reklam

5 Eylül 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Kızılay'da sayısı artan büfeler yaya yollarını daraltıyor

Başkent Ankara'nın kent merkezi Kızılay'da son zamanlarda sayıları artan satış büfelerinin, Büyükşehir ve Çankaya Belediyesi'nin aldıkları kararlarla şehircilik ilkeleri, kentsel standartlar ve yaya alanlarının kullanımında toplum ve kamu yararı ile bağdaşmayan yerlere yerleştirildiği görülmektedir. Kızılay bölgesindeki hemen hemen tüm sokak ve caddelerdeki yaya yollarının üzerine ve üst geçitlerin altlarına ve içlerine yapılan satış büfeleri, bu yanlış uygulamanın en son ve çarpıcı örneklerini oluşturmaktadır. Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı açıklama şöyle:

"Özellikle yaya yoğunluğunun en yüksek olduğu Kızılay kent merkezindeki mevcut ve yeni yerleştirilen satış büfeleriyle;

Tüm toplumun malı olan kamusal açık alanlar ticari(özel) kullanımlara tahsis edilmekte,

Yaya yolları ve kaldırımlar işgal edilerek yolda yürümek güçleşmekte, bazı noktalarda olanaksız hale gelmekte,

Zaten yetersiz olan açık alanlar azalmakta,

Büfeler estetik kaygılar gözetilmeden yapıldığından kenti çirkinleştirmekte,

Gerekli hijyen ve mekan koşullarına sahip olmadıkları halde, Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği'ne aykırı olarak bu büfelerin içinde, pişirilerek satılan gıda maddelerine (döner, tost, sandviç, vb) izin verilmekte (özellikle Olgunlar Sokağı'ndaki büfe-lokantalar),

Büyüklüklerinde standart olmadığından ve denetlenmediğinden çok farklı büyüklükte yapılmakta, hatta zamanla yanlarına eklenen müştemilat ve satış ürünleriyle giderek genişlemekte ve market büyüklüğüne ulaşmaktadır

Yerleştirilen bu büfelerle, kamuya, yani yayalara ait olan yaya yolları işgal edilmiştir. Kamusal alanlar, belediye eliyle özel kişilere verilerek ticari kullanımlara ayrılmaktadır. Yaya kaldırımları yalnızca yayalarındır. Hiç bir biçimde ve hiçbir gerekçeyle ticari bir kullanıma ayrılamaz, işgal edilemez. Bunun tersini yapanlar kent suçu işlemektedir.

Büfelerin kent mekanlarındaki yer seçiminde temel koşul, kamusal alanların işgal edilmemesi ve yaya hareketlerinin engellenmemesidir. Kentsel estetik, kentin o bölgede yerleştirilmek istenen işleve ihtiyacı olup olmadığı, yaya güvenliği, insan ve çevre sağlığı gibi bir çok koşul da bunun üzerine eklenebilir. Yerleştirilen büfelerde ve satış birimlerinde bu koşulların birçoğunun dikkate alınmadığı ve bu birimlerin "talep edilen her bölgeye" yapılmasına izin verildiği anlaşılmaktadır.

Şehir Plancıları Odası olarak, Büyükşehir ve Çankaya Belediyelerinden taleplerimiz şunlardır:

Yaya yollarını işgal eden ve kenti çirkinleştiren büfeler kaldırılmalı ya da taşınmalıdır.

Büfelerin yeri, büyüklüğü, tasarımı, işlevi ve sayıları konusunda kent ve toplum yararını gözeten ölçütler belirlenmelidir. Bu ölçütlerde, yaya dolaşımı, çevreye uyum, estetik, işlevsel gereklilik ve kamunun ihtiyacı ön plana çıkmalıdır.

Büfelerin yer seçimi kararında ilgili meslek odalarının da temsilcileri bulunmalıdır.

Büfelerin satış ve işletim süreci etkin biçimde denetlenmeli, büyütülen ve yayılan büfelerin işletme ruhsatları iptal edilmelidir.

Valiliği de, kamusal alanları işgal eden ve kenti çirkinleştiren büfeler konusunda vesayet ve yaptırım yetkisini kullanmaya çağırıyoruz.

Kentlerin kamu ve toplum yararı doğrultusunda şekillendirilmesi yönünde çaba harcayan Şehir Plancıları Odası olarak, büfeler konusundaki ölçütlerin belirlenmesinde ilgili belediyelere her türlü teknik katkıyı sağlayabileceğimizi belirtir, 'içinde yaşamaktan dolayı keyif alınan bir Başkent' dileğiyle kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."
Arkitera

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz