reklam

19 Eylül 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

SİT alanına inşa edilen Deprem Müzesi iki yıldır açılamıyor

Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenleri, depremde yaşananları anlatmak ve hatırlatmak amacıyla yaptırılan Deprem Müzesi, inşa edilen yerin SİT alanı olması sebebiyle 2 yıldır ziyarete açılamıyor.

Depremde yıkılan eski orduevinin yerine ‘Fay Kırığı’ teması kullanılarak göçük şeklinde Deprem Müzesi inşa edildi. Ancak, 500 milyar liraya mal olan müzenin yapıldığı yer, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından daha önceden SİT alanı ilan edilmişti.

Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, müzeyi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yaptırdığını belirterek “Müzenin yapıldığı yer SİT alanı olarak görülüyor. Deprem Müzesi’nin Kültür Bakanlığı’na devri söz konusu. Bu konu ile ilgili yazışmalar devam ediyor.” dedi. Hukuki meseleleri olan müzeyi Kültür Bakanlığı’nın devralmak istemediği öğrenildi. 2–3 aydır bu konudaki yazışmaların yoğunlaşmasına rağmen herhangi bir netice alınmaması, bakanlığın isteksiz olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Müdürlüğü yetkilileri olayla ilgili sadece ‘yazışmaların sürdüğü’ bilgisini verdi.

Adapazarı Depremzedeler Derneği (DEP–DER) Başkanı Yıldız Önem, karşı karşıya olunan durumu ‘hiçbir işin planlı ve programlı yapılmadığının göstergesi’ olarak nitelendirdi. Önceden hesaplanmayan, ince düşünülmeyen bir işin sonucunda bu tür sıkıntıların yaşanmasının utanç verici olduğunu ifade eden Önem, “Deprem Müzesi’ni koruma altına alınmış yer üzerine inşa et. Bu olacak iş değil. Müzeye harcanan 500 milyar lira ile 30 kalıcı konut yapılırdı. 30 aile evlerine bir an önce kavuşurdu. Ne gerek vardı hukuki sorunu olan kent merkezine deprem müzesi yapmaya? Şu anda bile kentin her yeri bir deprem müzesi.” dedi.

İlginç mimari tarzıyla dikkatleri çeken müzenin Türkiye’de başka bir örneği bulunmuyor. Göçük şeklini andıran yapı, yıkık duvarları, eğik kolonları ve kırık kirişler temasıyla depremin sonuçlarını yansıtıyor. Ayrıca müzenin girişinden itibaren binanın her noktasında depremin acı sonuçlarının etkileri göze çarpıyor. Müzenin bir bölümü ise makinelerle yapay sarsıntı oluşturulacak şekilde dizayn edilerek depremin etkisi plastik eşyalarla izlenebiliyor.

Kapısında bekçi bile bulunmayan müzenin bahçe giriş bölümüne çamaşır ipi çekilmekle yetinilmiş. Ayrıca giriş kapısına asılmış ‘kapalı’ yazısı dikkat çekiyor.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz