reklam

18 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Harem-Tuzla Raylı Sistem Projesi yolda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Aksaray-Yenibosna arasında yolcu taşıyan hafif metro sistemini Atatürk Havalimanı'na bağlayacak hattı 29 Ekim'de hizmete açmayı planlıyor. Anadolu yakasında Harem-Tuzla arasında yapımı planlanan raylı sistem hattının yapımına ise önümüzdeki hafta başlanacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Aksaray-Yenibosna arasında yolcu taşıyan hafif metro sistemini Atatürk Havalimanı'na bağlayacak hattı 29 Ekim'de hizmete açmayı planlıyor. Anadolu yakasında Harem-Tuzla arasında yapımı planlanan raylı sistem hattının yapımına ise önümüzdeki hafta başlanacağı belirtildi.

Yenibosna-Havalimanı arasında yapımı süren 2 kilometrelik metro hattını gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna , belediye bütçesinin yüzde 60'ının yatırımlara, bunun da yüzde 55'inin ''ulaşım'' yatırımlarına ayrıldığını söyledi. Gürtuna, dünyanın her yerinde metroların hükümet tarafından yapılmasına karşın İstanbul'da bütün metro sistemini belediye olarak kendilerinin üstlendiğine dikkat çekti.

Yeni hattın maliyeti 25 milyon dolar
Gürtuna, 25 milyon dolara mal olan yeni hattı için de belediyenin özkaynaklarının kullanıldığını belirterek ''Buna karşın gelirlerimizin yüzde 60'ının kesilmesi, kente yapılan en büyük haksızlıktır'' dedi.

Gürtuna, Aksaray-Otogar arasında faaliyetini sürdüren hafif metro sistemini iki ayrı koldan Bağcılar-Mahmutbey- İkitelli-Başakşehir- Olimpiyat Köyü ve Atatürk Havalimanı'na ulaştırma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Yenibosna-Havalimanı arasındaki 2 kilometrelik hattın kaba inşaatının tamamlanarak rayların döşendiğini, elektromekanik montajının ise devam ettiğini anlatan Gürtuna, bu istasyonun devreye girmesiyle İstanbul'da raylı sistemlerin havalimanına ulaşacağını belirtti. Gürtuna, havalimanı hattının ağustos ayı içinde bitirileceğini ifade ederek ''Havalimanı hattını, 29 Ekim'de Cumhuriyetimizin bir armağanı olarak İstanbul halkına sunmak istiyoruz'' dedi.

Harem-Tuzla Raylı Sistem Projesi de yolda
Gürtuna, Harem-Tuzla arasında yapımı planlanan raylı sistem hattıyla ilgili olarak da Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan ile anlaştıklarını, ancak ulaştırmadan kaynaklanan birtakım problemleri aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Karayolu üzerinden giden bu hattın metro kapasitesinde olacağını ve Anadolu yakasının raylı sisteminin omurgasını oluşturacağını anlatan Gürtuna, bu çalışmaya da son noktayı önümüzdeki haftalarda koyacaklarını belirtti.

İstanbul metrosunun açıldıktan 15 ay sonra yolcu sayısı ve masraflar nedeniyle zarar ettiğini anımsatan İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu , günlük yolcu taşıma kapasitesi 250 bin olan Taksim-Levent hattının, geçen yıl 70 bin yolcu taşıması nedeniyle zarar ettiğini ancak bu yıl 130 bin yolcu taşıyarak masraflarını karşılar duruma geldiğini söyledi.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz