reklam

24 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Enka, bu kez Hollanda'da enerji santrali kuruyor

Bechtel firmasıyla ortak olarak yap-işlet (Yİ) modeliyle Adapazarı, Gebze ve İzmir doğalgaz santrallarını inşa ederek elektrik üretmeye başlayan Enka, ortağıyla birlikte bu kez Hollanda'nın Rotterdam şehrinde santral kuruyor. Rijmond santralı adıyla anahtar teslimi olarak gerçekleştirilecek proje için geçtiğimiz ay sözleşme imzalandı. 790 Megawatt (MW) kurulu gücünde inşa edilecek ve 345 milyon Euro'ya mal olacak santral 27 ayda tamamlanacak. Bechtel'in bir iştiraki olan İnterGen şirketine yapılan santralın müteahhitlik kısmı için Enka'nın yüzde 35 payı bulunuyor.

Projenin Direktör Yardımcısı Alp Doğuoğlu, santralın İnterGen tarafından 4 yıldır üzerinde çalıştığı bir proje olduğunu belirterek, Bechtel ve Enka'nın da bu projenin yapılabilirliği konusunda İnterGen'e destek verdiğini, dolayısıyla projenin ihale usulü kazanılmış bir proje olmadığını vurguladı. Doğuoğlu, inşaatına başlanan doğalgaz çevrim santralının ikişer adet gaz türbin ve jeneratörü ile kanal ateşlemeli atık ısı kazanı ve bir adet buhar türbin ve jeneratörünü içerdiğini, bunun yanında proje kapsamında bir su arıtma tesisi inşa edileceğini söyledi. Santralde yakıt olarak sadece doğalgaz kullanılacağını kaydeden Doğuoğlu, santralın ayrıca Shell'in Hollanda'daki rafinerisine saatte 350 ton buhar sağlayacağını belirtti. Santralın Nerefco Petrol Rafinerisi sahasının yakınlarındaki daha önceden petrol depolama tesislerinin bulunduğu yerde kurulduğunu belirtti.

Santralın inşasında kullanılacak boruların, Bechtel-Enka ortak yatırımı olarak Gemlik Serbest Bölgesi'nde 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan ve geçtiğimiz ay devreye alınan Çimtaş Boru Fabrikası'ndan karşılanacağını belirten Doğuoğlu, gaz türbinlerinin Siemens'ten, buhar türbinlerinin Alstom'dan, atık ısı kazanlarının ise Hollanda firması Standard Fasel'den temin edileceğini kaydetti.

Proje sahibinin Türkiye'de Adapazarı, Gebze ve İzmir yap-işlet santrallarının da ortağı olan İnterGen firması olduğunu kaydeden Doğuoğlu, Bechtel ve Shell'in ortak olduğu İnterGen'in dünyanın çeşitli ülkelerinde enerji üretim tesisleri geliştirme, kurma, işletme ve bu projelere ait altyapı oluşturma faaliyetlerinde bulunduğunu kaydetti. Doğuoğlu, ABD'li Bechtel firmasıyla birlikte bundan sonra ortak proje gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti.
Dünya

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Murat Tabanlıoğlu, Bünyamin Derman, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz