reklam

20 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

125 milyon dolarlık Clinton müzesinin projesini yapıyor

New York’ta yaşayan 28 yaşındaki inşaat mühendisi Onur Güleç, eski ABD Başkanı Bill Clinton için yaptırılan özel müzenin projesini üstlendi

Daha lisede, inşaat mühendisi olup ABD’de gökdelenler yapan bir şirkette çalışmaya karar vermiştim" diyen İzmirli inşaat mühendisi
Onur Güleç, 28 yaşında bu hayaline ulaştı, hem de fazlasıyla... Güleç, ABD’nin en büyük inşaat mühendisliği şirketlerinden New York’taki Leslie E. Robertson Associates’ta (LERA) yıkılan İkiz Kuleler’den, Şangay’daki 500 metrelik dünyanın en yüksek binasına kadar pek çok büyük projede çalıştı. Güleç’i en çok gururlandıran proje ise eski ABD Başkanı Bill Clinton adına yaptırılan, 125 milyon dolarlık William J. Clinton Başkanlık Merkezi ve Müzesi projesi. Bu dev inşaatın proje müdürlüğünü yürüten Güleç "Çok zor, çok karmaşık ve stresli proje ama bir o kadar da gurur verici" diyor. Yani lisede kurduğu hayalin son aşaması.

Clinton başkanlık merkezi çok büyük bir proje. Sizi korkutmadı mı?
Korktum tabii çünkü 125 milyon dolarlık, çok özellikli bir bina. Ayrıca Clinton da çok popüler bir başkan olduğu için bina yakından izleniyor. İlk önce çekindim ama firma sahipleri çok ısrar edince kabul ettim.

Böyle bir projeyi yürütmek insanda stres yaratıyor olmalı.
Hem de nasıl. Çok zor bir proje, ayrıca çok da hızlı ilerlemek zorundayız. Ama bir o kadar da keyifli bir iş. Çünkü çok özel bir proje. Böyle bir işin proje müdürü olmak beni ne kadar zorlasa da yine de gurur duyuyorum.

Eski başkandan yakın takip
Clinton projeyi takip ediyor mu?
Çok yakından ilgileniyor. Projeyi hazırlayan mimari firma ve yaptıran vakıf ile temas halinde. Onun da bazı istekleri oluyor ve buna göre projede değişiklikler yapılıyor.

Kendisiyle tanıştınız mı?
Hayır ama bu projenin ileri safhalarında umut ediyorum.

Daha önce nasıl binalarda çalışmıştınız?
Hong Kong’da 45 katlı bir gökdelenin inşaat projesini yürüttüm. Philadelphia’daki Ulusal Anayasa Müzesi için çalıştım. Filipinler’de yine
45 katlı bir gökdelenin bütün inşaat projesini hazırladım. Şangay’da yine LERA’nın yapacağı 500 metrelik, dünyanın en büyük gökdeleninin ihale aşamasındaki prezentasyonlarını hazırladım.

Önceki işi İkiz Kuleler’in kontrolüydü
LERA, Dünya Ticaret Merkezi’nin de inşaat mühendisliğini yürüttü.
Siz çalıştınız mı bu binada?
Evet. LERA bu binanın da devamlı bakımını, kontrollerini yapıyordu. Şirkete girdikten bir yıl sonra İkiz Kuleler’in mermer yapılarını kontrolle görevlendirildim.

Orada çalışırken hiç aklınıza geldi mi yıkılabileceği?
Hiç. Bomba atsalar yıkılmaz derdik. Gerçekten bomba atılsa yıkılmazdı. Ama kulelere giren uçaklar Oklahoma’da terörist saldırganların bir gökdelene attığı bombadan 750 kat güçlü olduğu için yıkıldı.

11 Eylül’de neredeydiniz?
İkiz Kuleler’e beş dakika uzaklıktaki bir gökdelenin 48’inci katındaki ofisimizde çalışıyordum. Birinci uçak çarpınca ne olduğunu tam anlamadık, kaza zannettik ve olayı izlemeye başladık ama daha sonra uçağın diğer kuleye girdiğini görünce bunun bir saldırı olduğunu anladık.

Yani saldırının her anını izlediniz.
Evet, korkunç bir andı. Uçak gözlerimizin önünde binaya girdi, günlerce kendimize gelemedik.

Daha sonra ne yaptınız?
İkiz Kuleler’in inşaat mühendisliği hizmetlerini bizim firma sağladığı için hemen güvenlik güçlerinin ve itfaiyenin istediği çalışmaları yapmaya başladık.

Sizin göreviniz neydi?
Ben kurtarma ve diğer çalışmalar için, çıkacak moloz miktarını hesapladım.

Ne kadar hesapladınız?
1 milyon 40 bin ton. Hesabım doğru çıktı.

Başkanın sekiz yılından 100 milyon sayfa doküman
• Bu projede Arkansas Nehri’nin yanında 100 dönümlük arazi üzerinde bir kompleks inşa edilecek. Biri müze binası, diğeri de kütüphane ve arşiv binası olmak üzere iki ana bina olacak.
• ABD’de eski başkanlar adına doğum yerlerinde müze, kütüphane, ve sanat merkezi gibi binalar yaptırılması bir gelenek. William J. Clinton Başkanlık Kütüphane ve Müzesi de, Clinton’ın daha önce valilik yaptığı doğum yeri Arkansas Eyaleti’nin başkenti Little Rock’ta yapılacak.
• Müzeyi, Clinton Vakfı yaptırıyor. 5 Aralık 2001’de temeli atıldı ve 2004 ilkbaharında bitirilmesi planlanıyor. Mimarı projeyi ünlü ABD’li mimarlık şirketi Polshek Partnership Architects hazırladı.
• Toplam maliyet 125 milyon dolar. Büyük kısmını Clinton Vakfı karşılıyor. Clinton da yaptığı konuşmalardan aldığı ücretlerle vakfa katkı sağlıyor.
• Müze binası yatay olarak 130 metre uzunluğunda. Yatay olmasına rağmen sanki bir gökdelenmişcesine hesaplanıp yapılıyor.
• Toplam 12 bin metrekarelik beş katlı binada Clinton’ın bütün hayatının, siyasi kariyerinin anlatıldığı bölümler yer alacak. Ayrıca tiyatro, eğitim salonları, kafeterya, balo ve multimedya dükkanı, müze salonu yapılacak.
• Clinton’ın kalması için 400 metrekareye yayılan, 360 derecelik, camla kaplı bir rezidans yapılacak. Ayrıca ünlü Oval Ofis’in de bire bir kopyası olacak.
• İkinci bina ise arşiv- kütüphane binası. Burada Clinton ve dönemiyle ilgili yaklaşık 100 milyon sayfa döküman, 2 milyon fotoğraf ve başkanlığı döneminde yerli- yabancı kişi ile kuruluşların hediye ettiği 75 bin parçayı aşkın hediye olacak.

Milliyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz