reklam

27 Eylül 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Doğu Anadolu'daki faylar sanıldığından tehlikeli

Doğu ve Güneydoğu'daki fay hatlarını iki yıla yakın süre izleyen yerbilimciler, bölgedeki fay hatlarının bilinenden daha tehlikeli olduğunu saptadı.

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü ile ABD'nin Cornell Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı çalışma sonrası elde edilen verilerin değerlendirildiği Erzurum'daki kongrede, bölgede yıkıcı depremlerin kaçınılmaz olduğu görüşünde birleşildi. Palandöken Polat Renaıssance Hotel'de üç gün devam eden ‘‘Türkiye'nin Doğusu ve Kuzey Arap Plakası Tektoniği’’ adlı toplantıda, elde edilen veriler değerlendirildi.

Doğu beşik gibi
Kandilli Rashathanesi ve Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi tarafından bölgede günde ortalama 5 deprem kaydedilirken, bölgenin değişik kesimlerine yerleştirilen son sistem cihazların saptadığı deprem sayısı 10'a çıktı. Doğuda son 18 ay içinde büyüklüğü 2 ile 4 arasında değişen deprem sayısı 6 bine ulaştı. Erzurum, Kars, Bitlis, Mardin, Diyarbakır, Bingöl, Bayburt, Ordu ve çevresinde 29 noktaya yerleştirilen cihazlar, Arap Yarımadasının sürekli sıkıştırdığı yer altındaki oluşumlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Niyazi Türkeli, bölgedeki fayların bilinenden çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Faylar konusunda yapılan yorumların, bu çalışma ile birlikte değiştiğine işaret eden Prof. Türkeli, şunları söyledi:

Yeni faylar
‘‘Arap Yarıdımadası'nın sürekli sıkıştırdığı Doğudaki depremsellik hakkında fazla bir bilgimiz yoktu. Ama yapılan çalışmalarda önemli bilgilere ulaşıldı. Şimdiye kadar yapılan yorumların değişeceği gözler önüne serildi. Yeni birtakım fayların varlığını tesbit ettik. Dört yılda bir büyük bir deprem yaşıyor ve hep bu filmi seyrediyoruz. ‘Deprem oldu, ilk belirlemelere göre can kaybı şu kadar. Kızılay çadırlarını gönderdi. Ölülerin çıkarılması gibi.' Bakın bu filmi artık değiştirmek gerekiyor. Artık bilimsel sonuçlardan yararlanmalıyız. Bilimi kullanmak medeniyetin bir göstergesidir.’’
Hürriyet 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz