reklam

27 Eylül 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

BTC’nin Türkiye kesiminde inşaat başladı

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın Türkiye tarafında inşaata Ceyhan’dan başlandı. Projenin müteahhitliğini Botaş üstlenirken, hat 2005’te faaliyete girecek.

Hazar Denizi’ndeki zengin petrol kaynaklarını üç ülke üzerinden geçerek Akdeniz’e ulaştıracak Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın Türkiye bölümünde inşaata Ceyhan’dan başlandı. 1730 kilometrelik boru hattının Ceyhan’daki temel atma törenine, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Enerji Bakanı Zeki Çakan, Botaş Genel Müdürü Gökhan Bildacı, ABD Başkanı George W. Bush’un Hazar Bölgesi Temsilcisi Steven Mann’ın yanı sıra ABD ve Azerbaycan’ın Ankara’daki Büyükelçileri katıldı.

Toplam maliyetin 2.95 milyar dolar olması öngörülen boru hattı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den başlayıp, Gürcistan’ı geçerek, Adana’nın Ceyhan Limanı’nda son bulacak. 2005 yılının Mayıs ayında petrol sevkiyatına başlaması öngörülen hat, günde bir milyon varil ya da yılda 50 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.

İlkler gerçekleştiriliyor
ABD’nin Doğu-Batı Enerji Koridoru politikası kapsamında proje aşamasından itibaren yoğun şekilde desteklediği proje, aynı zamanda bölgede Rusya ve İran üzerinden geçmeyen ilk petrol boru hattı olma projesi niteliğini taşıyor.
Proje, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın petrol taşımacılığındaki yükünü azaltacak olması nedeniyle kritik öneme sahip.

18 Eylül’de Bakü’de yapılan törenle yapımına resmen başlanan BTC projesinin Türkiye bölümünü inşa edecek firmalar 20 Eylül’de Botaş’la anlaşma imzalamıştı. Hattın Türkiye ayağının müteahhitlik görevini üstlenen Botaş, hattın inşasının 6 ana grup altında tamamlanacağını açıklamıştı.

10 İlden geçecek
BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın Türkiye kesimini oluşturacak güzergah, Türkiye-Gürcistan sınırı üzerinde bulunan Ardahan ili sınırları dahilindeki Türközü ile Akdeniz kıyısındaki Ceyhan ilçesi arasında yer alacak.
Yılda 50 milyon ton (günlük 1 milyon varil) ham petrol taşıma kapasiteli boru hattı güzergahı, sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana il sınırlarını geçecek.

Hat yer altında olacak
BTC ham petrol boru hattı tümüyle toprak altına gömülü olacak. Ancak işletimi için gerekli olan bazı tesisler yer üstüne inşa edilecek.
Bu çerçevede, petrolün boru hattı içinden iletimini sağlayacak olan, her biri 13 ile 18 hektar arasında değişen alanlar üzerine inşa edilecek, 4 adet pompa istasyonu kurulacak. Boru hattının son 130 kilometrelik bölümündeki basıncın kontrolü amacıyla, yaklaşık 6 hektarlık alan üzerine kurulacak 1 adet basınç düşürme istasyonu inşa edilecek.

Çakan: Stratejik önem artacak
Törene katılan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, yaptığı konuşmada, “Proje sayesinde Türkiye’nin bölgedeki stratejik önemi artacak, Boğazlar’daki aşırı tanker trafiğinin önü kesilecek, ciddi miktarda döviz girdisi sağlanacak” dedi.
Projenin dünya standartlarında ve güzergah üzerinde yaşayanların hayat düzenini bozmadan, doğal güzelliklere ve tarihi mirasa zarar vermeden gerçekleştirildiği konusunda iddialı olduklarını kaydeden Bakan Çakan, “2005 yılı baharında yine burada birlikte olacağız ve bu projenin hayata geçtiğini, Hazar petrollerinin Ceyhan’a ulaştığını görmek bizler için en büyük mutluluk olacaktır. Proje şu ana kadar anlaşmalarda belirlenen rakamlardan tek kuruş üstüne çıkmadan yürütülmüş olup, müteahhit şirketlerin de titiz çalışmaları sonucu zamanında bitirilecektir” dedi.

Bildacı: Tarihte yeni sayfa açıldı
Hattın müteahhitliğini işlemlerinden sorumlu Botaş’ın Genel Müdürü Gökhan Bildacı da, konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yeni bir sayfa açtık” dedi.
Bildacı, 32 ay içinde ham petrolün dünya pazarlarına ulaşmaya başlanacağını belirterek, “Oysa çok da uzak olmayan geçmişte projemizin bir hayalden ibaret olduğunu savunanlar olmuştu. Ancak, projemizin coğrafi, stratejik çevresel ve sosyal açılardan en uygun alternatif olduğu inancımızı kaybetmedik” dedi.

Pearson: Stratejik ortaklık güçlendi
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ise konuşmasında, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin tarihi bir önem taşıdığını, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirdiğini söyledi.
Projenin, uluslararası işbirliğinin de en güzel örneklerinden birisi olduğunu ifade eden Pearson, “ABD Büyükelçisi olarak ABD şirketlerinin yol gösterici rol olmaktan özellikle memnuniyet duymaktayım” dedi.
Pearson, bu projenin gerçekleşemeyeceğini söyleyenlerin de bulunduğunu anımsatarak, ama şimdi bunun bir hayal olmadığının kanıtlandığını anlattı. Pearson, Hazar petrollerinin güvenli bir yolda pazarlara açılacağını bildirdi. Projenin çevresel ve sosyal boyutunun da unutulmaması gerektiğine işaret eden Pearson, şunları kaydetti:
“Günde 1 milyon varil petrol İstanbul ve Çanakkale boğazından geçmeden pazarlarla buluşabilecek. Bu proje, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci içinde yürütülmektedir. İngiliz hükümeti bu dev projenin hedeflerini ve projeyi tamamlamaktan sorumlu olanların çabalarını tümüyle desteklemektedir.”
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Mehmet Aliyev de bu proje ile Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan’ın altın kemerlerle, can ve kan damarları ile birleştiğini ifade etti.
NTVMSNBC 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz