reklam

4 Eylül 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Washington Ulusal Müze Binası'nda Zaha Hadid Laboratuvarı: Uzaysal Deneyimler

Projenin konsept aşamasından tamamlanmasına kadar geçen süreç, popüler geleneğe meydan okumasıyla tanınan bir mimarın onuruna açılan bir sergide keşfediliyor.

Washington D.C'deki Ulusal Müze Binası'nda, çoğu yapım aşamasında olan Zaha Hadid'in son 11 projesinin içerildiği "Zaha Hadid Laboratuvarı" adlı sergi açıldı. Kasımın 17'sine kadar devam edecek sergi dahilinde Zaha Hadid, 6 Kasım tarihinde bir de konferans verecek.

Londra kökenli olmasına rağmen İngiltere hariç dünyanın hemen hemen her köşesinde bir projeye sahip olması sebebiyle ironi denince akla ilk gelen isimlerden olan Zaha Hadid, Haziran ayında mimarlığa yaptığı katkılardan dolayı CBE (İngiltere İmparatorluğu Kumandanı) ünvanıyla ödüllendirildi. UK's Independet Gazetesi Mimarlık Eleştirmeni Jay Marrich, "Zaha Hadid: Burası Hariç Heryer" isimli biyografisinde, Hadid'i son derece ilgi çeken mimari yeteneklerden biri olarak tanımlıyor. NY Times Gazetesi mimarlık eleştirmeni Herbert Muschemp ise "Bütünüyle bir tasarım virtiözü olan Hadid'in yaşayan hiçbir rakibi yok" şeklinde bir yorumda bulunarak Hadid'i nitelendiriyor.

Varolan ve varsayılan parametrelerin ötesine geçmesiyle tanınan Hadid'in çağdaş tasarımları hem olumlu hem de olumsuz manada tepkilerle karşılanmakta. 1997 yılında "Cardiff Bay Opera Evi" yarışmasını kazanmış olmasına rağmen, komisyon tarafından iki kere reddedilen Zaha Hadid son yıllarda pekçok sayıda ödül kazandı ve pekçok sergiye de esin kaynağı oldu. Ayrıca yapım aşamasında olan projelerin sayısını hızlıca yükseltmekle beraber Zaha Hadid Mimarlık'ın yeni web sitesini de kısa bir süre önce yayına soktu.

Genelde tartışmaya yol açan tasarım konseptleri, yapmış olduğu çizimlerle, renklendirilmiş resimler, maketler, 3 boyutlu imajlar ve animasyonlar sayesinde daha iyi anlaşılabiliyor. Yine bu şekilde tasarlanmış Amerika'daki ilk projesi olan ve gelecek sene açılması planlanan Cincinnati Rosenthal Modern Sanatlar Merkezi, ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek değişik mekanları içeriyor. Hadid kendi binasını "şehrin sokak düzenini alıp Modern Sanatlar Merkezine doğru çeken kentsel bir halı (kaplama)" şeklinde tanımlıyor. Roma'daki Modern Sanatlar Merkezi de diğer bütün projelerinde olduğu gibi, Hadid'in "Gözenekli Organizma" olarak tanımladığı akıcı bir mekanizmayı işaret etmek amacıyla kullandığı dinamik çizgi ve formlar üzerine tasarlanmış.

Sergide ayrıca Fransa Strasbourg'daki Car Park ve Terminus Hoenheim-Nord, Avusturya Innsbruck'daki Bergisel Kayakla Atlama Merkezi ve Avrupa, Kuzey Amerika, Asya'daki diğer çalışmaları sunuluyor. Üç kıtaya yayılmış projelerine ek olarak Hadid, iki sene önce de katılmış olduğu Yale Mimarlık Okulu'nda kısa bir süre öncesine kadar ziyaretçi profesörlük görevinde bulunmuş.

Zaha Hadid, günümüzün en seçkin mimarları arasında tek bayan mimar olarak popüler geleneğe meydan okuyor. 1950 yılında Irak'da doğan Hadid, Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Matematik eğitimi ve 1977'de Diploma Ödülü'nü kazandığı Londra'daki Mimarlık Kurumu'nda (Architectural Association) öğrenim görmüş. Mezuniyetinin ardından Hadid, Metropolitan Mimarlık Ofisi'nin partneri olarak her ikisi de başarılı mimar olan Rem Koolhaas ve Elia Zenghelis'le beraber çalıştı. 1979'da kendi ofisini kurduktan kısa bir süre sonra katıldığı Hong Kong Peak Tasarım Yarışması'ndaki iddialı tasarımıyla uluslararası arenada tüm dikkatleri üzerine çekti.

Proje yalnızca kağıt üzerinde varolmasına rağmen, katların farklı yönlere yükselmesi üzerine yapılan deneysel yaklaşımlar, form kapasitesinin ve pek çok açıdan özenle analiz edilmiş tasarımın etkileyiciliğini yansıtarak Hadid'in ününü daha da sağlamlaştırdı. 1980'li yıllar boyunca pekçok yağlıboya tabloya ve ödül kazanmış tasarıma imza atan Hadid, 1988'de Modern Sanatlar Müzesi'nde gerçekleştirilen Dekonstüktif Mimarlık Sergisi'ne katılan tek bayan mimar. 1993 yılında Almanya'da Ren Nehri kıyısında bulunan Weil'daki Vitra Yangın İstasyonu Projesi, uygulanmış ilk projesi olma özelliğiyle Hadid'in ününü daha da pekiştirmekte. "Donmuş Hareket" olarak tanımlanan bu küçük yapı, Hadid'in bir yapıyı tasarlarken sık sık kullandığı alışılagelmemiş kütlelerin çevreyle olan bütünleşmesini yansıtıyor.

"Zaha Hadid Labaratuvarı" fikri, Yale Üniversitesi Mimarlık Okulu'ndaki bir sergi programı esnasında Zaha Hadid Mimarlık ile beraber ortaya atıldı. Yale Mimarlık Okulu Sergi Müdürü Dean Sakamato tarafından organize edilen bu etkinkinlik Autodesk tarafından Carolyn Brody,Alexander C. Gorlin, Thomas A Kligerman, Gilbert P. Schafer III ve Elisha-Bolton Vakfı ve Zaha Hadid Mimarlık işbirliği kurularak gerçekleştirildi. Serginin Ulusal Müze Binası'ndaki prenzentasyonu ise Stuart Fitzpatrick Memorial Sergi Vakfı tarafından gerçekleştirildi.

1980'de Birleşik Devletler Millet Meclis'nce çıkarılan bir kanunla kurulan Ulusal Müze Binası, çeşitli eğitim programları ya da sergi ve yayın yoluyla Amerika'nın inşa konusundaki başarılarını inceleyen, yorumlayan ve kar amacı güdmeyen özel bir kurum. Müze ayrıca "Building America" adı verilen, yapay çevre üzerine Amerikan'ın başlıca tutumunu ortaya koymayı hedefleyen kalıcı bir sergi üzerinde de çeşitli çalışmalar geliştiriyor.
Archnews.com - Çeviren: Gülfidan Cansızoğlu

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz