reklam

24 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Bakû-Ceyhan hattı risk altında

Uluslararası ve ulusal yerbilimciler, deprembilimciler ve yer fizikçileri, Erzurum'da bir araya gelerek, Doğu Anadolu'nun yerkabuğunun yapısı ve depremselliği üzerine yapılan son araştırma sonuçlarını tartışmaya başladılar. Toplantıda, Doğu Anadolu'nun Ege ve Marmara kadar deprem tehdidi altında olduğu, Bakû-Ceyhan boru hattının geçeceği bütün bölgelerin depremselliğinin mutlaka araştırılması gerektiği vurgulandı.

Doğu Anadolu çeşitli fayların ve tabakaların kesişme ve birbiri üzerine bindirme bölgesi olması ve büyük depremlere kaynaklık etmesinin yanı sıra, Bakû-Ceyhan boru hattına ev sahipliği yapacağı için de ayrıca önem kazandı.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Cornell Üniversitesi Yerbilimleri Bölümü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Sismoloji Bölümü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin yerkabuğu yapısını araştırdılar ve yepyeni bulgulara ulaştılar.

Cornell'den Suriye asıllı şöhretli jeofizikçi Profesör Muawia Barazangi ile Kandilli'den Profesör Niyazi Türkelli ve ekipleri, Doğu ve Güneydoğu ile Doğu Karadeniz bölgelerine yerleştirilen 29 sismik istasyondan yararlanarak Doğu Anadolu'da yerkabuğunun sanılanın tersine kalın olmadığını gösterdiler. Bölgenin kabuk kalınlığı 38-46 km arasında değişiyor.

Ortalama yüksekliğin 2 km'yi bulduğu bölgede, bu kadar ince bir kabuk şaşırtıcı bulundu. Bilim adamları, Doğu Anadolu'nun altında yer mantosunun normalden daha sıcak olması gerektiğine işaret ettiler. Nemrut, Süphan, Tendürek ve Ağrı gibi, Türkiye'nin en genç yanardağlarının (Nemrut'un son patlaması 1443'te oldu) bu bölgede bulunması da, bu görüşü kuvvetlendiriyor. Niyazi Türkelli ve arkadaşları, Doğu Anadolu'da yerkabuğunun çok genç olduğunu, 80 ile 45 milyon yıl arasında bulunduğunu açıkladılar.

Bu durum Türkiye'nin diğer bölgeleriyle büyük bir tezat oluşturuyor.

Türkiye'nin jeolojik yapısı aslında beş bloktan oluşmakta: Karadeniz Dağları, Batı Anadolu ve Toroslar, Ankara-Sıvas-Niğde üçgeninde kalan ve Kırşehir Masifi diye bilinen bölge, Güneydoğu Anadolu'da Arap yarımadasının uzantısı ile Ankara ile Biga arasında uzanan nispeten dar bir şerit.

Doğu Anadolu dışında bütün diğer bölgeler çok yaşlı. Örneğin, Batı Anadolu ile Kırşehir Masifi'nin temelinde 2 milyar yıllık kayaçlar var. Karadeniz silsileleri ile Güneydoğu Anadolu'nun temeli nispeten daha genç: Yaklaşık 600 milyon yıllık. Ankara ile Biga arasında kalan ve Sakarya kıtası denilen parçanın temelinde bilinen en yaşlı kayaçlar 300 milyon yıldan yaşlı.

Buna mukabil Doğu Anadolu'nun temelini oluşturan kayaçlar yaklaşık 80 milyon yıldan günümüze çökelmiş kum ve kiltaşlarından oluşuyor.

Barazangi ve Türkelli ekibinin bulguları, bu bölgede normal olarak kıtaların altında görülen soğuk yer mantosunun, yani taşküre tabakasının olmadığına işaret ediyor.

Barazangi-Türkelli ekibinin çalışmaları, ayrıca Doğu Andolu'nun altında bazı yerlerde deprem dalgalarının yavaş gittiğini de gösterdi.

Bu da yer mantosunda yüksek sıcaklığa işaret ediyor. Bilimciler bu son çalışmalar sayesinde, Doğu Anadolu'nun depremselliği konusunda çok daha ayrıntılı bilgi edinmenin mümkün olacağını, buradaki genç tektonik hareketleri daha detaylı olarak inceleyebileceklerini belirttiler.

Toplantının ilk günü yapılan konuşmalarda, Doğu Anadolu'nun en az ege ve Marmara bölgeleri kadar büyük deprem riski altında olduğuna işaret edildi ve yapılacak inşaatlarda ve mühendislik projelerinde bu durumun dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Prof. Barazangi, Bakû-Ceyhan boru hattı çalışmaları sürdürülürken, bölgedeki deprem riskinin göz önüne alınması gerektiğini söyledi. Boru hattının geçeceği yerlerde jeofizik çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğini, bu yönde harcanacak paranın kötü felaketleri önleyeceğini sözlerine ekledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, toplantının "Marmara'da başımıza gelen olayın, Bakû-Ceyan boru hattında meydana gelmesini önleyecek özellikte olduğunu" belirt ti.
Cumhuriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Murat Tabanlıoğlu, Bünyamin Derman, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz