reklam

7 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem anıtları komedisi

Deprem anıtları komedisiFelaketin unutulmaması için düşünülen müze ve anıtların yapım hikâyesi, komediye döndü. Bolu'dakini su bastı, Düzce'deki yıkıldı, Adapazarı'ndaki sit alanına yapıldığı için açılamadı

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından dayanıklı, çağdaş yapılaşma sözlerine karşın, felaketlerin unutulmaması için yapılan deprem müzelerinin inşası bir türlü becerilemedi. Depremlerde yaşanan acıların unutulmaması için yapımına başlanan müze ve anıtlar, yasa ve yönetmeliklere uygun inşa edilmeyince bir türlü hizmete giremedi.
'Deprem anıtları komedisi', 20 Aralık 2001 günü Bolu'daki 'Deprem Anıtı ve Müzesi Kompleksi' nin tavanı çatlayıp su alarak çürüğe çıkmasıyla başladı. Bundan bir hafta sonra da Düzce'de kalıcı konutların ne kadar sağlam olduğunu anlatmak için yapılan 'deprem kalesi'nin duvarları çöktü.

Hâlâ ders alan yok
Son olarak Adapazarı'nda yaptırılan Deprem Müzesi, Bursa Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan sit alanına inşa edildiği için bir yıldır açılamıyor. Bayındırlık Bakanlığı'nın 400 milyar lira harcayarak yaptırdığı anıt, prefabrik konutlarda sağlıksız koşullarda yaşayan depremzedelerin tepkisine neden oluyor. Deprem müze ve anıtlarının, inşasında yaşananlar depremden ders alınmadığını ortaya koyuyor.
Bayındırlık Bakanlığı, deprem felaketinin doğurduğu sonuçların unutulmaması için Adapazarı'nda bir deprem müzesi yapmaya karar verdi. Anıtın yapılması için depremde yıkılan orduevinin bulunduğu alan seçildi. Bayındırlık, anıtı yapmak için arazinin sahibi Milli Savunma Bakanlığı ile anlaştı.

Yasalara uyulmadı
17 Ağustos deprem felaketinin birinci yıldönümünde Adapazarı'nda Deprem Müzesi'nin temeli atıldı. Deprem Müzesi açılışı, 17 Ağustos felaketinin ikinci yılında yapılacaktı. Bakanlık, Bursa Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurmaya gerek duymadı. Oysa binanın projelerinin önce Bursa Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilmesi ve onay alınması gerekiyordu.

Mahkeme durdurdu
Deprem Müzesi'nin inşaatının başlamasının ardından Bursa Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne deprem müzesinin sit alanına yapıldığı gerekçesiyle iptal davası açtı ve yürütmenin durdurulmasını istedi. Anıtın yapıldığı ve tarihi defterdarlık binasının da içinde bulunduğu alan depremden önce sit alanı ilan edilmişti.
İdare mahkemesi, anıtın inşaatının tamamlanmasının ardından yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dava Sakarya İdare Mahkemesi' nde sürerken yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle 400 milyar liraya mal olan Deprem Müzesi'nin açılışı bir yıldır yapılamıyor. Müzenin kapıları kilitli ve etrafında sürekli bir güvenlik şeridi var.

Depremzedeler öfkeli
Adapazarı Depremzedeler Derneği Başkanı Yıldız Önem, bu gelişmelere tepki gösterdi. Önem, "Felaketten sonra depreme dayanıklı çağdaş yapılaşma sözü verdiler. Ancak depremi unutturmamak için yapılan anıt, müze ve kalıcı konutların bile inşaatları becerilemiyor. Bu, insanların kendini güvende hissetmesini engelliyor. Ayrıca insanlar, prefabrik konutlarda sefalet içinde yaşarken 400 milyar liranın böyle harcanması büyük tepkiye neden oluyor" dedi.

'Herkes yapıyor'
Sakarya Bayındırlık İl Müdürlüğü yetkilileri ise, sit alanına belediyenin de kültür sitesi inşa ettiğini belirterek, "Yıkım söz konusu değil. Anlaşmaya varılacak. Aynı yerde çok bina yapıldı. Hepsinin yıkılması milli servete zarardan başka bir işe yaramaz" diye konuştu. Bursa Tabiat ve kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise binanın sit alanına yapıldığını belirterek, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun gerektirdiklerinin yapılacağını söyledi.

Deprem bölgesindeki beceriksizliğin tarihçesi
Bolu Valiliği ve Belediye Başkanlığı tarafından 12 Kasım depreminin 'anısına' yaptırılan 'Deprem Anıtı ve Deprem Müzesi Kompleksi', Aralık 2001'de suyla dolmuştu. 12 Kasım depreminin ikinci yıldönümünde siyasilerin katıldığı törenle açılan Deprem Müzesi, tavanlardaki çatlaklardan sızan kar suları içeri dolunca ziyarete kapatılmıştı.
Bolu'daki 'müze skandalı'ndan birkaç gün sonra ise Düzce'de, kalıcı konut alanında inşa edilen binaların sağlamlığını simgeleyen 'deprem kalesi'nin duvarları çöktü. Bayındırlık Bakanlığı'nın yaptırdığı minyatür kale, heyelan alanındaydı. İnşa edilmesinden dört ay sonra yağmur nedeniyle oluşan heyelan kalenin yarısını yıkmıştı. Ayrıca deprem bölgesindeki kalıcı konut alanlarında çok sayıda istinat duvarı çöktü, kalıcı konutlarda kayma ve çatlaklar meydana geldi.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz