reklam

9 Eylül 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Saltanat kayığı 400 yıl sonra ilk kez Haliç’te yolcu taşıyacak

Osmanlı padişahlarının kullandığı saltanat kayıklarının bir örneği Kastamonu, Cide tersanesinde inşa edildi. 31 metre uzunluğunda, 35 yolcu kapasiteli ve 12 kürekçinin çektiği kayık, motorlu teknelerden daha hızlı hareket ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişah ve ailesinin kullandığı ‘sultan’ ya da ‘saltanat kayıkları’ adı verilen kayıklar geri dönüyor. Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral İlhan Kılınç’ın oğlu Güvenç ve gelini Gülsün Kılınç tarafından Kastamonu’nun Cide ilçesinde yaptırılan kayıklardan ilki bu ay sonunda Haliç’te olacak.

Sultan Kayıkları ve Turizm AŞ tarafından işletilecek olan kayık, Haliç’te turistik gezi amaçlı kullanılacak. Sultan kayıkları projesinin Venedik’in gondolları ve Paris’in Eyfel Kulesi gibi uluslararası turizmde İstanbul’a ilgi uyandırması ve yeni bir simge kazandırması bekleniyor.

Gülsün Kılınç, projenin iki yıl önce gittiği Venedik’te gondollarla kötü kokulu ve gürültülü kanallarda gezerken aklına geldiğini belirtiyor. Kılınç, “Sadece fotoğraf çektirebilmek için katlandığımız gondol gezisine o kadar çok para verdik ki, açıkçası ağırıma gitti.” diyor. Osmanlı dönemindeki kayıkları tekrar gündeme getirmeyi planladığını ifade eden Kılınç, “O dönemde Haliç’in temizlendiği de söyleniyordu. Araştırmalarımız esnasında ‘sultan kayıkları’ ile karşılaştık ve bu tam da benim düşündüğüm projeye uygun bir kayıktı. Deniz Müzesi’nde maketleri olduğunu öğrendik, gerekli görüşmeleri yapıp izin aldıktan sonra aslına uygun bir sultan kayığı yapmaya karar verdik.” şeklinde konuştu.

Cide tersanesinde yapılan sultan kayığı 31 metre uzunluğunda. 12 kürekçinin çektiği kayık 35 yolcu kapasitesine sahip ve motorlu teknelerden daha hızlı hareket ediyor. Bugün Kastamonu’nun Cide ilçesinde törenle denize indirilecek olan sultan kayığı, 3 günlük denemenin ardından İstanbul’a doğru yola çıkacak ve 24–25 saatlik bir yolculuk ile Haliç’e ulaşacak.

Beşiktaş Deniz Müzesi’ndeki örneğine uygun olarak imal edilen sultan kayığı 12’si işçi, 3 elektrikçi olmak üzere toplam 15 usta tarafından 3 ayda tamamlandı. Ham sarı çam ve meşe ağacından yapılan kayığın bazı bölümlerinde kestane ağacı kullanıldı. 1960 yılından bugüne kadar yat imalatı yapan Bendeniz Yat İmalatı şirketinin sahibi Kenan Çakır, 144 adet saltanat kayığı siparişi aldıklarını belirtti. Kenan Usta, “Bugüne kadar birçok devlet adamına, sanatçıya yat yaptık. Ayrıca, Norveç, Almanya, İsrail, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan ve Mısır’a kadar yat ihraç ettik. Böylece ülkeye döviz girdisi sağladık. Cide’ye de iş olanağı doğmuş oluyor.” diye konuştu.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz