reklam

10 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul’un çehresi değişecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ‘‘Binalarımızı giydirelim’’ kampanyası kapsamında şu ana kadar 26 ana arter ve 10 meydanın Kentsel Tasarım Projeleri'ne başlandı. Tüm proje bittiğinde 10 bin binanın cephe rehabilitasyonu planlanmış olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ‘‘Artık binalar bir bir özlenen giyisilerine kavuşacak’’ diyor.

Artık İstanbul'un derme çatma, mimariden yoksun, sıvası-boyası dökülmüş, savaştan çıkmış görüntüsü son buluyor.

İstanbul'u ‘‘Dünya kenti’’ yapma amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ‘‘Binalarımızı giydirelim’’ kampanyası kapsamında şu ana kadar 26 ana arter ve 10 meydanın Kentsel Tasarım Projeleri'ne başlandı. 7 ana arter ve 3 meydanın projesi tamamlandı. Bu projeler ile 2 bin binanın cephe rehabilitasyon projesi tamamlandı. Tüm proje bittiğinde 10 bin binanın cephe rehabilitasyonu planlanmış olacak. Projenin uygulama safhasında olduğu ana arterlerde 150 binanın dış cephe rehabilitasyonu tamamlandı.

Kampanyayı başlatan, şehircilik atölyeleri kuran, kentin bütün cadde ve sokaklarının fotoğraflarını çektiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, kötü görünümlü binalara, birbirinden güzel elbiseler giydirmenin telaşını yaşıyor. Binalar için hem terzilik hem de marangozluk yaptığını söyleyen Gürtuna, bundan 1 yıl önce başlattığı ‘‘Evimiz kadar güzel İstanbul’’ adını da taşıyan kampanyasının tuttuğunu belirterek, ‘‘Artık binalar bir bir özlenen giyisilerine kavuşuyor. Hemen her sokak ve caddede, cephe yenilemeleri, bina boyamaları görülür oldu. Binalarımızı güzelleştirmek için yapılan her çaba bana büyük mutluluk veriyor’’ dedi.

Başımız dik olacak
Bundan böyle İstanbul'a ayak basar basmaz, kent içine gelirken gördükleri acayip görünümlü binaları sık sık eleştiren turistlere karşı başımızın daha dik olacağını söyleyen Gürtuna, bu çalışmayı yapmak isteyenlere kolaylıklar sağladıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

‘‘Kampanya tuttu. Çünkü çok sayıda İstanbullu bunun önemini anladı. Zaten İstanbul'a yakışan da bu olmalı. 20 ana arter, 10 meydanda çevredeki binalara yeni çehre kazandırmak için hazırladığımız projeler tamamlandı. Fatih Fevzipaşa Bulvarı ile Üsküdar Doğancılar Halk Caddesi'nde uygulamaya geçildi’’ dedi.

‘‘Şehirde çok insan var, ancak şehirli sayısı az’’ diyen Gürtuna, şunları söyledi:
‘‘İstanbul'u şehir haline getirmeye çalışıyoruz. İstanbul'u yeni Türk uygarlığının beşiği yapmaya çalışıyoruz. İstanbul göçle büyük tahribat yaşadı. Bu, şehrin insan karakterine de yansıdı. Denizlerimiz, derelerimis harap oldu. Binalar boyasız, sıvasız, mimari bir karakteri yok. Eskiden acemi mimara İstanbul'da görev verilmezdi. Ülkenin en seçkin mimarları, sanatçıları, bilimadamları İstanbul'da görev alırdı. İstanbul'da yapılan her işin bir değeri vardı. Çakılan her çivi tarihi bir nitelik taşıyordu. İstanbul'a yeni bir mimari karakteri oluşturmaya, çarpık yapılaşmayı, ‘‘Binaları giydirelim’’ adıyla, hem sıvasız, boyasız çatıları bu şekilde güzelleştirmeyi düşünüyoruz. Hem de tabelaları kirlemiş, çatıları bozulmuş, soğutma cihazlarıyla görüntüsü çirkinleşmiş, sanki savaştan çıkmış bir görüntüden kentimizi kurtarmak istiyoruz. Çiçek gibi İstanbul'u oluşturmaya çalışıyoruz.

Bu çirkin manzarada, insanlarımızı da çok suçlamamak lazım. Devlet olarak onlara öncülük edememişiz. Kaderlerine terk etmişiz. O da kafasına, mantalitesine, cebine göre konut ihtiyacını karşılama yoluna gitmiş. Ne mimari ne bir başka şeyi dikkate almış.’’

Öncelik ana arter ve meydanlarda
İstanbul'un ‘‘Dünya Kenti’’ görünümüne kavuşmasını sağlamak amacıyla oluşturulan projede öncelikle ana arterler ve meydanlar ele alınıyor. Buralarda gerekli tespit ve öneri çalışmalarının yapılmasından sonra binalar yenileniyor, ilan-reklam panoları belli standartlara kavuşturuluyor.

Projelerin analiz çalışmalarında Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü uzmanları binaları yapıları, tarzları, cephe malzemeleri, arazi kullanımları ile inceliyor ve trafik, bitki yapısı gibi çevresel etkenleri belirliyorlar. Yapılan yeni düzenleme çalışmalarında özürlülere yönelik tasarımlar da ele alınıyor.

Boya ve sıvada yüzde 40 indirim
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, DYO ile yaptığı anlaşma sonucunda bina sahiplerine boya ve sıva malzemelerini yüzde 40 indirimle sağlıyor. Projesi yapılan alanlarda, proje kapsamında her binanın rengi belirleniyor ve her renge bir kod numarası veriliyor. Projeler ilçe belediyelerine gönderiliyor. İlçe belediyeleri, bina sahiplerine tebligatla bina renk kodlarını bildiriyor. Bina sahipleri de ilçe belediyelerine başvurarak, indirim olanağı sağlayan katılım belgelerini alıyorlar.

Projelendirilen bölgeler dışındaki binalar da kampanyadan yararlanabiliyorlar. Binasını boyatmak isteyenler, Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasının yan sokağında bulunan Kentsel Tasarım Müdürlüğü'ne başvuruyorlar. Müdürlük uzmanlarının binayı inceleyerek, çevreyle en uyumlu rengi bulmasından sonra, bina sahibine katılım belgesi veriliyor. Bina sahipleri, bu katılım belgesiyle en yakındaki DYO bayiine giderek, dış cephe malzemelerini alıyorlar. Bugüne kadar 700 bina kampanya çerçevesinde yenilendi.

Ayrıca, Büyükşehir'in önerisiyle ilçe belediyelerinin bünyesinde kurulan Kentsel Tasarım birimleri, kendi ilçeleri için çalışmalar yapıyor. İstanbul'un birinci ve ikinci çevre yollarının çevresindeki binalar için de proje çalışması sürüyor.
Hürriyet 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz