reklam

7 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Darısı diğer arkeolojik kazılara

Allianoi ve Metropolis iki antik yerleşim alanı. Bu iki alan, günümüzde ilginç biçimde kader ortaklığı ediyor. İkisi de tütün yetiştirilen bölgelerde yer alıyor ve onları dünyanın en büyük sigara firması Philip Morris destekliyor. Böylece 10 yıl gibi, arkeoloji için son derece kısa bir sürede tüm görkemiyle gün yüzü görebilme fırsatı buldular.
Türkiye'de inanılmaz sayıda arkeolojik alan var. Birçoğuna daha kazma bile vurulmuş değil. Kazılanların önemli bir kısmı da 30-40 milyar gibi komik bütçelerle, yani iğneyle kazılıyor. Bırakın ileri teknolojileri, vinç ve amele dahi bulunamıyor.
Allianoi'deki kazılar 1998 yılında başladı. Yani, o görkemli sütunlar, yapılar sadece dört yılda ortaya çıktı. Daha önce burada birtakım kalıntıların varlığı sadece ihtimal hesaplarından ibaretti. Metropolis ise 1989'dan bu yana kazılıyor. Son derece olumsuz coğrafi koşullara rağmen, hamamı, tiyatrosu, caddeleri, yönetim binalarıyla koca şehir günümüz insanıyla buluşuyor. Efes, Priene, Milet gibi ünlü kentlerin 100 yıldan fazla bir zamandır kazılarak bugünkü görkemlerine kavuştuklarını dikkate alınca işin rengi daha iyi anlaşılıyor.

Toprağa yürüyen bantla tahliye
Philip Morris, Metropolis'in günümüzdeki devamı olan Torbalı'ya sigara fabrikasını kurunca sosyal sorumluluktan da kaçmamış. 1992'den bugüne kadar tam 1 milyon dolar aktarmış kazılara. Mesela bu yıl açılan, dükkân olduğu sanılan mekânların ortaya çıkarılması sadece 15 gün sürmüş. Çünkü 500 römork dolusu toprağı tahliye edecek yürüyen bantlar alınmış. Allianoi için kullanılan nakit kaynağın 200 milyar lira civarında olduğunu öğrendik. 50 işçi sayesinde her yer temizlenmiş.
Sponsor varlığının bir diğer ilginç katkısı ise teşhire verilen önem. Bu iki kent gibi pek ayak altında olmayan, yeni kazı alanları çoğunlukla bilim çevreleri için önemli. Allianoi'de tüm kazı alanına yukarıdan bakan büyük bir ahşap köprü ve gezinti parkuru var. Metropolis'teki hamamın içinde ve engebeli sokaklarında da aynı ihtimam söz konusu. Benzer yapılarla Boeing, Koçbank gibi sponsorların desteklediği Çatalhöyük'te de karşılaşmıştık.
Kısacası ne mutlu Allianoi ve Metropolis'e ve onları kazan arkeologlara ki böyle varsıl hamileri var. Darısı diğer arkeolojik kazıların başına...
Radikal

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz