reklam

18 Eylül 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Yeni deprem gemisi L'Atalante araştırmaya başladı

Fransız deprem araştırma gemisi ''L'Atalante'', Marmara Denizi'nde tarihsel depremlerin yeri ve neden oldukları kırıkları araştırmak üzere Türkiye'ye geldi. Gemi özellikle tarihsel depremlerin yerini ve onların neden olduğu kırıkları ve bu kırıkların özellikleri saptayacak.

Karaköy Rıhtımı'nda demirleyen gemide, araştırma hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, 1999'da meydana gelen depremlerden sonra başta Fransızlar olmak üzere İtalyanlar, Amerikalılar ve Japonlar ile yakın işbirliği yaparak Marmara Bölgesi'nin deprem tehlikesinin boyutlarını göz önüne sermeye çalıştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Görür, L'Atalante ile birlikte 4 Fransız ve 2 İtalyan gemisinin Marmara Denizi'nde yaptığı araştırmaların bedelinin milyonlarca doları bulduğunu ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu araştırmalara sadece 42 bin 500 dolarlık bir katkı yaptığını belirtti.

Tarihsel depremleri araştıracak
Daha önce gelen Fransız gemileriyle Marmara Denizi'nin atlasının çıkartıldığını, ayrıca fayın 3 boyutlu görünümünün elde edildiğini anlatan Görür, şöyle devam etti:

''Özellikle Urania ve Le Suroit'in çalışmaları sonucunda 1912'de karada olan 7.4 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi'ndeki uzantısı bulunup yaşlandırıldı. Bu kırığın Marmara Denizi'nde ne kadar devam ettiğini araştırmak son derece önemli. Özellikle Marmara'daki deprem tehlikesini belirlemek açısından önemli. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda en tehlikeli fayın Tekirdağ çukuru ile orta Marmara kırığı arasında olan ve uzunluğu yaklaşık 110 kilometreyi bulan fay olduğunu söyledik. Yapılan bilimsel araştırmalar da bunu teyit etti.

1912 depremi eğer Marmara Denizi'nin içinde daha fazla doğuya gidiyorsa bu demektir ki; bizim tehlikeli gördüğümüz 110 kilometre uzunluğundaki fay 1912'de kırılmış. Dolayısıyla bir miktar enerjisini boşaltmış. Bu da deprem riskini küçültebilecektir. Bu hipotezi test etmek ve bazı araştırmalar yapmak üzere bu gemiyi programladık. Bu geminin yapacağı araştırma, özellikle tarihsel depremlerin yerini ve onların neden olduğu kırıkları ve bu kırıkların özellikleri saptamak olacaktır.''

Sonuçlar 5-6 ay sonra açıklanacak
Prof. Dr. Naci Görür, 18. yüzyılda Marmara'da bir seri depremin meydana geldiğini hatırlatarak, bu depremlerin Marmara Denizi içindeki fayı kırıp kırmadığını araştıracaklarını kaydetti.

Marmara'da 1912'de meydana gelen depremde 110 kilometrelik fayın kırılmış olması durumunda önemli bir enerjinin boşalmış olması gerektiğini dile getiren Görür, ''O zaman çıkıp İstanbul halkına müjdeli bir haber verme durumumuz olur. Çıkar deriz ki; şu gün itibariyle beklediğimiz depremin büyüklüğü, yeni bulgular sonucunda şu kadar değil de daha küçük olur'' diye konuştu.

Gemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Görür, L'Atalante'nin insansız denizaltıya sahip olduğunu ve yüzeyden 6 bin metre derinliğe kadar dalabildiğini vurgulayarak, bu sayede deniz dibinden kolaylıkla numune alınacağını, ayrıca fayın resminin ve video görüntülerinin çekilebileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Görür, araştırma gemisinde 12'si Türk olmak üzere toplam 24 uzmanın bulunduğunu belirterek, çalışmaların 17 Ekim'de sona ereceğini ve sonuçlarının 5-6 ay sonra açıklanacağını bildirdi.

Büyük bir deprem bekliyoruz
Gemide bulunan Fransız ekibin başkanı ve Paris Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rolando Armijo da, 1939 yılında Erzincan'da başlayan ve batıya doğru göç eden bir deprem silsilesinin bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''1999 yılında buna iki yeni halka daha eklendi. Marmara Denizi'nde sismik boşluk halinde deprem beklentisi ortaya çıktı. Bu da demektir ki, Marmara Denizi'ndeki 110 kilometrelik fayın üzerinde büyük bir deprem bekliyoruz, ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Biz artık 'Marmara Denizi'nde deprem olacağı' lafından vazgeçtik. Yaptığımız ileri aşamadaki çalışmalar sonucu, parmağımızla depremin hangi fay üzerinde ve nerede olacağını gösteriyoruz. Amacımız da bunu net hale getirmek.'' Prof. Dr. Görür ve Prof. Dr. Armijo, daha sonra basın mensuplarına gemiyi gezdirdi.
Hürriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın
Selim Velioğlu ile görüşlerinizi paylaşmak, sorularınızı yöneltmek için 
tıklayın.


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz