reklam

10 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Avcılar’daki bir bölümü çöken deprem hasarlı bina hâlâ yıkılmadı

Marmara Depremi’nde hasar gördüğü halde üç yıldır yıkılmayan ve son yağışlarda bir bölümü kendiliğinden çöken bina, çevreye tehlike saçmaya devam ediyor. Mal sahipleri davadan vazgeçmiş olmalarına rağmen belediye ve Bayındırlık İl Müdürlüğü mahkeme kararını bekliyor.

İstanbul Avcılar’da 17 Ağustos Depremi’nde ağır hasar alan ve mahkeme kararı yüzünden 3 yıldır yıkılamayan 5 katlı bina tehlike saçmaya devam ediyor. Binanın çevresindeki sokaklar ve yan yol trafiğe kapatıldığı halde, yarısı çöken binanın önünden her gün onlarca vatandaş geçiyor. Bazen de binanın önündeki boşluk çocukların oyun mekanı haline geliyor.

Avcılar Gümüşpala Mahallesi Barış Sokak’ta, E–5’in hemen yanı başındaki binanın yarısı bir ay önce kendiliğinden yıkılınca Avcılar Belediyesi çareyi yan yolu ve 5 sokağı trafiğe kapatmakta buldu. Binanın yıkılmaması için dava açan Ayşe Suna Akbaş ve Şaban Aydın adlı vatandaşlar, binanın kendiliğinden yıkıldığını görünce davalarından vazgeçti. İki davacı Adli tatil olması sebebiyle bir ay boyunca binanın yıkım kararını aldıramadı. Akbaş ve Aydın tatilin bitmesiyle, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’ndeki davalarından dün feragat vererek vazgeçti. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, 2 defa ağır hasarlı raporu verdiği binayı, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde açılan dava sebebiyle yıktıramıyordu. Zira mahkemenin tayin ettiği bilirkişi heyeti, binaya onarıldıktan sonra oturulabilir raporu vermişti. Yargı, bilirkişinin bu raporuna dayanarak binayı yıktırmıyordu.

3 yıldır korku içinde yaşayan esnaf, bir ay önce binanın yarısının çökmesiyle işyerlerini ve müşterilerini de kaybettiklerinden şikayet etti. Çünkü binanın göçme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle E–5 yan yolla birlikte 5 sokak Avcılar Belediyesi’nce trafiğe kapatıldı. Bu karardan en çok bu sokaklardaki otomotiv, mobilya, kuruyemiş ve lokanta işleten esnaf zarar gördü. Barış Sokak’taki esnaflardan Medaş Otomotiv’in sahibi Dursun Danış, “Üç yıldır bu binayı ne hukuk, ne belediye, ne bayındırlık müdürlüğü yıkamadı. Karar çıkana kadar bina üstümüze göçecek. Depremden kurtulduk; ama bu enkazdan kurtulamadık.” dedi.

Avcılar Belediyesi İmar Müdürü Hüseyin Aydos, binanın yarısı kendiliğinden göçtüğü halde yıkılamamasını “Hukuki kararın çıkmasını bekliyoruz.” diye açıkladı. Aydos, yıkımın Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nce ihale edilen firmaca yapılacağını hatırlatarak, “Esnafın mağduriyetini biliyoruz; ama güvenlik için yolu kapatmaktan başka çare bulamadık.” şeklinde konuştu. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü İmar Müdürü Yılmaz Kürkçü ise, “İki defa ağır hasarlı raporu verdiğimiz bu binayla ilgili temyize gittik. Binanın yıkılmasını istemeyenler davalarından vazgeçti. Mahkeme kararının çıkmasının ardından yıkım işlemlerine başlanacak. Bu hafta sonuna kadar tehlike arz eden bu binayı yıkmak istiyoruz.” dedi.
Zaman 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz