reklam

11 Eylül 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

15 tane yat limanı projesi bürokrasiye takılı kaldı

Yat turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye’de, bürokratik engellerin aşılamaması, marina kapasitesini 3 binde sınırlı bırakıyor. 15 adet yat limanı projesi bürokraside sonuçlanmayı bekliyor.

Türkiye yat turizmi açısından oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğu halde, kapasitesini kullanamıyor. 8 bin km’lik sahil şeridine sahip Türkiye’de marinalardaki yat bağlama kapasitesi 3 bin. Yunanistan’da bu rakam 15 bin, İtalya’da 85 bin, Fransa’nın güney kıyılarında da 15 bin.

Kalamış, Fenerbahçe, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası, Karacasöğüt, Finike ve Antalya’da marinaları bulunan Setur Marina Müdürü Zafer Ergül, marina yapımı ve işletme belgesi alabilmenin Türkiye şartlarında çok zor olduğunu belirtti. Ergül, marinaya sadece işletme belgesi alabilmek için 2 yıl uğraştıklarını söyledi. Turizm işletme belgesi için 8 bakanlığa bağlı 13 genel müdürlüğe yapılan yazışmaların 2 yıl sürdüğünü kaydeden Ergül, tüm firmaların belge alabilmek için 2 ile 3 yıl arasında değişen bürokratik işlemlerle uğraştığını kaydetti.

Kaş’a 1995 yılında ihale edilen bin 500 metre uzunluğundaki yat limanı atıl vaziyette bekliyor. Bürokratik engelleri aşamayan firma marinayı tamamlayamadı. Söz konusu marina, Dalaman Havaalanı’na 180, Antalya Havaalanı’na ise 220 kilometre uzaklıkta. Kaş’ın karadan ulaşımı zor olması nedeniyle alternatif olarak deniz ulaşımı daha da önem kazanıyor. Kaş Limanı, Fethiye–Antalya arasında tur düzenleyen firmaların en uğrak limanlarından birisi. Sefer düzenleyen yatların Kaş Limanı’na uğrama zorunluluğu var; zira diğer limanlarla aradaki mesafenin uzun olması sebebiyle mazot, su ve dinlenme ihtiyaçlarını gidermeleri ancak bu yolla mümkün. 1995 yılında temeli atılan limanın sadece rıhtımı tamamlanmış durumda.

Limanın belirlenen süre içinde bitirilemediğini ve süresinin iki kez uzatıldığını kaydeden Kaş Belediye Başkanı Emin Erdem, “Eğer geri kalan kısımları da tamamlanmış olsaydı Türk turizmi için büyük bir potansiyel oluşacaktı. Kullanmakta olduğumuz liman ihtiyacın yüzde 10’unu ancak karşılayabiliyor.” dedi.

Türkiye’de 15 tane marina projesinin bürokratik engellemeler sebebiyle yapılamayıp dosyalarda beklediğine dikkat çeken Egeyat Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Özer, devletin marina yapımı için yer göstermede zorluklar çıkardığını, gösterdiği yerlerde ise bir süre sonra sivil toplum kuruluşları tarafından doğal hayatı bozacağı gerekçesi ile protestolara maruz kaldıklarını söyledi. Özer, Türkiye’nin 8 bin km’lik sahil şeridinde yer alan marinalardaki yat bağlama kapasitesinin toplam 3 bin adet yatla sınırlı olduğunu, Yunanistan’da ise 15 bin, İtalya’da 85 bin ve Fransa’nın sadece güney kıyılarında 120 bin yat bağlama kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki yat turizm sektörünü karşılaştıran Sinan Özer, “Dünyadaki deniz ticaretinin yüzde 20’si Yunanlıların elinde. Türkiye’nin payı yüzde 1 dahi değil. Türkiye’nin ürettiği navlunun (vapur ile taşınan yük ve taşıma ücreti) yüzde 80’i Yunanlılar tarafından taşınıyor. Yunanlıların denizciliğe ne kadar önem verdiğini rakamlar gösteriyor.” şeklinde konuştu. Kruvaziyer turizminin önemine de değinen Sinan Özer, “Bütün dünya kruvaziyer turizminde yer kapmaya çalışırken, biz olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Ülkemizde doğru düzgün, büyük gemilerin yanaşabileceği liman yok. Son 10 yıldır Bodrum’da liman yapacak yer beğenemedik, bulamadık. Oysa, kruvaziyer yolcusu gelir düzeyi yüksek sınıftandır.” ifadesini kullandı.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz