reklam

24 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İhalelerde 'hatır' bitti

Sıfırdan gelip şirket kurarak devletten trilyonluk ihale alma devri kapanıyor. Belirlenen mali kriterlere sahip olmayanlara iş verilmeyecek, müteahhitlik karnesiyle para kazanma devri bitecek.

Yeni yıldan itibaren uygulanacak olan yeni ihale düzenlemeleri, sıfırdan gelip yeni şirket kurarak, hatırlı kişilerin desteğiyle devletten trilyonlarca liralık ihale alma dönemini bitirecek.

Kamu İhale Kurumu, 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek olan Devlet İhale Kanunu'na ilişkin ikincil mevzuat hazırlıklarını sürdürüyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, çok sayıda yönetmelik, genelge ve tebliği içerecek olan ikincil mevzuata ilişkin düzenlemeler, ekim ayının sonlarından itibaren Resmi Gazete'de yayımlanmaya başlanacak. +*bYeni ihale mevzuatı şunları getiriyor:

İş ve keşif artışı bitip, anahtar teslimi ihale dönemi başlarken, projeler için iyi bir etüt dönemi geçirilecek ve bir iş kaça ihale edildiyse belirli şartlar dışında o paraya bitirilecek.

Ödenek olmadan ihale yapılamayacak ve müteahhitlik karnesi dönemi de son bulacak. Üst düzey bürokratlarının A tipi karne alıp, bunu kiraya vermesi de artık mümkün olmayacak. Müteahhitlik karnesinin yerini iş deneyimi ya da iş bitirme belgesi alacak.

Yeni yıldan itibaren sıfırdan gelip, yeni şirket kurup, devletten trilyonlarca liralık ihale alma dönemi de son bulacak. Bir Üst Kurul üyesinin 'Artık belirli makamlarda bulunanlar, hiç kimseye (Hadi şirket kur, gel sana şu işi verelim) diyemeyecek' dediği bu sistemde, devletten yapım, mal ve hizmet alımı ihalesi için belli limitler getirilecek.

Vergi borcu kolaylığı
Söz konusu limitlerin yapım işlerinde 100 milyar, mal alımlarında 50-60 milyar, hizmet alımlarında ise 20-25 milyar lira dolayında tutulması düşünülüyor.

Devlet ihalelerine gireceklerde adli, mali, ekonomik ve teknik yeterlilik kriterleri aranacak. Ancak son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hemen hemen bütün firmaların vergi ya da prim borcu bulunması nedeniyle, bu konuda bir esnekliğe gidilmesi planlanıyor.

İçi boş şirkete iş yok
Aynı düzenleme kapsamında, kamu ihalelerine katılan müteahhitlerin belirli bir mali performansa sahip olmaları gerekecek. Bu kriterler arasında, özkaynakların toplam aktif içinde yüzde 45-50'lik bir orana sahip bulunması, belirli bir nakit gücü olması gibi şartlar da yer alacak.
Akşam

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Murat Tabanlıoğlu, Bünyamin Derman, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz