reklam

17 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Sel, arabaları Ege Denizi’ne sürükledi

Ege Bölgesi’nde etkili olan yağmur ve dolu hayatı felç etti. Denizli, Ödemiş ve İzmir’de çok sayıda ev ve işyeri sular altında kalırken Manisa’da sergide bulunan tonlarca üzüm sel sularına karıştı.

Aydın’ın Söke ilçesinde de binlerce dönümlük pamuk ve ayçiçeği ekili alan zarar gördü.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde dün sabah saat 05.00 sıralarında başlayan ve metrekareye 76 kilogram olarak ölçülen şiddetli yağış sonrası şehir merkezi çamur deryasına döndü. Birçok işyerini su bastı, araçlar yollarda kaldı. Selin sürüklediği birçok eşya denize döküldü. Sahil kenarı büro malzemeleriyle doldu.

Kuşadası Kaymakamı Hayrettin Altınok, Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’ın makamına giderek Kriz Masası oluşturdu. Kuşadas’nda işyerleri ve okulların halen kapalı olduğu açıklandı.

Suların çekilmeye başlamasıyla selin getirdiği zararlar da ortaya çıktı. Bir otoparkta bulunan 100 araç su altında kalırken, İnönü Bulvarı üzerinde asfaltın çökmesi nedeniyle, aralarında jandarma araçlarının da bulunduğu 20 araç sahile sürüklendi. Aydın’dan Kuşadası’na, Afet İşleri ve ilgili kurumlardan iş makineleri gönderildi. Kuşadası Kaymakamı Altınok, sel sonrası yaptığı açıklamada, “Doğa, intikamını aldı. Derenin üzerini kapatıp yol yaparsanız böyle olur. Kuşadası bu hale gelirse, doğa da intikamını alır.” dedi. Aydın Valisi Emir Durmaz Kuşadası’nda incelemeler yaptı. Durmaz, “Hazırlayacağımız rapor ile ilgili bakanlıklardan, Kuşadası’nın (Afet Bölgesi) ilan edilmesini isteyeceğiz.” diye konuştu.

Bodrum’da şiddetli fırtınanın, ilçede yaklaşık 2 trilyon lira hasara neden olduğu bildirildi. Fırtına sebebiyle 2 balıkçı teknesi karaya oturdu, bazıları da alabora oldu. Bazı evlerin çatıları uçarken, işyerlerine ait tenteler parçalandı. Çok sayıda ağaç ve bir caminin minaresi yıkıldı. Enerji nakil hatlarının kopması sonucu ilçe, yaklaşık 15 saat elektriksiz kaldı. Denizli’de öğle saatlerinde 20 dakika etkili olan yağmur sonunda çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Telefon ve elektrik hatlarında hasar meydana geldi. Denizli’nin en işlek caddelerinden Çınar Caddesi’nde biriken yağmur suyu, trafik akışını durdurdu.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde önceki akşam başlayan sağanak yağmur sebebiyle yaklaşık 200 ev ve işyerini su bastı. Fırtına sebebiyle ilçede ağaçlar devrildi, elektrik hatları büyük hasar gördü. Burdur’da, şiddetli yağış nedeniyle, 200’e yakın ev ile birçok işyerini su bastı.

Muğla’nın Milas İlçesi selden büyük zarar gördü. Milas Kaymakamı Hulusi Doğan, Epçe Köyü’nde Fatma Toker (35) adıl bir kadının kaybolduğu yönünde söylentilerin bulunduğunu, ancak henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını bildirdi. Doğan, şiddetli yağışlar sebebiyle ilçe merkezi ile 5 köyün ulaşımının aksadığını ve maddi hasarların meydana geldiğini belirtti. İzmir’in Tire ilçesinde ise yağış sebebiyle okullar bir gün tatil edildi.

Manisa ve çevresinde iki gündür devam eden yağmur, üzüm sergilerini vurdu. Tarla ve açık arazide serili bulunan tonlarca üzümü sel götürdü. Kurtarılan üzümlerin bir kısmının bir süre sonra bozulduğunu, kalan kısmının ise kaliteden düştüğünü belirten üreticiler, yüzde 50 oranında kayıp meydana geldiğini söyledi. Üreticiler, TARİŞ’in bir an önce üzüm için yüksek bir fiyat vermesini istedi. Teknolojiyi takip edemeyen çiftçinin zarar gördüğünü söyleyen Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Kenan Gürsabancı, akıntısı olan yerlerde serili bulunan üzümlerin hiç kurtarılamadığını bildirdi. Gürsabancı, “Üzümcüler bugün yaşadıkları doğal âfetten dolayı desteklenmezse önümüzdeki yıllarda verim daha da düşecektir. Turgutlu ve çevresi, Türkiye’nin üzüm ihracatının yaklaşık yarısını karşılamaktadır.” diye konuştu.

Söke’de pamuk tarlaları sular altında kaldı. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş bu sezon 350 dönüm pamuk ekimi yapıldığını kaydederek, zararın trilyonları bulduğunu açıkladı.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz