reklam

7 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Geleceğin kent plancısı

Liseli Çağla Dikel, Kalkınma Zirvesi'nin düzenlediği yarışmada İstanbul deprem haritasıyla ilk 10'a girdi.

Çalışmalarında okul müdiresi Nüzhet Tolga, coğrafya öğretmenleri İlknur Özsoy ve Aysema Gediz'in desteğini gördüğünü söyleyen Dikel, önerilerini şöyle sıraladı:
Kentin yerleşim planı, nüfus artış oranına göre düzenlenmeli.
Ruhsatsız binaların yapımı önlenmeli.
Yeni binalara oturma izni vermeden önce binalar mutlaka sağlamlık denetiminden geçirilmeli.

Özel Kalamış Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Çağla Dikel , Johannesburg'da düzenlenen 2002 Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Zirve Toplantısı kapsamında 4 kuruluş tarafından düzenlenen proje yarışmasında, ''İstanbul'da Zemin, Şehirleşme ve Deprem Etki Alanları'' adlı projesiyle ilk 10 arasına girdi. Çeşitli ülkelerden 200'den fazla lise, kolej ve üniversite öğrencisinin projelerinin yarıştığı etkinlikte Dikel, İstanbul'un deprem haritasını çıkararak önerilerini sıraladı.

Aralarında Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve dünyaca ünlü National Geographic Society'nin de bulunduğu dört kuruluşun düzenlediği ''Benim Toplumum Bizim Dünyamız'' konulu proje yarışmasında dereceye girdiği projesini anlatan Dikel, çarpık kentleşme, depremin olumsuz etkileri ve şehir-bölge planlama gibi konulara ilgi duyduğunu vurgulayarak projesinde zemin etüdü verilerine göre İstanbul'u 3 bölgeye ayırdığını söyledi.

Öteki projelerle birlikte internette www.geography.org sitesinde yer alan çalışmasında Dikel İstanbul'u, ''yerleşime uygun alanlar'' , ''destek gereken alanlar'' ve ''bütünüyle yerleşime kapalı olması ve ağaçlandırılması gereken alanlar'' olarak üçe ayırdığını anlattı.

''Risk haritası ve kente ilişkin ayrım, bütünüyle kendi özgün projem'' diyen Dikel, Türkiye'nin nüfus artış hızını mutlaka denetim altına alması gerektiğini vurguladı. Dikel, ''Sadece yasa çıkarmak yetmez, yasalara uyulması, uymayanlar hakkında gereğinin yapılması da gerekir. Yalnızca sağlam zemin ya da sağlam yapı da yeterli değil. Bu iki özellik bir arada bulunmalı. Sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla insanlar deprem konusunda bilinçlendirilmeli'' dedi.
Cumhuriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz