reklam

19 Eylül 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Sualtı kazılarına Kanada’dan destek

Urla Limantepe Sualtı Kazıları’nın bu yılki çalışmalarına, Kanada Üniversitesi bilimadamlarından da destek geldi.

İki yıldır Ankara Üniversitesi adına Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ve İsrail’in Hayfa Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar su üstü çalışmalarla bağlantılı olarak devam ediyor. Erkanal, bölgenin dünyanın en eski limanı olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını belirtti.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkanal, 2 yıldır sürdürdükleri kazı çalışmalarının su üstü çalışmalarla bağlantılı olarak devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Hayfa Üniversitesi bilimadamlarıyla sürdürdüğümüz sualtı çalışmalarına bu yıl Kanada Üniversitesi bilimadamları da destek vermek üzere Urla’ya geldi. Bu yıl 60 kişilik ekibimizin yarısı yabancı bilimadamlarından oluşuyor. Şu ana kadar sualtı çalışmalarımızdan çok iyi sonuçlar aldık. Sualtında biri mendirek içinde, diğeri kara uzantısı üzerinde olmak üzere iki farklı alanda kazı çalışmalarımız devam ediyor. Mendirek içinde M.Ö 5. yy’a tarihlenen bir batık tekne yüzü kısmen de olsa ortaya çıkarıldı. İri küplerden oluşan tekne yüzü, analiz için bazı örnekleri alınarak yerine bırakıldı. Ayrıca, mendireğin dışında bir Osmanlı batığı saptandı. Fakat, gerekli koruma koşulları sağlanamadığı için bu batığı, emniyet altına alarak bulunduğu yerde bıraktık.”

Geçen yıl Çeşme’de bir inşaat kazısı sırasında Girit kültürüne ait eserlere rastladıklarını hatırlatan Erkanal, “Çeşme’de yaptığımız çalışmalar sonucunda Girit kültürüne ait buluntular ortaya çıktı. Buna kısaca İzmir, Girit kültürüne ortak oldu diyebiliriz. Bu yıl orada da kazı çalışmalarına başladık” diye konuştu.
Hayfa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michal Artzy, çalışmaların çok verimli bir şekilde devam ettiğini bildirerek, “Bugüne kadar çıkardığımız buluntular, bizlere burada çok köklü bir kültürün bulunduğunu gösteriyor” dedi.

Urla'ya ikinci müze
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, uzun yıllardır devam eden Limantepe kazılarında önemli adımlar atıldığına değinerek, satın alınan eski TEKEL binasının müze haline getirilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını açıkladı. Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:
“En büyük arzumuz Urla kazılarında çıkan eserlerin burada sergilenmesidir. Bu nedenle gerekli girişimleri yaptık. En kısa zamanda müzemize kavuşacağız. Ayrıca, İskele’de şahsa ait bir binayı da deniz müzesi haline getirmeyi çok istiyoruz. İnanıyorum ki, deniz müzesini de Urla’ya kazandıracağız.”

Limantepe kazılarının tarihi
Limantepe’de Klasik Çağ öncesi kültürlerinin varlığı ilk olarak Ordinaryüs Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından tespit edildi.
1979’da Klazomenai kentinde kurtarma çalışmalarına başlandı ve bu çalışmalar sırasında Prof. Dr. Güven Bakır, tarih öncesi kültürlere ait ilk mimari kalıntıları açığa çıkardı. 1980-1981 yıllarında Ankara Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalara, teknik ve mali nedenlerle 10 yıl ara verilmesinin ardından, 1992 yılında başlatılan 2. dönem kazı çalışmalarına ara verilmeden devam edildi.
NTVMSNBC

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Etkinlik

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz