reklam

17 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Dünya kültür bakanları, kültürel mirasın korunması çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Kültür Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlediği “Kültür Bakanları 3. Yuvarlak Masa Toplantısı– Somut Olmayan Kültürel Miras, Kültürel Çeşitliliğin Bir Aynası” konulu program Çırağan Sarayı’nda başladı.

Toplantının açılışında Kültür Bakanı Suat Çağlayan, BM eski Genel Sekreteri Dünya Kültür ve Kalkınma Komisyonu Başkanı Javier Perez de Cuellar, UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer birer konuşma yaptı. Sezer, bu toplantının uygarlığa bir saldırı olan 11 Eylül terör eylemlerinin yıldönümüne rastlamasının, insanlık mirası bakımından terör olgusuna bir kez daha eğilinmesi gerektiğini hatırlattığını söyledi. Sezer, “Terörizm hiçbir dine, etnik gruba mal edilmemelidir. Bu sorunun çözülebilmesi için küresel düzeyde işbirliği ve dayanışma içinde hareket edilmelidir.” dedi.

Perez de Cuellar da, toplantının Türkiye gibi zengin kültür varlıklarına sahip bir ülkede yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Irak Kültür Bakanı Hamid Yusuf Hummadi, toplantıya sunduğu bir kitapçıkta, İsrail’i Filistin’in kültürel mirasını çalmakla suçladı. Toplantıda söz alan katılımcılar, somut olmayan kültürel mirasın, yalnız sözlü kültür, dans, el sanatları değil, aynı zamanda yerel yaşama biçiminin dokusu olduğunu belirterek, bunun toplumun geleneksel birliğinin ruhunu oluşturduğu görüşünde birleşti.

111 ülkeden 70 bakan Çırağan'da buluştu
2 gün sürecek toplantının dünkü oturumlarında, “Neden somut olmayan kültürel mirası korumak gerekir?”, “Kültürel çeşitlilik ve sürekli gelişme: Somut olmayan mirasın karşısındaki engeller nelerdir?” konuları ele alındı. Malezya’yı temsil eden Kültür, Sanat ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nurşah Sabri, toplantıya katılan tek başörtülü kadın temsilci olarak dikkat çekti. Toplam 111 ülkeden, yaklaşık 70’i kültür bakanı olmak üzere 494 delegenin katıldığı toplantıyı, 141 Türk ve 34 de yabancı basın mensubu izliyor. Türk delegasyonu, 13 kişiden oluşuyor. Toplantının en kalabalık delegasyonu ise toplam 19 kişilik Birleşik Arap Emirlikleri heyeti. Toplantıya, UNESCO üyesi ülke temsilcilerinin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile çok sayıda davetli katıldı. “UNESCO Kültür Bakanları Yuvarlak Masa Toplantısı”, ilk kez örgütün merkezi olan Paris dışında bir kentte yapılıyor.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz