reklam

13 Eylül 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul'da pikniğin faturası 5 trilyon

İstanbul'da, gezme ve dinlenme amaçlı rekreasyon alanlarına piknikçilerin verdikleri yıllık zararın 5 trilyon lira olduğu bildirildi. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Faruk Anılsın, insanlardan kaynaklanan yeşil alan tahribinin kendilerine maliyetinin yıllık 5 trilyon lira olduğunu söyledi.

Özellikle hafta sonlarını bu tür mekanlarda geçiren piknikçilerin, yeşil alanların yanı sıra çocuk oyun alanları, kent mobilyaları, oturma grupları, saksılar, tretuvarlar ve sulama sistemlerine zarar verdiklerini anlatan Anılsın, yeşil dokuya en fazlazararın, salıncak asılması suretiyle ağaçların zarar görmesinden ve araçlarla bu alanlara girilmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Anılsın, Orman Bakanlığı'nın tasarrufunda olan alanları aktif olarak insanların yararlanabileceği şekilde düzenlememesinin İstanbul'un esas sorununu oluşturduğunu ve bu nedenle insanların rastgele ormanlar ile her gördükleri ağacın altına araba park ederek piknik yaptığını söyledi.

Bünyelerinde oluşturdukları kontrol ve denetim ekiplerinin bu tür rekreasyon alanlarında eğitim çalışmalarının yanı sıra uyarı görevindebulunduğunu belirten Anılsın, zarar verdiği tespit edilen kişilere para cezası uyguladıklarını kaydetti.

Anılsın, her hafta en az 5-10 kişiye ceza kesildiğini belirterek, cezayı ödemeyenlerden mahkemeye yoluyla tahsil edildiğini söyledi.

Piknikçilerin usulüne uygun mangal yakması ve külünü de yeşil alanüzerine dökmemesi halinde zararın olmayacağını anlatan Anılsın, rekreasyon alanlarındaki yeşil alanlarda top oynanmamasını, ağaçlara salıncak kurulmamasını ve otopark dışında araçlarla yeşil alanlara girilmemesini istedi.

5 Trilyon lira ile neler yapılırdı?
Anılsın, bu alanlar tahrip ediliyor, diye yeniden yapmama gibi bir yaklaşımlarının da söz konusu olamayacağını ve bozulan alanları süratle yenilediklerini anlatarak, şöyle dedi:

''Bunu yapmazsak, mevcut yeşil alanlar da süratle kaybolur. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu alanları kullanırken, korumaları. Son dönemde bu yönde güzel gelişmeler tespit ediyoruz. Dünya sürdürülebilir çevreyi tartışıyor. İstanbul olarak bizim bu düzeyi yakalamamız şart. Bu kültürde olan insanların sayısı arttıkça, İstanbul daha da güzel olacak.''

Anılsın, bu yılki zarar miktarı olan 5 trilyon lira ile ilde 30 adet küçük semt parkı, 250 adet çocuk oyun grubu, 400 dönüm büyüklüğünde Emirgan Korusu kadar yeni bir koru oluşturulabileceğini kaydetti.
Hürriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz