reklam

15 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Mutsuz aşklar yalısı

Ortaköy'de önceki gün kül olan Naime Sultan Yalısı'nda, 20. yüzyılın ilk yıllarında büyük bir aşk skandalı yaşanmıştı.
Devrik hükümdar Beşinci Murad'ın kızı Hadice Sultan, gönlünü komşu yalının sahibesi olan Naime Sultan'ın kocası ve Sultan Abdülhamid'in damadı Kemalettin Paşa'ya kaptırmış, ama bu aşk her iki taraf için de tam bir feláketle sonuçlanmıştı. Birbirlerine gönül veren Sultan ile damat paşanın torunları şimdi Paris'te yaşıyorlar.

Ortaköy'de önceki gün çıkan kuşkulu bir yangın sonucu alevlere yenik düşen Naime Sultan Yalısı, 20. yüzyılın ilk yıllarında büyük bir aşk skandalına sahne olmuştu. Zamanın hükümdarı İkinci Abdülhamid'in kızı Naime Sultan ile devrik hükümdar Beşinci Murad'ın damadı Kemaleddin Paşa arasında yaşanan fırtınalı bir aşk skandalına...

Abdülhamid, iki kızını Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın babaları gibi ‘‘Paşa’’ olan iki oğluyla evlendirmişti. Naime Sultan'ı Kemaleddin, Zekiye Sultan'ı da Nureddin Paşa ile. Naime Sultan, kocasıyla beraber Ortaköy'de önceki gün kül olan yalıda yaşıyordu ama çiftin mutlu olmadığı söylenirdi.

Naime Sultan Yalısı'na kara tarafından bakınca, yalının sol tarafında Beşinci Murad'ın kızlarından Hadice Sultan'a ait olan ve bugün Yüzme İhtisas Kulübü olarak kullanılan bir yalı, onun yanında da yine Beşinci Murad'ın kızı Fehime Sultan'a ait olan ve şimdi yerinde yeller esen bir başka yalı vardı.

Aşk mı?, intikam mı?
1904 ilkbaharında bir gün, İstanbul bir aşk skandalının söylentileriyle çalkalandı. Devrik hükümdar Beşinci Murad'ın kızı Hadice Sultan, gönlünü kuzeni Naime Sultan'ın kocası olan Kemaleddin Paşa'ya, yani padişahın damadına kaptırmıştı. Hadice Sultan'ın, babası Beşinci Murad'ın tahttan indirilmesinde amcası Abdülhamid'in parmağı olduğuna inandığı ve amcasından gücü yettiğince bir intikam alabilmek için bu yolu seçtiği söyleniyordu.

Abdülhamid' in öfkesi
Hadise aslında söylenti değil, gerçekti ve Paşa ile Sultan'ın birbirlerine yazıp bir yalıdan ötekine gönderdikleri aşk mektupları Sultan Abdülhamid'in eline geçmişti.

Abdülhamid, kızı Naime Sultan'ı Kemaleddin Paşa'dan hemen boşattı, Paşa'yı Bursa'ya sürgüne yolladı ve Hadice Sultan'ı da hiçbir zaman sevmeyeceği bir hariciye memuruna nikáhladı.

Aşıkların kaderinde, aslında çok daha büyük acılar yazılıydı: Bursa sürgünü Kemaleddin Paşa, 1908 Meşrutiyeti'nden sonra İstanbul'a döndü, ama adı sanı bir daha hiç işitilmedi ve nerede ne zaman öldüğü bile duyulmadı. Hadice Sultan, 1924 Mart'ında hanedanın bütün mensuplarıyla beraber Türkiye'den sınırdışı edildi. İki çocuğuyla beraber sürgüne gitti ve 1938'de Lübnan'da yokluk içinde can verdi. Naime Sultan da sürgüne gönderildi, bir ara Fransa'da yaşadı ama geçim sıkıntıları yüzünden Arnavutluk'a yerleşti ve burada 1944'te, komünist darbesi sırasında hayatını kaybetti.

Bundan 100 sene önce dillerden düşmeyen bu skandal aşkın kahramanlarının soyundan gelenler, şimdi Paris'te yaşıyorlar. Naime Sultan'ın torunu Bülent Osman, eşi Jeanninne ile Paris'in en şık semtlerinden Passy'de oturuyor. Hadice Sultan'ın torunu ise Fransa'nın en tanınmış yazarlarından ve kitapları bizde de liste başı olan bir isim: Kenize Murad. Büyükanneleri ve dedeleri arasında geçmiş olan acı hadiseler ikisini de hiç ilgilendirmiyor ve aralarında gayet yakın bir dostluk var.
Hürriyet - Murat Bardakçı

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz