reklam

10 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Poligon kabusu bitiyor

Yanlış imar uygulamaları sonucu her yağmur'da İzmirli'nin korkulu rüyası haline gelen Poligon Deresi'ndeki düzenleme sonucu geçmiş yıllarda yaşanan sorunlar tekrarlanmayacak.

Poligon Deresi'ndeki ıslah çalışmalarının ekim ayına kadar tamamlanacağını müjdeleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, derenin artık sel baskınlarına yol açmayacağını belirtti. Piriştina, derenin, İnönü Caddesi altından geçen kısmında tabanın 1 m. derinleştirildiğini, dar kesitin genişletildiğini hatırlatırken, şunları söyledi: "Dereyi çevreleyen duvarlarlar yükseltilip köprü üstüne duvar yapılmasıyla suyun bekleme süresi artırıldı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sorunlar tekrarlanmayacak."

Otoyol bozdu
Otoyol inşaatının derenin doğal yapısını bozduğuna dikkat çeken Piriştina, şöyle devam etti: "Dere yatağını oluşturan 3 ana kol üzerinde, askeri saha içinde kalan Arap ve İncirli Kolları üzerinde suyun hızını kesmek için genişliği 50, yüksekliği 6-10 m. arasında değişen 18 adet tersip bendi oluşturuldu. Yaren Deresi, ıslah edilerek dereye akan kanalizasyon taşıyıcı hatta bağlandı. Askeri alan içinde kalan düzensiz dere yatağı genişletilerek ıslah edildi. Askeri alan ile İnönü Caddesi arasında kalan bölümde çevre duvarları 1 m. yükseltilerek mevcut su rezerv hacmi 7500 m3 artırıldı. Böylece su yükü artırılarak en riskli kısım olan İnönü Caddesi üzerindeki köprü altından geçen su miktarı %30 artırıldı."

Kapasite artırıldı
Poligon Deresi'nin İnönü Caddesi ile Mithatpaşa arasında 4 m. genişliğinde olan dere yatağının 10 m'ye çıkarıldığını belirten Piriştina, "Eski ve ömrünü doldurmuş duvarlar yenilenerek dere kesitinin taşma kapasitesi %150 artırıldı. Dere yatağı içinde kalan trafo binasının 3.5 m'lik bölümü yıkılarak mevcut perde duvarlar geriye çekildi. Güzelyalı 34 sokağı bağlayan ve dere kesitini daraltan taşıt köprüsü yıkılarak dere akışı rahatlatıldı. Dere içinden geçen atık su galerisi iptal edilerek kuşaklama kanalına bağlandı"diye konuştu.

İZSU: Denize akışı rahatlatıldı
Poligon Deresi'nin Mithatpaşa Caddesi ile deniz arasında kalan 2 gözlü 6 metre genişliğindeki kutu menfezlerin üstünün açıldığını belirten İZSU yetkilileri de şu bilgileri verdi: "Asfalt kaldırılarak dere tabanı temizlendi. Dere kesiti yatay ve düşey artırılarak denize akış rahatlatıldı. Yolun bu bölümünde derenin üstü ızgaralarla kapatılarak açıktan akması sağlanacak. Derenin taşması durumunda sadece yolda biraz birikme olacak dolayısıyla evleri su basmayacak."
Hürriyet 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz