reklam

15 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Ortaköy'de tarihi okulda esrarengiz yangın

okulortakoyReina'nın otopark gibi kullandığı tarihi Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu 3 saatte kül oldu. 2. Abdülhamid'in Gazi Osman Paşa'ya hediye ettiği binayı mafyanın yaktığı iddia ediliyor

Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu, dün belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında kül oldu. Semt sakinlerin adı bir süre önce otopark skandalıyla gündeme gelen tarihi binanın mafya tarafından yakıldığını öne sürdü. II. Abdülhamit tarafından Gazi Osman Paşa'ya hediye edilen ve Naime Sultan Yalısı olarak da bilinen binanın bahçesindeki 250 araç kapasiteli otoparkın gece 22.00'den 03.00'e kadar "Reina" tarafından usulsüzce işletildiği iddiaları üzerine aralarında eski Okul Müdürü Vedat Balcı'nın da bulunduğu 4 okul yöneticisi ile "Reina"da çalışan 7 otopark görevlisi gözaltına alınmış, olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Ancak 3 saatte söndürebildi
Şüpheli bulunan yangın dün saat 15.30 sıralarında kazan dairesinden başladı. 3 katlı binanın 2 katının ahşap olması nedeniyle kısa sürede büyüyen yangın bir türlü kontrol altına alınamadı. 3 saat süreyle devam eden alevler binayı kullanılmaz hale getirirken, öğrenciler olayı gözyaşları içinde izledi. İtfaiye ekiplerinin denizden de müdahele etmesine rağmen durdurulamayan yangın sonunda binanın çatısı ve bazı duvarları kısmen çöktü. Deniz Şube Müdürlüğü'ne bağlı bir botun deniz tarafında güvenlik önlemi aldığı yangın, İstanbul Boğazı'ndaki semtlerden de görüldü.

Okul bahçesindeki 250 araç kapasiteli otoparka, saat 22.00'den 03.00'e kadar ''Reina'' isimli eğlence yeri görevlilerince çalıştırıldığı, araç sahiplerinin otopark ücretlerini okul görevlisine değil Reina çalışanlarına ödedikleri ve otopark olarak kullanılan bahçe gelirinin okul idarecilerince suiistimal edildiği yolundaki ihbarlar üzerine, Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 2 Temmuz gecesi baskın yapılmıştı.

5 gün süren inceleme sonucunda da otoparkın izin belgesinin Milli Eğitim Vakfı adına olmasına rağmen park eden otomobillerin ücreti Reina görevlilerine ödediğini belirlemişti. Bunun üzerine, eski Okul Müdürü Vedat Balcı ve görevlilerden Gökmen Tokatlı, Fethi Şafak ve Selim Koç ile Reina'nın otopark görevlileri olan Sedat Yücetürk, Fatih Yusuf Karakaş, Recep Akbaş, Sefer Özkarlıoğlu, Mehmet Yıldırım, Fethi Ahmet Çakır ve Münir Yazıcı'yı gözaltına almış, ifade vermelerinden sonra serbest bırakılmışlardı. Operasyonda, otopark girişinde kullanılan 1 adet yazar kasa ile 1 adet yasadışı tutulan defter ve kısmen kullanılmış otopark fişlerine el konulmuştu. Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Anılarımız kül oldu
Olay yerine gelen İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey Okul Müdürü Hüseyin Acar ile görüştükten sonra "Yangının çıkış sebebini araştıracağım. Kazan dairesi deniliyor ama emin değiliz" dedi. Eski okul müdürünün, otoparkın işletmesinde yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler nedeniyle açığa alındığını belirten Balıbey, olayda her türlü ihtimalin gözönünde bulundurulacağını söyledi. Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu da, kendisinin bu okuldan mezun olduğunu belirterek, ''Burada anılarımız var. Okulun başka yere taşınma durumu vardı. Yangınla ilgili çeşitli duyumların var, ama bunlar sadece iddia olarak kalıyor'' diye konuştu.

93 yıldır okul olarak kullanılıyor
Beşiktaş Belediyesi'nin kayıtlarına göre yapılış tarihi ve mimarı tam olarak bilinmeyen binanın, tarihte Gazi Osman Paşa, Naime Sultan veya Fehime Sultan Yalısı olarak adının geçtiği ve II. Abdülhamid tarafından 1883 yılında Gazi Osman Paşa'ya hediye edildiği belirtiliyor. Binanın, 1909 yılından bu yana okul olarak kullanıldığı biliniyor.

Nethaber

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz