reklam

10 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Keçiören'de çöken üst geçit ile ilgili basın açıklaması

Keçiören'deki Kalaba Lisesi'nin yanında bulunan üst geçit, 5 Eylül tarihinde altından geçen iş makinesi yüklü kamyonun çarpması sonucunda bir otomobilin üzerine çöktü. Olayda, otomobilde bulunan 2 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı. Meydana gelen bu olay üzerine, Tmmob Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Tmmob İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Tmmob Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ortaklaşa bir basın açıklaması yaptı.

"Son yıllarda, (Susurluk kazasından bu yana) ülkemizde kamyonlar ne yazık ki sisteme dair çarpıklıkların ortaya çıkmasında her türlü yasal mekanizmadan daha etkin bir rol üstlenmektedirler. Sistemin çarpıklıkları artık kamyonların çarptığı üstgeçidin ya da lüks otomobillerin enkazının altında değil bu sistemin kendisinde aranmalıdır. Çünkü bu enkazların altında gerçek sorumluları değil giderek hepimiz kalmaktayız.

Peki Bu "Üst Geçit"in Altında Kim Kaldı?
- Meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini ve uyarılarını dikkate almayan,
- Yaya güvenliği sorununun sadece "üst geçit" yaparak çözülebileceğini düşünen
- Mahkemelerin, üstgeçit ve katlı kavşaklar ile ilgili verdiği yıkım ve durdurma kararlarını ısrarla uygulamayan ve bu alanda hukuku fiilen işlemez hale getiren,
- Kısıtlı kamu kaynaklarını şehircilik ilkeleri ve çağdaş kentsel politikalara uymayan plansız ve programsız yaklaşımlarla katlı kavşaklara ve üst geçitlere harcayan,
- Kentlilerin kentleri için alınan karar süreçlerine katılımının yolunu kapatan,
- Kamunun ilgili birimlerinde yeterli sayıda ve nitelikte teknik eleman istihdamı yapmayan

belediye başkanları kalmıştır. Ancak ne yazık ki yaşamını yitiren masum iki yurttaşımız olmuştur. Yitip giden bu iki yaşamın hesabı derhal sorulmalıdır. Hiçbir standarda bağlı olmayan "üst geçitlerin" trafik sorununu çözmek yönünde kentliler lehine hiçbir yararı olmadığı artık anlaşılmalı, yapılan yanlışların kentin mekansal kalitesinin ve yaşanabilirliğinin yanı sıra doğrudan insan yaşamına mal olabileceği görülmelidir.

Meslek odaları temsilcilerimizce yerinde yapılan incelemede üst geçit taşıyıcı bağlantılarının yetersiz olduğu, üst geçitin gerekli periyodik bakımdan geçmediği, bundan kısa bir süre önce benzer bir kaza sonucu hasar gören üst geçit hakkında gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilmiş ve dolayısıyla "geliyorum" diyen kazaya davetiye çıkarılmıştır.

Bundan sonra bu tür can ve mal kayıplarının yaşanmaması için acilen alınması gereken tedbirler şunlar olmalıdır:
1- Mevcut bütün üst geçitler ve köprüler standartlara uygunluk açısından denetlenmeli ve uygun olmayanlar için gerekli önlemler derhal alınmalıdır.
2- Yaya geçişi için tek alternatif olarak "üst geçitler" düşünülmemeli, ışık kontrollü yaya geçitlerine öncelik tanınmalıdır.
3- Yapılması zorunluluğu olduğu durumlarda üst geçitler yaşlı, özürlü gibi hareket kısıtlılığına sahip kentlilerin de kullanabileceği standartlarda yapılmalıdır.
4- Kent içerisinde uygun gabari ve tonaja sahip olmayan araçların denetimi sıkı bir şekilde yapılmalı ve caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.
5- Alt ve üst geçitlere yaklaşım noktalarında geçit yüksekliği konusunda araçlar için gerekli uyarı işaretleri bulundurulmalıdır.

Yaşam hakkı en önde gelen insan hakkıdır. İnsanların, kent merkezinde otobüs altında ya da evine giderken üst geçit altında kalarak öldüğü bir başkentin bu halinden sorumlu olanlar bunun hesabını vermelidirler. "

Konuyla ilgili olarak Tmmob İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi bir de teknik rapor açıkladı
"Ankara Keçiören'de Kalaba İlkokulu ile Kalaba Lisesi arasındaki yaya üst geçidinin tabliyesi 5.9.2002 tarihinde üst tabliyesine iş makinası yüklü bir kamyonun çarpması sonucu çökmüş ve tabliye altında kalan otomobil içindeki üç kişiden ikisi yaşamını yitirmiş, biri yararlı olarak çıkarılmıştır.

Söz konusu üst geçit 1970'li yıllarda bir tarafta tek kollu diğer tarafta çift kollu merdiveni bulunan yaklaşık 13 m açıklığında perefabrik olarak yapılmıştır. Kazada diğer prefabrik elemanlara hiçbir bağlantısı bulunmayan tabliye sürtünme etkisi ile kayarak düşmüştür. Yerinde yapılan incelemede prefabrike birleşim ve yapım kurallarına uyulmadığı tespit edilmiştir. Kaza sonucu üst geçitin çökmesinin ana nedeni özellikle üst tabliyenin geçit ayaklarında bulunan yuvalarına hiçbir bağlantısı olmadan mesnet kurallarına uyulmadan yerleştirilmesidir.

Kaza sonrası incelemede geçit ayaklarında ve merdivenlerinde ve ayaklarının zeminle bağlantı noktalarında hiçbir hasar olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum yatay olan tabliye ile diğer elemanlar arasında gerekli kaynak bağlantısının yapılmamasından dolayıdır. Prefabrik elemanların birleşimleri yatay ve düşey elemanlarda bırakılan metal plakaların montaj sonrası ek lamalarla kaynakla bağlanması sağlanmalıydı. Ancak bu bağlantılar sağlanmadığı için tabliye diğer prefabrik elemanlarda hiçbir hasar oluşturmadan kayarak yerinden düşmüştür.

Ayrıca, kısa sürede önce üst geçit tabliyesine başka iş makinesi çarparak hasara sebep olmuş ancak üst geçit bu haliyle kullanılmaya devam edilmiştir. Bir önceki kazada hasar gören üstgeçitin çökmesi için kamyon üzerinde bulunan iş makinasının sürtnmesi yeterli olmultur.

Sonuç olarak meslek odası olan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerince yerinde yapılan incelemede üst geçit taşıyıcı bağlantılarının yetersiz olduğu, üst geçitin gerekli periyodik bakımdan geçmediği, bundan kısa bir süre önce benzer bir kaza sonucu hasar gören üst geçit hakkında gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilmiş ve dolayısıyla "geliyorum" diyen kazaya sorumlularca davetiye çıkarılmıştır. "
Arkitera

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz