reklam

24 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Bakü-Ceyhan için deprem uyarısı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin deprem konusunda en az batı kadar risk altında olduğu ve Bakü- Ceyhan Boru Hattı çalışmalarının doğudaki deprem riski ile ilgili bilimsel verilerin değerlendirilerek yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Erzurum'da düzenlenen ''Doğu Anadolu Bölgesi'nin Tektonik Yapısı ve Depremselliği'' konulu toplantıda, dünyanın değişik ülkelerinden gelen bilimadamlarının, bölge hakkındaki araştırmalarında elde ettikleri en son bilimsel veriler ortaya kondu.

Boğaziçi, Atatürk ve ABD'nin Cornell üniversitelerince ortaklaşa organize edilen ve Avrupa ülkelerinden de bilim adamlarının katıldığı toplantıda, söz konusu bilimsel verilerin yapılacak tüm projelerde dikkate alınması gerektiği, aksi taktirde istenmeyen sonuçların yaşanabileceğine dikkat çekildi.

Felakete karşı şimdiden önlem alın
ABD Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Muawıa Barazangı, Bakü- Ceyhan Boru Hattı çalışmalarının doğudaki deprem riski ile ilgili bilimsel verilerin değerlendirilerek yapılması gerektiğine işaret etti.

''Türkiye'den tabii ki boru hattı geçer. Ancak boru hattının geçeceği yeri belirlemek için kesinlikle jeofizik çalışmaları gözardı edilmemeli'' diyen Barazangı, aksi taktirde kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Boru hattının bilimsel veriler ışığında daha emniyetli yerlerden geçirilmesi için belirli miktarda para harcanması gerektiğine işaret eden Barazangı, ''Ama harcanacak bu para iyi yere gidecek. Bu para ileride felaketleri önleyecek. Para şimdiden harcansın ki ileride bir felaketin ardından hem gözyaşı döktüp hem daha fazla para gitmesin'' şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Ünivresitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengöz ise ''Bu toplantı, Marmara'da başımıza gelen olayın, Bakkü-Ceyan Boru Hattı'nda meydana gelmesini önleyecek bir toplantıdır'' dedi.

Toplantıdaki verilerin ardından, boru hattının sağlıklı döşenememesi, hattın üzerinde bir depremin meydana gelmesi halinde bir facianının olabileceğinin artık bilindiğini anlatan Şengöz, kendilerinin üzerlerine düşen görevi yaptığını, konunun, bundan sonra mühendisleri ve özellikle siyasileri ilgilendirdiğini ifade etti.

Verilerimiz ciddiye alınmalı
Toplantının organize edilmesinde Türkiye'deki temsilciliği üstlenen Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Türkelli, bilimsel verilerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Amaçlarının, bilimsel verileri kamuoyuna duyurmak ve mühendislik bilimine aktarmak olduğunu ifade eden Türkelli, ''Türkiye'nin batısı deprem konusunda ne kadar önemliyse, doğusu da o kadar önemli. Tamam, batı sanayileşmiş, nüfusu kalabalık ama doğuya da özellikle son yıllarda yatırımlar yapılıyor. Bunların hepsi dikkate alınmalı'' diye konuştu.
Hürriyet

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Murat Tabanlıoğlu, Bünyamin Derman, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz