reklam

13 Eylül 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Boğaz’ı İstanbullular kirletiyor, Kütahya Porselen temizliyor

Türkiye’nin tanınmış porselen üreticilerinden Kütahya Porselen, İstanbul Boğazı’nın katı ve sıvı atıklardan arındırılması için deniz süpürgesi kiraladı. Süpürge, bir ayda 45 ton atık topladı.

İstanbul Boğazı, denizle coğrafi bir bağlantısı olmayan Kütahyalı bir şirket tarafından temizleniyor. Kütahya Porselen’in sahibi Nafi Güral’ın bu işe girmesine, misafirleriyle yaptığı bir Boğaz gezisinde gördüğü kirlilikten dolayı çektiği vicdan azabı yol açmış. Dünyanın tanınmış porselen üreticileri arasında yer alan Kütahya Porselen, İstanbul Boğazı’ndaki çevre kirliliğiyle mücadele etmek için yaklaşık bir ay önce deniz süpürgesi kiraladı. Kendi tabirleriyle ‘Denizi olmayan Kütahya’dan, dünyanın incisi İstanbul Boğazı’nın kirliliğinin önüne geçmek’ amacıyla gelen Kütahya Porselen yetkilileri, kiralanan deniz süpürgesiyle 15 Ağustos’tan beri Boğaz’ı temizliyor. Sabah saatlerinde Büyükdere’den yola çıkan Meke Süpürgesi, Boğaz’dan bir ayda yaklaşık 40–45 ton katı atık topladı. İstanbul Boğazı’nda yaptığı bir gezintide denizdeki katı atıkları gören Kütahya Porselen’in sahibi Nafi Güral, iki ay önce projeyi başlattı. Güral, ‘Denizlerimizi Kirletmeyelim’ adını verdiği projenin başına da Sigarayla Savaşanlar Vakfı yönetiminde yaptığı çalışmalarla tanınan kızı Sema Güral’ı getirdi.

“İşimiz, evimiz her şeyimiz Kütahya’da. Ama İstanbul bizim ve Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı.” diyen proje koordinatörü Sema Güral, yabancı işadamlarını Boğaz’a getirdiklerinde ve Boğaz gezilerinde en çok kirliliğin dikkat çektiğini anlattı. Sema Güral, “Boğaz’a o kadar çok kirletici madde atılıyor ki, ömrümüz boyunca bu süpürgeyi çalıştırsak işi bitmez. Kamuoyunun dikkatini bu kirliliğe çekmek ve önüne geçmek için projeyi hayata geçirdik.” dedi.

İstanbul Boğazı’nda çalışan ve katı atık dışında sıvı atıkların da arıtma, temizlik işlemini yapabilen Meke Süpürgesi her sabah 08.00’de Büyükdere’den yola çıkıyor. Boğazı ve Marmara sahillerini 12 saat boyunca temizleyen deniz süpürgesi, Yeşilköy ve Bostancı’ya kadar uzanan sahil şeritlerinde 60 kilometrelik alanı temizliyor. Günde yaklaşık 1,5 ton katı atık toplayan süpürge, Boğaz’dan transit geçiş yapan tankerlerin oluşturacağı petrole dayalı sıvı atıkların temizlenmesinde de tek olma özelliğini taşıyor. Deniz yüzeyinden saatte 30 ton petrol atığını emebilecek hidrolik sistemi bulunan tekne, petrol türevlerini sudan ayırabilecek seperatör sistemlerine de sahip. Bin beygir gücündeki süpürge, 30–32 kilometre hız yapabildiği için tanker kazası gibi Boğaz’ı tehdit edecek herhangi bir kazaya en hızlı ulaşacak deniz süpürgesi olma niteliğine sahip.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz