reklam

22 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çatalhöyük’te Roma ve Bizans izleri

9 bin yıl öncesine ait uygarlığın izlerini taşıyan bölgede bulunan Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler, kentteki yerleşimin neolitik dönemle sınırlı kalmadığını ortaya çıkardı.

 Höyükte dar bir koridorla birbirinden ayrılan iki bina üzerinde süren kazılarda, binaların kil objelerin yapımı ve depolanması için kullanıldığı ortaya çıktı. Biri kubbeli, 4’ü ise kare şeklinde olan 5 seramik fırında yapılan kazılarda bulunan çanak ve çömlek parçalarının Çatalhöyük’te erken Roma ile Bizans dönemlerinde de insan yaşamı olduğu belirlendi.

Konya’nın Çumra İlçesi yakınlarında, 9 bin yıl öncesine ait uygarlığın izlerini taşıyan Çatalhöyük’te, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler bulundu. Bu eserler, kentteki yerleşimin neolitik dönemle sınırlı kalmadığını ortaya çıkardı. Çatalhöyük’te kazılar, Cambridge ve Stanford Üniversiteleri Arkeoloji Profesörü Ian Hodder başkanlığında, Türkiye, Polonya, ABD, İngiltere ve Sırbistan gibi ülkelerden 60 kişilik bir ekiple devam ediyor.
Kazıların bu yılki kısmında Doğu Höyüğü’nde çıkarılan çanak ve çömlek buluntuları kentte yerleşimin Neolitik dönemle beraber bitmediğini gösterdi. Höyükte dar bir koridorla birbirinden ayrılan iki bina üzerinde süren kazılarda, binaların kil objelerin yapımı ve depolanması için kullanıldığı ortaya çıktı. Biri kubbeli, 4’ü ise kare şeklinde olan 5 seramik fırında yapılan kazılarda bulunan çanak ve çömlek parçalarının Çatalhöyük’te erken Roma ile Bizans dönemlerinde de insan yaşamı olduğu belirlendi.

Dini inanış sembolleri
Ayrıca başka evlerde yapılan kazılarda çanak-çömlek, obsidyen aletler, öğütme taşları, kil fırınları ve pek çok Helenistik, Kalkolitik ve Neolitik buluntular da ele geçirildi. Yetkililer, Doğu Höyüğü’nün Neolitik dönemden sonra da Bizans dönemine kadar ölüler ve yaşayanlar için sıklıkla kullanılmış bir mekan olduğunu söylediler. Kazılarda ayrıca, Doğu Höyüğü’nün kuzey bölgesindeki kazılarda ise 2 yetişkin ve 3 çocuk mezarından 1 kemik kanca ve 1 kemer tokası bulunduğunu ifade eden yetkililer, bir sekinin altında 37 deniz kabuğu ve değerli taşlarla süslenmiş vahşi bir domuza ait kafatası ile yaban koyunu kemiklerinin ele geçirildiğini belirttiler. Yetkililer, bu buluntuların dini inanışın sembolik etkinlikleri olarak yorumlanabileceğini sözlerine eklediler.

Ntvmsnbc

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz