reklam

21 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Somut Olmayan Kültürel Miras

İstanbul'da 16-17 Eylül günleri UNESCO'ya üye yüz on bir ülkenin kültür bakanları ile temsilcilerinin katıldığı uluslararası bir toplantı yapıldı. Konu: Somut olmayan kültürel mirastı. Bu yılın şubat ayı başında yine İstanbul'da gerçekleşen ''Uygarlıklar Arası Dialog Forumu'' nda olduğu gibi, bu toplantının da temel amacı ''kültürler arası yakınlaşmayı sağlamak'' tı; toplantının pek renkli ve coşkulu geçtiği basından yansıdı.

Şubattaki toplantıda genelde, İslam uygarlığı ile Batı uygarlığının kutuplaşmamaları, birbirlerine hoşgörüyle bakabilmeleri için gerekenler ortaya konuldu. Batı açıkça İslam toplumlarından, insan haklarına saygı ile cinsel eşitliğin tam anlamıyla kabul edilip uygulanmasını istedi; yer yer Türkiye örneği de anımsatıldı.

Toplantıdaki İslam ülkelerinin temsilcileri ise, dinsel yatırım ve geleneklerine ters bu istekleri sanki duymamış gibi davrandılar, yalnızca söylemek istediklerini dile getirmekle yetindiler.

Eylül toplantısının içeriği de yine uygarlıkların barışıklığı ve bu çerçevede uygarlıkları oluşturan kültürlerin ve miraslarının korunmasıydı. Yalnız bu kezki toplantıda kültürlerin ''somut olmayan'' bölümü ele alındı; kültürlerin bu yönünün yüzyıllar boyu birikmiş mirasına sahiplenilmesi dile getirildi.

Kültürlerin somut olmayan bu alanına girenler nedir denildiğinde ilk sırayı; diller, dinler, gelenekler, görenekler, töreler alıyor, ardından; şarkılar, danslar, ritüeller, mitler vö. geliyor. Nasıl ki arkeolojik kalıntılar, antik nesneler kültürün somut mirasını oluşturup korunuyorsa, soyut kültür ve mirasının da korumaya alınması artık uluslararası bir konu. Çünkü görüldüğü gibi, gezegenimize çok renkliliği yaşatan kültürün bu somut olmayan yüzü, dolayısıyla gezegenimizin küreselleşmeye karşı gelecek -az da olsa- onu engelleyecek en dirençli boyutu...

Ne var ki her iki toplantının temel amacının uygarlıkların, dolayısıyla türlü kültürlerin bir arada dostça yaşamaları olmasına karşın bir noktada karşıtlık, terslik söz konusu gibi. İlk toplantıda bırakılması dile getirilen kimi dinsel geleneklerin eylül toplantısında korumaya alınması isteniyormuş gibi bir durum söz konusu. Bu da insana, Sierra-Leone'de kız çocuklarının sünnet edilmesi ya da Nijerya'da evlilik dışı ilişki kuran kadının taşlanarak öldürülmesi geleneğinin korunmasını düşündürerek, ürpertiyor.

Nitekim bu tür geleneklerin varlığı karşısında olacak ki, kimi kültür bakanları daha ''temkinli'' konuşmuşlar, örneğin Belçika Kültür Bakanı, ''korumacılığın abartılmaması gerektiğini, kültürün yaşayan ve bazen ölen bir şey olduğunu'' söylemiş.

Kuşkusuz korunacak geleneğin, en azından, Sayın Zeynep Oral 'ın da belirttiği gibi ''çağdaş evrensel değerlere, insan haklarına saygılı olması'' , bunlarla çatışmaması gerekiyor. Bunun için yüzlerce değil binlerce yıl önce oluşmuş ve özellikle dinsel anlam ve yaptırım kazanarak kemikleşmiş pek çok geleneğin dikkatle ele alınması gerekiyor kuşkusuz.

İşte tam bu noktada Türkiye'nin yine bir örnek oluşturması söz konusu. 1400 yıllık, dinsel ya da dinselleştirilmiş, çağa aykırı kimi geleneklerin, yaptırımları kamusal olarak bırakıp ötekileri alıkoyarak yaşatması, UNESCO'nun bu konuda dikkate alması gereken bir olgu.

Umarız, Türkiye'nin somut olmayan kültür mirasının korunmasında yaşadığı deneyimin evrensel değerini dünya anlar ve yararlanır.
Cumhuriyet - Meriç Velidedeoğlu

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Etkinlik

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz