reklam

4 Eylül 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Mini Türkiye Parkı

Haliç kıyısında kurulan Miniaturk'te Anadolu'daki tüm medeniyetlerin izleri birlikte sergilenecek.

Haliç kıyısında, Sütlüce'de 60 bin metrekare alan üzerine kurulan ve yapımına bir yıl önce başlanan Miniaturk, 23 Nisan 2003'te hizmete açılacak. Türkiye'nin ilk ve tek minyatür parkı, ''Miniaturk-Mini Türkiye Parkı''nda Bizans, Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet dönemine ait kültür ve medeniyetin izleri bir arada sergilenecek. Parkta, bugün artık yerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Mostar Köprüsü gibi eserler de yeniden canlandırılacak.

Türkiye'nin ilk ve tek minyatür parkı, ''Miniaturk-Mini Türkiye Parkı'' nda Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait kültür ve medeniyetin izleri bir arada sergilenecek. Bugün artık yerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Mostar Köprüsü gibi eserler de yeniden canlandırılacak. Haliç kıyısında, Sütlüce'de 60 bin metrekare alan üzerine kurulan ve yapımına bir yıl önce başlanan ''Miniaturk'' , 23 Nisan 2003'te hizmete açılacak.

Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin maketlerinin yer aldığı ''Miniaturk'' , ziyaretçilerine birkaç saatlik bir geziyle medeniyetlerin ve mimarinin etkileyici eserlerini ''masalsı bir hava'' ile tanıtacak. ''Miniaturk'' te İstanbul'dan 45, Anadolu'dan 45, bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı topraklarından 15 eser olmak üzere ilk etapta 105 eser sergilenecek. " Ayasofya, Selimiye, Rumelihisarı, Galata Kulesi, Safranbolu Evleri, Sümela Manastırı, Kubbetüs Sahra, Nemrut Dağı Kalıntıları, Kızkulesi" gibi pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir arada sergileneceği parkta, bugün artık yerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Mostar Köprüsü gibi eserler de yeniden canlandırılacak.

İstanbul'da yapımı yaklaşık bir yıldır devam eden ''Miniaturk'' te hangi eserlerin sergileneceğine Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun ve Prof. Dr. İlber Ortaylı 'nın katkılarıyla karar verildi. Parkta, geçmiş dönemlere ait eserlerin yanı sıra günümüzdeki yapılara da yer verilecek. Yapay gölün üzerinde yükselen, yürümeye elverişli, aslına uygun olarak küçültülmüş, 42 metre uzunluğundaki Boğaziçi Köprüsü'yle adeta yaşayan bir kentin dinamizmine kavuşturulacak olan minyatür kent, restoran ve kafeteryası, alışveriş birimleri ve çocuk oyun alanıyla birlikte, eğitici olduğu kadar keyifli bir mekân da olacak.

Türkiye'yi tanıtacak
Projeyi gerçekleştiren Kültür AŞ Genel Müdürü Cengiz Özdemir , Hollanda'da Madurodam, Belçika'da Mini Avrupa, Avusturya'da Minimundus, İtalya'da İtalia in Miniatura gibi minyatür kent örnekleri olduğunu anımsatarak İstanbul'da yapılan bu parkın Türkiye'nin tanıtımını sağlayacağının altını çizdi. Özdemir, parkın inşa edildiği yerin de ayrı bir önem taşıdığını belirterek ''Böyle bir projeyi hayata geçirmek için bir zamanların Altın Boynuz'u, Lale Devri'nin anılardan silinmeyen mekânı Haliç sahilinden daha uygun bir yer olamazdı'' dedi.

''Miniaturk'' te sergilenecek maketlerden Âşık Paşa Türbesi, Atatürk Evi, Ayasofya, Efes, Celcus Kütüphanesi, Galata Kulesi, Halikarnas Mozolesi, Hıdiv Kasrı, Mağlova Kemeri, Malabadi Köprüsü, Mescid-i Aksa, Niğde Alaaddin Camii, İnce Minareli Medrese, Kızkulesi, Kubbet-üs Sahra, Sadullah Paşa Yalısı, Soğukçeşme Sokağı, Sultan Süleyman Surları Şam Kapısı, III. Ahmet Çeşmesi'nin yapımı tamamlandı.

Tamamlanan maketler test edilmek üzere inşaat alanındaki özel depolama bölgesinde bekletiliyor. ''Miniaturk'' te demiryolu, otoban, havalimanı ve tarihi ''Baştarde 1657'' kadırgasının maketlerinin yapımı da devam ediyor.

Maket yapımı 7'si Türkiye'den, diğer üçü ise İsrail, Belçika ve Almanya olmak üzere, 10 ayrı firma tarafından sürdürülüyor.
Cumhuriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz