reklam

5 Eylül 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Çevreye ihanet edildi

Powell'ın konuşması kesildi Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne katılan çevreci örgütler, dün toplantının başarısızlığını ve çokuluslu şirketlere verilen ödünleri protesto etmek için doruktan çekildi. Doruğun son gününde Powell'ın konuşması sloganlar atan protestocular tarafından sık sık kesildi.

Johannesburg lafta kaldı Görüşmeler dün, tartışmalar sonucunda bir siyasi deklarasyonun kabul edilmesiyle noktalandı. Deklarasyonda yoksullukla mücadele ve çevrenin korunması için onlarca söz veriliyor. Ancak zirvede enerji dahil temel başlıklarda ABD ve çokuluslu şirketler kazandı.

Çevre örgütleri, zirvenin başarısız olduğunu, çokuluslu şirketlere boyun eğildiğini, insan haklarının yerini şirket haklarının aldığını bildirdi.
Dış Haberler Servisi - Güney Afrika'nın Johannesburg kentindeki Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne katılan çevreci örgütler, dün toplantının başarısızlığını ve çokuluslu şirketlere verilen ödünleri protesto etmek için doruktan çekildi. Doruğun son gününde ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell' ın konuşması da sloganlar atan protestocular tarafından sık sık kesildi. Bazı eylemciler salondan atılırken protestocular ''Hükümetlerin ihanetine uğradık'' yazan bir pankart açtı. Küresel ısınmayla ilgili Kyoto Sözleşmesi'nden çekilen Washington, çevre konularındaki duyarsızlığı ve Başkan George Bush' un zirveye katılmaması yüzünden çevrecilerin hedefi oldu. Powell konuşurken çevreci örgütler ve sivil toplum kuruluşları, zirvenin hedeflerine ulaşamadığını, eylem planında pek çok ödün verildiğini, çokuluslu şirketlere boyun eğildiğini belirterek zirveyi terk etti. Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü Bob Brown, ''Eylem planı, çokuluslu şirketler ve hükümetlerin çıkarlarına uygun bir biçimde değiştirildi'' dedi. Brown şöyle konuştu: ''Çevre, insanlık tarihinde görülmemiş biçimde zarar gördü. Varsıllar ve yoksullar arasındaki uçurum tarihte görülmemiş biçimde büyüdü. Bu konferansın hedefi, bunları tersine çevirecek bir programın kabul edilmesiydi. Ama, zirveyi politikacılar ve şirket yöneticileri ele geçirdi.''

Hint eylemci Vandana Şiva da doruğun çokuluslu şirketler tarafından rehin alındığını söyledi. Şiva, ''İnsan haklarının yerini şirket hakları aldı'' dedi.

Dünya Dostları örgütünün lideri Ricardo Navaro, katılımcıları dünya insanlarına ihanet etmekle, liderleri şirket yöneticisi gibi davranmakla suçladı. Çevrecilerin yayımladığı bildiride de ''Eylem planı sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyuşmayan uluslararası ekonomik ve mali sistemi güçlendirmiştir ve dünyayı koruma hedeflerine ulaşmamıştır. Liderler küreselleşmeye boyun eğmişlerdir'' denildi.
Cumhuriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz