reklam

14 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Ses, Efes'i yıkar mı?

İddiaya göre modern ışık ve ses düzeneklerinin kuruluşu sırasında tiyatro çok zarara uğruyor. Efes'te son konseri Sezen Aksu verdi. Efes Antik Kenti'ndeki tiyatro, yasak kararına rağmen verilen rock konserleri ve dans gösterileri yüzünden tehdit altında. Sahne binasına ait taşıyıcı mimari elemanlarında çatlaklar oluştu bile.

Dünyanın en büyük antik kenti Efes'teki tiyatro, yasağa rağmen verilen konserler nedeniyle tehlike altında. Zamanında bir koro ve ona eşlik eden oyuncuların bulunduğu dramalar için tasarlanan tiyatroya binlerce seyircinin izlediği pop konserleri ve dans gösterilerindeki modern ışık ve ses düzenekleri zarar veriyor. Şimdiden sahne binasına ait taşıyıcı mimari elemanlarda çatlaklar oluştu bile.

Antik tiyatrodaki konser tartışmaları 1993'te başladı. Mikis Theodorakis, Zülfü Livaneli, Joan Baez, Ray Charles, Sting gibi dünyaca ünlü sanatçıların 20 bin kişiye konser verdiği antik tiyatronun elektronik enstrümanlar, yüksek ses ve kalabalıktan zarar gördüğü belirlendi.

1993'te iki yıl kapatıldı
Bunun üzerine Kültür Bakanlığı koruma projesi hazırladı. 1993'te
oluşturulan komisyon raporunda, "Konser, gösteri ve benzeri faaliyetler sonucunda aşınma ve tahribatlar tehlike sinyalleri vermeye başladı, can güvenliğini de tehdit eder boyuta ulaştı" denildi. Tiyatro iki yıl süreyle etkinliklere kapatıldı.

1997'de Avusturya Kazı Evi Başkanı Stefan Karlwiese, sahne binasının onarıma alınacağını söyledi. 1999'da Avusturya Bilimler Akademisi ile Kültür Bakanlığı Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü arasında, antik tiyatronun acilen bakım ve onarımının yapılması için protokol imzalandı. Proje hazırlandı ve 2000'de onarım başladı.

Tiyatronun sadece klasik konserlerde kullanılması, elektronik alet ve ses yükseltici kullanılan, seyirci sayısı 7 bini aşan etkinliklere izin verilmemesi karara bağlandı. 2001' de de Efes Kaymakamı Hayri Sandıkçı başkanlığındaki İlçe Güvenlik Kurulu toplantısında kurallar belirlendi. Konserlerde izleyici sayısının 7 bini aşmayacağı, yüksek desibelli tekno müzik ve rock müzik konserlerinin verilmeyeceği, sahne kısmının, yıkılma tehlikesi yaratacak faaliyetlerde kullanılmayacağı karara bağlandı.

Yasaklar uygulanmıyor
Bakanlığın protokolü ve kurulun kararlarına rağmen 'Sultans of the Dance'
geçen yıl bir hafta gösteri sundu. Her gösteriye 15 bin seyirci geldi. Geçen hafta da 20 bin kişinin izlediği Sezen Aksu konseri vardı.

Kaymakam Sandıkçı, "Bu tür yerleri insanların ve turizmin hizmetine sunarken gerekli özen ve dikkatin gösterilmesi, tarihi eserlere zarar verebilecek her türlü faaliyetin önlenmesi gerekiyor" dedi. Belediye Başkanı Vefa Ülgür de bilimsel ölçü ve sınırlar içinde bazı gösterilere izin verilmesi gerektiğini söyledi. Ülgür, "Kurulda alınan kararlar doğrultusunda gösterilere izin verilmeli. Tiyatro onarım ve bakıma alınıp, bilimsel protokoller imzalandıktan sonra, bunlara aykırı gösterilere izin vermek doğru değil. Bizim 35 yıllık festivalimize kapatılan Efes'in böyle gösterilere açılması çifte standart" diye konuştu.

Mimar: Çok tehlikeli
Onarım için hazırlanan projenin sorumlusu yüksek mimar Arzu Öztürk ise, tepkilerini şöyle dile getirdi: "Antik tiyatrolar, pop konseri ve dans gösterilerine uygun değil. Sultans of the Dance'ın gösterisi için, seyirci oturma basamaklarının bir bölümü alınarak sahne kuruldu.

Oysa 1993'te oturma yerlerinin büyük bölümü ziyaretçi girişine ve kullanıma kapatılmıştı. Bu bölümdeki taşlar düşebilirdi. Seyirci çıkışı için 2.5 metre genişliğinde sadece iki rampa var. Bu kadar büyük seyirci tehlike anında hızla boşaltılamaz. Çok sayıda izleyicinin aynı anda dışarıya çıkması sırasında ve modern ışık ve ses düzenekleri kurulurken yapıya zarar veriliyor.

2001'de İdil Biret'in Selanik Senfoni Orkestrası'yla verdiği konser için sahne binası üstüne kurulan ışık düzeni, tuğla tonozun üstüne devrildi ve hasara neden oldu. Tiyatronun sahne binasına ait taşıyıcı mimari elemanlarında çatlaklar oluştu. Yapının statik açıdan ne tip tehlikeler taşıdığı bilinmiyor."
Radikal

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz