT ilan edildi. Alanın imar planlarının daha önce yapılmış olması, kurulun 3 ay önce aldığı genişletme kararının iptalindeki en önemli etken oldu. İmar planlarının SİT kararlarıyla düşmesi nedeniyle bölgede hisseli arsası bulunan 500 kişi inşaat hakkını yetirdi. Mağdur olduklarını belirten arsa sahipleri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Kültür Bakanlığı'na başvurdu. Çiğli Belediyesi'nin de desteğıini alan vatadaşlar 3 ay süren görüşmeler sonrasında SİT kararı iptal edildi. Aralarında "Karşıyaka Evleri'nin" de bulunduğu yarım kalan inşaatlar da tamamlanma şansı yakaladı. Dalyanın da bulunduğu alandaki 1. derece sit kararı ise değişikliğe uğramadı.

Ne olacak?
Toplam 250 hektarlık SİT alanın 30 hektarının 2. derece SİT'ten 70 hektarı da 2. dereceden 3. dereceye düşürüldü. Daha önce sadece turizm amaçlı inşaat yapılabilen ve 2. derece SİT ilan edilen Dudayev Bulvarı ile Gediz Yatağı arasındaki alanda SİT kararının kaldırılmasıyla her türlü inşaatın yapımına olanak sağlandı. 2. dereceden 3. derece SİT kapsamına alınan Gediz Yatağı ile İzsu Pompa İstasyonu arasındaki bölgede de hazırlanacak ve kurul onayından geçecek "koruma amaçlı imar planı" doğrultusunda yapılaşma izni sağlandı. SİT kararının ardından arsa mağduru olan vatandaşlara destek veren Çiğli Belediye Başkanı Tevfik Alyanak, Mavişehir ile Kipa arasındaki alanın İzmir'in pırmantası olacağını söyledi. Alyanak "Vatandaşlar dedelerinde kalan topraklara kavuştu. 2. derece SİT kapsamından çıkarılan bölgede kat yoğunluğunun olmayacağı kontular, ticaret alanları, sosyal alanlar yapılacak. Yepyeni bir tnet dokusu ile bu alan İzmir'in pırlantası olacak" dedi.

2. derece SİT kapsamından çıkaralın Mavişehir ile Kipa arasındaki alanda (Dudayev Bulvarı ile Gediz Yatağı) Karşıyaka Evleri, temeli atılmış 15 katlı bir kooperatif, inşaat halinde bir akaryakıt istasyonu var. 3. derece SİT kapsamına düşürülen alanda ise yaplaşma mevcut değil.
Yeniasır

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz