reklam

26 Eylül 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem riski taşıyan belediyeler, Ankara’yı harekete geçmeye çağırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün açıkladığı ‘İstanbul’da deprem riski’ raporunda, tehlikeli bölge olarak geçen ilçelerin belediye başkanları, açıklanan senaryoların Ankara’yı harekete geçirmesini istediler.

Muhtemel bir İstanbul depreminde hasar ve can kaybının yüksek olmasının beklendiği ilçelerin belediye başkanları topu Ankara’ya attı. Başkanlar, halkın moralini bozan bu tür senaryoların siyasileri harekete geçirmesi gerektiğini kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) iki yıl süren çalışmasının ardından önceki gün basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanan raporda, muhtemel bir İstanbul depreminde 90 bin kişinin hayatını kaybedebileceği, 600 bin kişinin de evsiz kalacağı ifade edildi. Çalışmada İstanbul’un ilçelerinin risk haritaları da kamuoyuna sunuldu.

Çalışmada en riskli üç belediye arasında gösterilen Bahçelievler Belediye Başkanı mimar Saffet Bulut, bu tip çalışmaların ilçe halkı arasında moral bozukluğuna sebep olduğunu dile getirdi. Bulut; “Bu tip açıklamaların devletimizi harekete geçirmesi lazım. Hazine arazilerinin tasarrufunun belediyemize verilmesi, karşılığında vatandaşın binalarının yıkılıp tekrar yapılmasına yönelik bir proje hazırladık. Bugüne kadar dikkate alınmadı. Vatandaşı tedirgin etmektense işe koyulsaydık devletten para almadan Bahçelievlerin üçte birini yenilemiştik.” dedi.

Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı ise İstanbul ve İstanbul Teknik üniversiteleriyle yaptıkları deprem ve önümüzdeki şubat ayında bitirilecek çalışmaya göre ilçenin riskli olmadığı kanaatinde. Bahadırlı, “Çalışmada önce zemin etütleri yapıldı. Bugünlerde ise ilçedeki binalar tek tek taranıyor. Çalışma bitirildiğinde her binanın nüfus cüzdanı olacak ve herhangi bir mahalledeki vatandaş binasının dayanıklılığını görebilecek.” şeklinde konuştu.

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ise Avcılar’ın deprem riskinin İstanbul’un genelinden daha fazla olmadığı görüşünde. Avcılar’da yıkılan 28 binanın yapılan incelemeler sonucunda proje hatası yüzünden yıkıldığının ortaya çıktığını vurgulayan Değirmenci, tedbir alacak makamda olanların senaryolar çizerek halkın moralini bozmaması gerektiğini savundu.

Küçükçekmece de deniz ve göl arasında yer alan geniş arazi yapısıyla en riskli bölgeler arasında. İlçe belediyesi, zemin etütlerini yaparak binaları teker teker değerlendirmiş durumda. Kurulan beton laboratuvarında binaların dayanıklılıkları ölçülüyor.
Zaman 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz