reklam

17 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir ve Kuşadası’nda sel

İzmir ve Kuşadası’nda etkin olan yağış, sele neden oldu. İzmir’de çukur semtlerdeki ev ve iş yerlerini su bastı. Kuşadası’nda sel nedeniyle 500’ün üzerinde iş yeri su altında kaldı. Yağış Manisa, Uşak ve Bodrum’da da etkili oldu.

İzmir’de pazar günü gece yarısı başlayan şiddetli yağış özellikle Poligon, Güzelyalı, Mithatpaşa, Yeşildere, Altındağ ve Şirinyer semtlerini etkiledi. Yağış nedeniyle birçok ev ve iş yeri su altında kaldı. Kuşadası ise sabah saat 05.00’te başlayan ve 45 dakika süren yağışın şokunu yaşıyor. Yağış nedeniyle oluşan sel, kent merkezinde günlük hayatı felç etti. Onlarca araç sele kapıldı.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde sabah saat 05.00 sıralarında başlayan ve metrekareye 76 kilogram olarak ölçülen şiddetli yağış sonrası, ilçe merkezini kaplayan sel sularının çekilmeye başladığı bildirildi.
Kuşadası Kaymakamı Hayrettin Altınok, Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’ın makamına giderek Kriz Masası oluşturdu. Kuşadası merkezinde işyerleri ve okulların halen kapalı olduğu açıklandı.

“Doğa intikamını aldı”
Suların çekilmeye başlamasıyla selin getirdiği zararlar da ortaya çıktı. Bir otoparkta bulunan 100 araç su altında kalırken, İnönü Bulvarı üzerinde asfaltın çökmesi nedeniyle, aralarında jandarma araçlarının da bulunduğu 20 araç sahile sürüklendi. Aydın’dan Kuşadası’na, Afet İşleri ve ilgili kurumlardan iş makinaları gönderildi. Kuşadası Kaymakamı Hayrettin Altınok, sel sonrası yaptığı açıklamada, “Doğa, intikamını aldı. Derenin üzerini kapatıp yol yaparsanız böyle olur. Kuşadası bu hale gelirse, doğa da intikamını alır” diye konuştu.

Bayındır-İzmir Karayolu trafiğe kapandı
İzmir’in Bayındır ilçesinde, yağmur ve ardından yağan dolu nedeniyle, Bayındır-İzmir ve Bayındır-Çatal-Tire karayolu trafiğe kapandı.
Yağış ve selin getirdiği taş, toprak ve yıkılan ağaçlar nedeniyle kapanan yollar, belediyeye ait iş makinalarıyla ancak saat 08.30 civarında açılabildi.
“Taşımalı Eğitim” yapılan Yanık ve Kavaş mevkiinde öğrenciler okullarına gidemedi. İlçede bazı zemin katlarda su baskınları görülürken, zeytin bahçeleri ile pamuk tarlaları, doludan büyük zarar gördü.
İzmir’in Bayındır ilçesi Tokatbaşı köyünde de caminin minaresi yıkıldı.

Soma'da araçlar yollarda kaldı
Manisa’nın Soma ilçesinde ise akşam saatlerinde bastıran yağış hayatı felç etti. Aralıksız yağış nedeniyle, Atatürk Caddesi, Tayfun ve Asmalı sokaklar, Kubbeli Camii ile İstasyon mahallesindeki bazı ev ve işyerlerini su basarken, çok sayıda araç yolda kaldı.
Öte yandan şiddetli yağışın Manisa’nın Salihli ilçesinde de etkili olduğu, ekili alanlarda büyük zarara yol açtığı bildirildi.

Tüm ekipler alarm durumunda
Vali Emir Durmaz, Aydın’da sabah saatlerinde başlayan sağanak yağışa ilişkin açıklamasında, yağışın özellikle Didim ve Kuşadası’nda etkili olduğunu, bu bölgelerde bazı ev ve işyerlerini su bastığını belirterek, “Şu ana kadar can ve mal kaybı yönünde bir haber ulaşmadı. Ancak Kuşadası’nda çok yoğun bir trafik sıkışıklığı var. Bazı yolların ulaşıma kapandığını öğrendik. Bölgede tüm ekipler alarm durumunda” şeklinde konuştu.

Şehir merkezinde yoğun su birikintileri nedeniyle ulaşımın güçlükle yapıldığı kentte, bazı bölgelere elektrik verilemiyor. Aydın Valisi Durmaz, selin meydana geldiği Kuşadası’nda incelemeler yaptı. Durmaz, “Hazırlayacağımız rapor ile ilgili Bakanlıklardan, Kuşadası’nın ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesini isteyeceğiz” dedi.

Durmaz, şunları söyledi:
“Öncelikle trafiğe kapalı yolları açmaya çalışıyoruz. Çevre yolu ve şehir merkezinin birçok bölümünde çökmeler var. Vatandaşların ve işyerlerinin temizlenebilmesi için özellikle ulaşımın sağlanması gerekiyor. Aydın’dan ve diğer belediyelerden araç yardımı aldık. Akşama kadar durumu normale döndürmeyle çalışacağız. İlçenin bir bölümüne elektrik veremiyoruz.”
Öte yandan Kuşadası Limanı’nda demirli “Emerald 960 Win Spride” isimli turist gemisinin 120 yolcusu, sel sularının çekilmesinden sonra, karaya çıktı. Şehir merkezine ulaşım henüz sağlanamadığı gerekçesiyle turistlerin Efes ve Meryemana turları da iptal edildi. Kuşadası Kaymakamlığı altındaki mahkeme ve icra arşivleri de sular altında kaldı.
Öte yandan, Uşak’ta da akşam saatlerinden itibaren zaman zaman dolu ile karışık yağan yağmurun devam ettiği bildirildi.

Yağış Söke'yi de vurdu
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, şiddetli yağış nedeniyle Söke Ovası’nda binlerce dönümlük pamuk ve ayçiçeği ekili alanın zarar gördüğünü belirterek, “Söke Ovası ‘afet bölgesi’ ilan edilmelidir” dedi. Kocabaş, bu sezon yaklaşık 350 dönüm pamuk ekimi yapıldığını kaydederek, zararın trilyonları bulduğunu açıkladı. Pamuk ekili alanın yaklaşık yüzde 50’sinin tahrip olduğunu ifade eden Kocabaş, yağmurun devam etmesi halinde Büyük Menderes ve Çine Çayı’nın taşmasından endişe ettiklerini söyledi.
Ayrıca, Milas Çevre Yolu civarında tıkanan tahliye borusunu açmak isteyen itfaiye eri Kerim Özdemir (25), kanala düştü. Gecenin karanlığında kaybolan ve düştüğü yerden 40 metre ileride bulunan Özdemir’in hastaneye kaldırılarak, tedavi altına alındığı bildirildi.

Bodrum'da şiddetli fırtına
Bodrum’da da şiddetli fırtınanın, ilçede yaklaşık 2 trilyon lira hasara neden olduğu bildirildi. Fırtına nedeniyle 2 balıkçı teknesi karaya oturdu, bazıları ise alabora oldu. Çeşitli semtlerde evlerin çatıları uçarken, işyerlerine ait tenteler parçalandı. Çok sayıda ağaç ve bir caminin minaresi de yıkıldı.
Enerji iletim hatlarının kopması sonucu ilçe, yaklaşık 15 saat elektriksiz kaldı.
Bodrum Kaymakamı Cumhur Güven Taşbaşı, 5 dakika süren fırtınanın 2 trilyon lira hasara neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Meteorolojiden yoğun sağanak yağış uyarısı vardı. Ancak böyle bir fırtına beklemiyorduk. Elektrik arızalarının giderilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Şu anda herşey normale döndü. Emniyet ve jandarma güçleri ile belediyeler aralıksız çalışıyorlar.”
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, dün gece ilçede metrekareye saatte 18 kilogram yağış düştü.
Denizli’de ise metrekareye 20 kilogram yağışın düştüğü , 11 ev ve 8 işyerinin sular altında kaldığı, kentiçi trafiğin ise olumsuz etkilendiği kaydedildi.
NTVMSNBC

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz