reklam

20 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Haliç'te ikinci bahar

Haliç'in manzarası en güzel Eyüp'teki Piyerloti'den izlenir. Piyerloti'nin işletmesini alan özel bir şirketin açacağı restoran eylülde hizmete giriyor. Haliç'in kıyılarında büyüyen çocuklar, ilk kulaçlarını da Haliç'in sularında atıyor. 

Yakın zamana kadar yanından bile geçilemez halde olan Haliç kıyıları, eski güzelliğine kavuşuyor. Bir zamanlar atık boşaltan fabrikaların yerinde bugün parklar, eğlence merkezleri ve müzeler var

Haliç'e atık boşaltan fabrikaların
yerinde bugün ağaçlarla dolu parklar, spor sahaları, eğlence merkezleri, lokantalar, kafeler, müzeler var. Haliç'in tarihi semtlerindeki tarihi evlerde de zamanın açtığı yaralar temizleniyor. Binlerce ev restore edilecek. Kayıkların, bataklık içinde
yol açarak ilerlediği günler geride kaldı. Artık Haliç'in sularında kürek takımları yarışıyor, yatlar demirliyor, deniz bisikletleriyle turlar atılıyor. Yaşlılar, 'Altınboynuz'a tekrar kavuşmanın tadını çıkarırken Haliç'in kıyısında büyüyen,
ama yüzme bilmeyen çocuklar, ilk kulaçlarını atıyor.

'Hâlâ eski günlerden uzak'
Özellikle hafta sonları, Haliç'te hayat cıvıl cıvıl. Eyüp tarafını boydan boya kaplayan yeşil alanlarda insanlar piknik yapıyor, çocukların kimi kendini suya atıyor kimi ise salıncaklarda eğleniyor. Gençler ise basket ve futbol sahalarında. Eskiden fabrikaların bulunduğu yerlerden denize oltalar savruluyor.
Balık tutanlardan birinin adı, Sebahattin Hoşcan. Balat doğumlu ve 75 yaşında. Çocukken yüzmeyi öğrendiği Haliç'e oltasını atmış, çinakop bekliyor. Deniz kirlenmeden önce yaşadığı sefaya, onlarca yıl süren aradan sonra devam ediyor. Haliç'in hem bataklığa dönüşmesine hem de yeniden dirilmesine adım adım tanık olmuş. Ancak halen Haliç'in eski günlerden çok uzak olduğunu anlatıyor: "Eskiden palamut, istavrit, kefal tutardık. Boğaz'dan çok daha fazla balık olurdu. İnsanlar, mesire yerlerine akın ederdi. Herkes yüzerdi".

Teknelerin sayısı artıyor
Haliç'te barınan balıkçı teknelerinin sayısı da her geçen gün artıyor. 40 yaşındaki balıkçı Hakan Türker'in kayığını bağladığı Fener kıyısında eskiden bir boya fabrikası bulunuyordu. Türker, Eyüp doğumlu, 20 yıldır balıkçılık yapıyor. Kıyısında büyümesine karşın Haliç'i hiç temiz görmemiş. Hep boğaza
açılmak zorunda kalmış. "Son iki senedir balıklar gelmeye başladı. Eskiden kayıklarımızla balçığı yararak ilerlerdik. Artık bazı günler suyun dibini görüyoruz. Yüzüyoruz. Haliç canlanıyor. Balıklar, kuşlar geliyor" diyor.
Balıkçı teknelerinin yanında deniz bisikleti kiralayan Halis Dener'de, "Bana iki yıl önce burada deniz bisikleti kiralayacaksın deseler. Güler geçerdim" diyor. Müşterileri genellikle romantik âşıklar.
Zadegan Nargilecisi de, Haliç'teki değişimin simgelerinden. Oto tamircisinin yerine kurulmuş. Aydın Yöntem, üç ay önce açtığı nargile salonu işletmeciliği deneyiminde, Haliç'in çok hareketlendiğine tanık olmuş. Yabancı dil bilen bir servis elemanına ihtiyacı var. Çünkü turistler de artık, Haliç'te vakit geçiriyor.

Sütlüce de güzelleşecek
Eskiden Sümerbank Feshane Fabrikası'nın bulunduğu yerde Feshane Fuar, Kongre ve Kültür Sarayı var. Feshane'nin bahçesindeki eğlence alanındaki çocuklar hayatından çok memnun. Karşısındaki Sütlüce'de ise büyük bir inşaat çalışması sürüyor. Eskiden mezbahaların bulunduğu yerde Sütlüce Uluslararası Kongre ve Kültür Etkinlikleri Merkezi tamamlanıyor. İçinde tiyatrolar, sinemalar, konser salonları bulunuyor. Merkezin komşularından biri de kıyısında denizaltının, eski gemilerin bulunduğu Rahmi M. Koç Müzesi. Fenerliköşk Cafe Restoran'ın işletmecisi Mustafa Boz ise semte Haliç manzarasında balık ve et yemeklerini tadarken içki yudumlanacak leziz mekânıyla renk katıyor. Restore edilen evler, yeni açılan işletmelerle Haliç'in canlanışı anlatmakla bitmiyor.
Eyüp çevresinde yenilenen mekânlardan biri de ünlü Piyerloti. Büyükşehir Belediyesi tarafından aylık 16 milyar lira bedelle bir şirkete kiralanan Piyerloti'deki kafeterya ve restoran, eylülde hizmete giriyor.
Adını ünlü Fransız yazardan alan Piyerloti, yıllarca bakımsız kalmış ve tarihi eserler tahrip edilmişti. İstanbullular bundan sonra yenilenen Haliç'in eşsiz manzarasını Piyerloti'de çay eşliğinde izleyebilecek.

Radikal

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz