reklam

19 Temmuz 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Doktorlar: 'Hastaneler depreme hazır değil'

İstanbul Tabip Odası Olağandışı Durumlar ve Sağlık Hizmetleri Komisyonu Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Serdar İskit, deprem sonrasında müdahale hizmetlerinin, öncesinde yapılacak hazırlık hizmetlerinin çok üzerinde maliyet ve zorluk gerektireceğini belirterek, bu nedenle hazırlıkların vakit kaybetmeden yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. İskit, komisyon üyeleri ve Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman Öztürk'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, 19 Haziran'da gerçekleştirilen ''Sağlık Kuruluşlarının Depreme Hazırlığı'' konulu toplantıyla ilgili bilgi verdi.

Kamu ve özel sağlık kuruluşları, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri ile konu hakkında çalışmaları bulunan kişilerin katıldığı toplantıda ele alınan konuları özetleyen Yrd. Doç. Dr. İskit, hastane binalarının depremden etkilenmemesi ve sonrasında hizmet verebilmeleri için güçlendirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığını anlattı.

Yrd. Doç. Dr. İskit, toplantıda depremle ilgili olarak, ''bakanlığa bağlı hastanelerle ilgili çalışmaların olduğu, ancak elde net verilerin bulunmadığı, hastane donanımının zarar görmesinin engellenmesi gerektiği ve hastanelerde hizmet sürekliliğinin sağlanması için gerekli organizasyonun yapılması'' konularının görüşüldüğünü kaydetti.

Sorunun temelinden çözümüne yönelik çalışmaların sürdürülmesinde henüz büyük bir yol alınamadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Serdar İskit, şöyle dedi:

''Bundan sonraki amacımız, sadece İstanbul Tabip Odası değil, geniş bir katılımla sağlık kuruluşlarının ve sağlık hizmetlerinin deprem veya olağandışı durum öncesinde hazır olmasını sağlamaya yönelik çözümleri üretmektir. Çünkü biliyoruz ki deprem sonrasındaki müdahale hizmetleri, öncesinde yapılacak hazırlık hizmetlerinin kat kat üzerinde bir maliyet ve zorluk getirecektir. O nedenle hazırlığın şimdiden yapılabilmesi, çok hayati öneme sahiptir.''

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. İskit, ''İstanbul'daki sağlık kuruluşlarının depreme hazır olup olmadığı'' yolundaki soru üzerine, amaçlarının öncelikle soruna dikkat çekmek ve Oda olarak gerekli teknik desteği sağlamak olduğunu söyledi.

Kamu kuruluşlarının yaptığı çalışmalar hakkında gerekli bilgiye sahip olmadıklarını ve paylaşılmayan bilginin bir değerinin olamayacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. İskit, ''Bu bilgilere sahip olursak ne yapacağımızı biliriz'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. İskit, ellerinde Boğaziçi Üniversitesi'nce hazırlanan devlet hastanelerinin güçlendirilmesiyle ilgili rapor ile Amerikan Kızılhaçı'nın bir projesi kapsamında İstanbul'da olası bir depremde yaşanacak hasarın tahmin edildiği raporun bulunduğunu kaydetti.

Bu raporda kendileri açısından önemli bazı verilerin ortaya çıktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Serdar İskit, olası bir depremde kaç binanın çökeceği, kaçının ne ölçüde hasar alacağının belirlenmesiyle yaralı ve ölü sayısının bilimsel olarak hesaplanabileceğini sözlerine ekledi.

Hastahaneler risk altında
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öztürk ise Oda olarak, İstanbul'da depremle ilgili gerekli hazırlıkların yapıldığını göremediklerini savunarak, ''Deprem sonrası çalışmalar için büyük önemi olan hastanelerin kendisi de risk altında'' dedi.

Dr. Özlem Sarıkaya da deprem konusunda gerekli hazırlıkların tek elde toplanması gerektiğini vurgulayarak, ''Bu iş, Sağlık Bkanlığı'nın işi. Afet durumlarında tüm dünyanın gözettiği şey, tek bir komuta merkezinin olması yönündedir. Bilgiler onun elinde toplanır, ama paylaşılır. Türkiye'de de böyle olmalı'' diye konuştu.
Hürriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz