reklam

16 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Konuksever belde Cumalıkızık

Geçmişi 1300'lü yıllara dayanan Cumalıkızık, 1981 yılında bir avuç gönüllünün desteği ile kentsel ve doğal SİT alanı olarak ilan edilmiş, 1990'da tescil işlemleri tamamlanmış, 1993'te de Cumalıkızık Koruma İmar Planı onaylanmış. Cumalıkızıklılar da yüzyıllardır geleneklerine ve yaşam biçimlerine sıkı sıkıya sahip çıkarak önce kendilerini, sonra da tarihi yapıları korumuşlar.
Cumalıkızık sakinleri sadece korumanın işe yaramadığını haykırıyor. Bu anlamda Cumalıkızık Koruma Yaşatma Projesi'nin raftan inip yaşama geçmesi gerektiğini vurguluyorlar. Cumalıkızık'ta 250'ye yakın ev var. Neredeyse tümünün rölövesi bulunuyor. Son 15-20 yılda mimarlık fakültesi bitirenlerin yaklaşık yüzde 80'i en az 1 hafta köyde çalışmış.

Bursa'nın burnunun dibinde sırtını Uludağ'a yaslayan ve 700 yıllık tarihiyle her açıdan ders veren Cumalıkızık, yozlaşmaya teslim olmamanın ödülünü almak istiyor. Cumalıkızıklılar, ''yaşayarak yaşatma'' yı başarabilmek için geleneklerinden gelen güçle direnirken evlerini turizme açan sakinler, kamu kurumlarındaki yüzlerce sayfalık Cumalıkızık projelerinin devreye girmesini istiyor.

Geçmişi 1300'lü yıllara dayanan Cumalıkızık, 1981 yılında bir avuç gönüllünün desteği ile kentsel ve doğal SİT alanı olarak ilan edilmiş, 1990'da tescil işlemleri tamamlanmış, 1993'te de Cumalıkızık Koruma İmar Planı onaylanmış.

Cumalıkızıklılar da yüzyıllardır geleneklerine ve yaşam biçimlerine sıkı sıkıya sahip çıkarak önce kendilerini, sonra da tarihi yapıları korumuşlar. Ahududu, çilek, kestane, kiraz üretiminde de tarihi yapıları kadar ünlüler. Bugünler buram buram tarih kokan Cumalıkızık'ın gidilip görülebileceği en iyi dönemler...

3030 sayılı Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle Yıldırım Belediyesi'ne bağlı mahalle haline dönüşen Cumalıkızık direnişini ranta inat sürdürüyor.

Koruma projesi yetmiyor
Yöre sakinleri, eski Belediye Başkanı Erdem Saker 'in ateşlediği, ''yaşatarak yaşama'' anlayışının bugünlerde sadece şenlikten şenliğe anımsanmasından dertli. Oysa tarihi yapıların birbirine omuz verdiği beldede turizm adına yapılabilecek çok şey var.

Cumalıkızık sakinleri sadece korumanın işe yaramadığını haykırıyor. Bu anlamda Cumalıkızık Koruma Yaşatma Projesi'nin raftan inip yaşama geçmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Cumalıkızık'ta 250'ye yakın ev var. Neredeyse tümünün rölövesi bulunuyor. Son 15-20 yılda mimarlık fakültesi bitirenlerin yaklaşık yüzde 80'i en az 1 hafta köyde çalışmış. Bu nedenle mimari koruma açısından diplomalı destekçileri çok fazla.

850'ye yaklaşan nüfusunun büyük bölümü tarımla geçiniyor. Uludağ'ın havası ve suyuyla buluşan toprak dünyanın en lezzetli meyvelerinin yetişmesini beraberinde getirmiş. Evlerini koruyanlar tarımsal geleneklerini sürdürmüşler ve ahududu yok satmaya başlamış. Ahududu ağacında müşteri buluyor. Bu yıl kilosu 1 milyon 250 bin liradan aylar önce satılmış. Tüccara malını vermeyenler temmuz başına kadar köylerine uğrayacaklara pazarlayacaklar ürünlerini.

Turizme verilen önem arttı
Son yıllarda konaklamaya yönelik önemli adımları da Cumalıkızıklılar atmışlar. Ev pansiyonculuğuna yavaş yavaş geçiş başlamış. Cumalıkızık'ta ''Biz turizm için yola çıkıyoruz'' diyerek işletmelerini açanlar çoğalıyor. Ama öncülüğü Mavi Boncuk ile Hatçe'nin Yeri adlı tarihi mekânlar yapmış.

Mavi Boncuk'u işleten Güner Hanım , doğduğu köyüne yıllar sonra dönmüş, ata mirasını turizmin hizmetine vermiş. Hafta sonları doluluk oranı yüzde 100'e ulaşıyor.

Mavi Boncuk mutfağındaki yemeklerin tümü Cumalıkızık'ta üretilen sebzelerden yapılıyor. Yöre tereyağında pişirilen sahanda yumurta müşterilerin öncelikleri arasında. Mavi Boncuk'un otel müşterileri birkaç günlük konaklamalarını genellikle Uludağ'ın eteklerindeki uzun keşiflere ayırıyor. Günübirlikçiler sabah erken saatlerden hava kararıncaya kadar bahçesinde Uludağ'ın esintisiyle rahatsız etmeyen güneşinin tadını çıkarabiliyor. Güner Aslan köyüne döndükten sonra eşi Halil Aslan 'ı ikna ediyor ve Mavi Boncuk açılıyor. 6 odası var. Yabancı turistler gruplar halinde geliyorlar ve tarihi evde konaklamaya bayılıyorlar. İletişim okuyan ve evlendikten sonra köyüne eşiyle birlikte gelen Işıl Karacaer , annesine yardım ediyor. Ailesinin 7 kuşaktır Cumalıkızık'ta oturduklarını belirlediklerini aktaran Karacaer, ''Cumalıkızık'a gelmek isteyenler çekinmesinler. Her ev onların hizmetinde. Bizde yer olmasa bile komşularımız evlerini açıp konuklarımızı ağırlarlar'' diyor.

Cumalıkızık'a girip aracınızı köy meydanına park ettikten sonra değişik aralıklarda Hatçe'nin Yeri yazılı tabelalar dikkatinizi çekiyor. Hatçe'nin yeri, köyden Nuri Işık 'ın 5 yıl önce işletmeye açtığı bir eski Cumalıkızık evi. İşletmeye adını veren Hatice Işık (224) 372 76 07 - 372 97 07 numaralı telefonları çevirdiğinizde karşınıza çıkıyor. Hatice, Cumalıkızık İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi. Kendini tanıttıktan sonra ''Ben 5 yaşındaydım. Babam evimizi turizme açınca adımı vermiş. Turistler geliyor, ben ve ağabeyim yardım ediyoruz. Sizi de bekleriz'' diye konuşuyor.

Ağabey Rıza Işık bu yıl Bursa Anadolu Otelcilik ve Turizm Lisesi'ni bitirmiş. Üniversiteye gitmeyeceğini söylüyor. ''İşletmenin başına geçeceğim'' diyor.
8 odaları var. Odaların 7'si 2 kişilik, 1'i tek kişilik. Odaya kahvaltı istediğinizde kişi başına 30 milyon lira fiyat veriyorlar.Beldede kamu adına yapılan misafirhaneler iş yapmamış. Yıldırım Belediyesi'nin yaptırdığı Konukevi restorasyon açısından güzel örneklerden biri ama işletmecilikte başarılı olunamadığı için şimdilik önemli günlerde gelen halk dansları ekipleriyle gösteri yapacak konuklara soyunma odası hizmetini veriyor!..

Elektrik ve su sorunu var
ÇEKÜL Vakfı ile Mimarlar Odası kurumsal anlamda Cumalıkızık'ın önemini kavrayanların başında geliyor.Eski Belediye Başkanı Erdem Saker çok dertli.
Cumalıkızık'la ilgili yıllarca emek vererek oturttukları sistemin bugünkü Büyükşehir Belediye Başkanı DSP'li Erdoğan Bilenser tarafından yıkılmak üzere olduğunu öne sürüyor. Saker, ''Cumalıkızık Orhan Bey zamanında kurulmuş, Kızık köylerinden biri. Ancak büyük şans eseri hastalanmış ama bozulmamış veya yok olmamış'' diyor.

Cumalıkızık'ta yüzyılları deviren evlerde son dönemde elektrik sıkıntısı büyük. Köyün elektrik sistemindeki iyileştirme gerçekleştirilmediği için voltaj düşüklüğü yaşanıyor ve elektrikli aygıtlar sık sık bozuluyor. Cumalıkızık'ta yaşatarak korumanın önemli isimlerinden eski muhtar Ali Ülker, ''Su sıkıntımız da var. Ama elektrik sistemini iyileştirmediler. Tarih kontak yüzünden yok olunca geri gelmez. Verilen sözler tutulmadı'' diye konuşuyor.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz