reklam

19 Eylül 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Yıllarca kazı yapılan Topkapı bölgesi bir kere daha kazılacak

Daha önce yol, kavşak, köprü ve park yapımı için kazılan Topkapı bölgesi, bu sefer ortasından yol geçen şehir parkını birleştirmek için kazılıyor. Topkapı Şehir Parkı’nı birleştirmeyi amaçlayan yeni kazı için 8 trilyon lira harcanacak.

Ortasından tramvay hattı ve karayolu geçen Topkapı Şehir Parkı 8 trilyon lira daha harcanarak birleştirilecek. Çalışmanın en önemli bölümünü Eminönü – Zeytinburnu tramvay seferlerinin aksamaması için yeni yapılacak ‘geçici tramvay hattı’ teşkil ediyor. Parkın Anadolu ve Trakya bölgelerinin birleştirilmesi amacıyla Cevizlibağ BP İstasyonu bitimindeki altgeçit ile Millet Caddesi’nin Cevizlibağ mevkii tamamen yeraltına alınacak.

Böylece tramvay hattı ile karayolu bu bölgede yeraltından seyrederken, tasfiye edilen bölge park alanına ilave edilecek. İnşaat süresince mevcut tramvay seferlerinin aksamaması amacıyla 580 metre uzunluğunda geçici bir hat yapılacak. 4 yıl önce planlanan ve büyük ölçüde tamamlanan Topkapı Şehir Parkı, 354 bin metrekareyi kapsayan eski Trakya ve Anadolu Otogarı bölgelerinin ihya edilmesi amacıyla başlatılmıştı.

Tamamlanma aşamasına gelen Topkapı Şehir Parkı’nın, eski otogarın Trakya ve Anadolu yakasını birleştirecek çalışma 2 hafta önce başladı. 2002 birim fiyatları ile 8 trilyon liraya mal olacak çalışmanın yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Çalışma, Cevizlibağ BP İstasyonu bitimindeki altgeçit ile Edirnekapı–Zeytinburnu yolunun Millet Caddesi’ni kestiği altgeçitler arasında kalan 376 metre uzunluğundaki bölümü kapsıyor. Yeraltına alınan yolun genişliği ise 70 metreyi buluyor. Üstten parkın her iki yakasını birleştirecek bu bölümde yeşil alan, tramvay durağı ve otobüs duraklarına inen merdivenlere bağlantılı yaya yolları bulunacak.

Yeraltına alınan bölümde 11 metre genişliğinde Cevizlibağ Tramvay Durağı ve bunun her iki tarafında 20’şer metre genişliğinde 3 şeritli transit karayolu yapılacak. Karayolunun üzerinde ise trafik akışını engellemeyen otobüs durakları (cep durak) yer alacak. Çalışmalar esnasında mevcut tramvay hattı 580 metre uzunluğundaki yeni yapılacak deplase hattına alınarak inşaat süresince kesintisiz hizmet vermesi sağlanacak. Topkapı Şehir Parkı’nın ikmali için yapılan çalışmalar kapsamında 418 adet, 100 santimetre çapında fore kazıklar kullanılarak 90 bin metreküp kazı yapilmak suretiyle 3 bin 800 metrekarelik park alanı açılmış olacak.

İBB’den yapılan açıklamada, söz konusu çalışmanın 4 yıl önce hazırlanan projenin aslında da yer aldığı ve İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı ile yapıldığı belirtildi. Projenin Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından tetkik edildiği ve ‘olur’ alındığı da kaydedildi.
Zaman

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Etkinlik

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz