reklam

28 Eylül 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bütçede ödeneği olmayan hiçbir ihale yapılmayacak

Kamu İhale Kurumu devlet ile özel sektör arasında hakem olacak. Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak, pırasa satılır gibi müteahhit karnesi satılan Türkiye’de, ihalelerin çok iyi denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak, pırasa satılır gibi müteahhit karnesi satılan ülkemizde ihalelerin çok iyi denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Bir araştırmaya göre ülkemizde 200 bine yakın müteahhit bulunduğunu belirten Akkaynak, bu sayının Avrupa Birliği ülkelerindeki toplam müteahhit sayısına denk düştüğünü belirtti. Bütçede ödeneği bulunmayan hiçbir işin ihalesine çıkılmayacağını vurgulayan Akkaynak, yeni yıldan itibaren siyasilerin kamu alımlarında etkinliğinin sona ereceğini iddia etti.

Yılbaşında kabul edilen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun içini dolduracak yönetmelikler konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Sener Akkaynak, kurumun 1 Ocak 2003 itibarıyla fiilen faaliyete geçeceğini söyledi. Depremde ilk olarak kamu binalarının yıkılmaması için ihalelerin büyük önem taşıdığını ifade eden Akkaynak, “Artık en ucuz fiyat veren ve ihalede neredeyse yüzde 90(!) fiyat kıran firma yerine o işe en uygun firma tespit edilmeye çalışılacak. Eskiden olduğu gibi kamu kurumlarında 2 yılda bitirilmesi gereken proje 5 yılda bitirilmeyecek. İhale tamamlandığında yapılması gereken ödemeler de mutlaka hızlandırılacak.” dedi.

Haziran ayında ihalelerin eşik değerleri ile ilgili bir yasada değişikliğe gittiklerini belirten Akkaynak, böylece yerli firmalara ihalelerde yüzde 15 avantaj sağlandığını belirtti. Kamu kurumlarına bağlı kuruluşların artık kendi kurum ihalelerine rahatlıkla giremeyeceğini kaydeden Akkaynak, “Artık aynı kamu kurumunda ihalelere girebilmek için anonim şirketlerin yüzde 51 hissesinin kamu dışında bulunması zorunluluğu var. Eskiden olduğu gibi Emekli Sandığı Vakfı ve Diyanet Vakfı gibi kurumlar artık kendi kurumlarının ihalelerine tek başlarına girip ihaleyi kazanamayacak.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na kadar tüm ihalelerin kurum tarafından tek tek denetleneceğini vurgulayan Akkaynak, bu durumdan bazı kamu kurumlarının ve bağlı şirketlerin olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Buna örnek olarak; Tarım Bakanlığı’na bağlı Şap Enstitüsü’nü gösteren Akkaynak, “Türkiye’de artık ilaç sanayii büyük gelişme gösterdi. Ancak biz hâlâ devlet eli ile bu işi yapmaya çalışıyoruz. İşi daha ucuza yapabilecek ilaç firmalarının da bu ihalelere girmelerini engelliyoruz.” dedi.

Yeni İhale Yasası ne getiriyor?

Kapalı kapılar ardında ihale yapılmayacak.

İhalelerde muhammen bedel açıklanmayacak.

Hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna ayrıcalık tanınmayacak.

Kamu tek taraflı olarak sözleşmeye özel madde koyamayacak.

Kamu İhale Kurumu’nun aldığı kararlar da istenirse yargıya götürülebilecek.

Eşik değerlerin üstündeki büyük ihalelere girmek için bazı şartlar aranacak.

Milli Savunma Bakanlığı’nın savunma ve güvenlik konuları dışındaki ihaleleri kanuna tabi olacak. Kamu kurumlarının ödenekleri olsa bile ayrıntılı uygulama projesi yoksa ihaleye çıkılamayacak.

İhaleyi kazanan firmanın teklifini geri çekmesi halinde 2. sıradaki firmaya ihale verilebilecek.

Kurumun internet sitesinde (www.kik.gov.tr) artık her türlü mevzuat ve bilgi desteği yer alacak.
Zaman 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz