reklam

7 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çöpten elektriğe az kaldı

Büyükşehir Belediyesi'nin çöpten elektrik çıkarılması projesi konusunda pürüzler gideriliyor

İzmir merkez ve metropol ilçelerin çöplerinin toplandığı Harmandalı Çöp Deponi alanında biriken çöplerden elektrik üretilmesini içeren proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar mercek altına alındı. Geçtiğimiz aylarda ihale kanununda çıkan pürüzler nedeniyle çöpten elektrik üretme işine talip olan Yunanlı Tomi S.A Company Firması'nın teklifini geri çevirmek zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi, çöp depo alanının ömrünü uzatmak ve çöpten çıkan metan gazının yakılmasıyla elektrik üretmek için tekrar çalışma başlattı.

Önümüzdeki günlerde netleşecek şartnamenin Belediye'nin kasasından para çıkmayacak şekilde düzenlendiği öğrenilirken; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cumhur Utkan deponi alanının ömrünü uzatmak için bölgeye bir de kompost tesisi kurmayı düşündüklerini söyledi. İzmir ve çevresinde coğrafi açıdan çöp deponi alanı olmaya elverişli başka alanın bulunmadığını hatırlatan Utkan, "O zaman biz de elimizdekini ekonomik kullanıp ömrünü nasıl uzatabiliriz onun arayışı içine girdik. Bölgede bir kompost tesis kurup çöpleri gübreye dönüştürmek dolayısıyla da hacmini azaltmak istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Günde 2 bin ton çöp
Harmandalı Çöp Deponi Alanı'na her gün İzmir ve metropol ilçelerden 2 bin ton çöp gidiyor. Harmandalı Çöp Deponi Alanı'ndaki çöpün 1 tonunun belediyeye maliyeti 2 doları buluyor. Bu maliyet Uzundere Kompost Tesisi'nde 8 dolara kadar çıkıyor. Yunanistan'ın en büyük inşaat gruplarından Elliniki Tehnodomiki Aktor Tev'in üyesi olan TOMİ A.S Company'nin Atina'nın Atık Depolama Tesislerinde bulunan 15 megawatlık santralin işletim ortakları arasında bulunuyor. Çöp Depo alanında kurulması düşünülen 5 megawatlık santralin 5 bin kişilik yerleşim biriminin elektrik ihtiyacını karşılayacak nitelikte olduğuna dikkat çekiliyor.
Yeni Asır

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz