reklam

25 Eylül 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Programınızda deprem var mı?

Avcılar başta olmak üzere İstanbul'un güney sahilleri depreme dayanıksız. Ülkeyi yönetmek isteyenler seçmene açıklasın: İstanbul başta olmak üzere, afetler için hazırlıklarınız neler?

Olası İstanbul depreminin bilançosunu belirlemek üzere yapılan çalışmaya göre, önlem alınmadığı takdirde kenti felaket bekliyor. 6.9, 7.4, 7.5 ve 7.7 büyüklüğündeki deprem senaryolarına yer veren 'Sismik Mikro-Bölgeleme Dahil Afet Önleme/Azaltma Temel Planı Çalışması'nda en kötü ihtimal ele alındığında 70-90 bin can kaybı olacak, 120-135 bin kişi ağır yaralanacak, 50-60 bin bina ağır hasar görecek, 500-600 bin aile evsiz kalacak.

İstanbul'un güneyi riskli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon Uluslararası İşbirliği'nce (JICA) Mart 2000'de başlanan çalışmada, 20 Türk ve 20 Japon olmak üzere 40 mühendis ve bilim adamı yer aldı. Dört deprem büyüklüğü belirlenerek, bunlar A (7.5), B (7.4), C (7.7) ve D (6.9) gruplarına ayrıldı. En kötü senaryolar A ve C grupları. Bu ihtimallere göre Fatih'te bina ve nüfus yoğunluğu nedeniyle 6 binden fazla can kaybı bekleniyor. Adalar, yüzde 8.4 ile en fazla can kaybının olacağı yer. Avrupa yakası, Asya'ya göre her halükârda en çok zararı görecek olan yer. Büyükçekmece, Adalar, Avcılar, Çatalca'nın eski bölgeleri, Bahçelievler ve Fatih ise bu çalışmaya göre riskli yerler.

Kamu binaları içler acısı
A ve C senaryolarının gerçekleşmesi durumunda İstanbul'daki 5 bin bina yerle bir olacak. Deprem sırası ve sonrasında büyük iş düşecek olan kamu binalarının durumu ise içler acısı. Eğitim, sağlık, emniyet, belediye, valilik ve itfaiyeyi kapsayan kamu binalarının hasar görme riski, İstanbul'daki diğer binalar kadar yüksek. İtfaiye binaları az katlı oldukları için en az zararı görecekler içinde. 480 köprü çalışma için incelendi.

A modeline göre 18, C modeline göre ise 20 köprünün yıkılma olasılığı yüksek. Söz konusu köprüler içinde Boğaz köprüleri yok. Haliç Köprüsü yüzde 93.7'lik derecesiyle yıkıma çok yakın. Deprem felaketi göz önünde bulundurulduğunda, büyük önem kazanan yolların durumu da umut verici değil. Tahmin edilen bina hasar sonuçlarına dayanarak, enkazların kapatacağı yollar da hesaplandı.
7-15 metre genişliğindeki yolların yüzde 50'den fazlası molozlar nedeniyle kapanacak. Bu yollar, çoğunlukla İstanbul'un sahil şeridi ve buraya yakın iç kesimlerinde bulunuyor. Avrupa yakasındaki çok geniş bir bölgede ulaşımın sağlanamayacağı hesaplanıyor.

Altyapı daha iyi
7 bin 568 kilometrelik şehir suyu şebekesinin yüzde 80'inin depreme dayanıklı olduğu belirtiliyor. Fatih ve Güngören çok hasar görecek bölgeler arasında. Doğalgaz hatlarında ise yeni yapıldığı için büyük zarar beklenmiyor. 33 bin kilometrelik elektrik hatlarında yüzde 2.5-3.3 hasar bekleniyor. İstanbul'un zemin bilgileri, internette belediyenin ' http://www.ibb.gov.tr' adresinde 'deprem sayfası'ndan öğrenilebiliyor.

Yapılacaklar listesi
Deprem felaketine karşı acil, kısa, orta ve uzun vadeli alınması gereken önlemler şunlar: Acil yapılacaklar:
Acil yol ağı, tahliye, nâzım ve imar planlarında değişiklik, acil müdahale faaliyeti, kurtarma operasyonu, su ve yiyecek stoku, çadırkentler, geçici iskân ve mezarlık. Kısa vadeli tedbirler: Hastaneler, kamu binaları, köprüler, limanlar ve altyapının güçlendirilmesi, toplumda bilinci artırmak ve afet yönetim merkezinin inşası. Orta ve uzun vadeli önlemler: Depreme dayanıklı binalar için araştırma teşviki, dayanıklı konut için kredi sistemi, afet yönetimi konusunda kurumsal bir sistem.

Gürtuna'dan sitem
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, çalışmayı basına tanıtırken şöyle konuştu: "Kamu binaları imdada koşmak yerine himmete muhtaç olacak. İstanbul olarak depreme hazır mıyız? Hayır. Ama çaresiz de değiliz. Deprem hasarlarını en aza indirmek için projeler geliştirildi, hazırlandı. Bunlar sunulacak. Hükümete, parlamentoya, bugüne kadar göremediğimiz İstanbul milletvekillerine sesleniyorum. Projelere destek bekliyoruz. Afet yönetiminde merkezi ve yerel yönetim işbölümü yapmalı. İmar Kanunu'nda değişiklik yapılmalı. Aksi halde enkaz altında kalacak olanlar yalnızca insanlar değil, sorumsuz beyinler de olacak."
Radikal 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz