reklam

30 Eylül 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye 2500 yıllık kültür mirasını Paris’te sergiliyor

Paris’in “Tuileries Bahçeleri”nde yer alan, İstanbul Arkeoloji müzesindeki 2500 yıllık eserlerin tanıtıldığı fotoğraf ve heykel sergisi sanat çevrelerinde hayranlık uyandırıyor.

Dünyanın saygın yayın organları arasında yer alan Fransız Le Figaro Magazine, yedi sayfa ayırdığı sergiden övgüyle söz etti. Mimar ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ ve Arkeolog Ahmet Demirtaş tarafından gerçekleştirilen sergi Borusan Holding ile Türk ve Fransız Kültür Bakanlıkları’nca destekleniyor.

Sanat dünyasının başkenti Paris bugünlerde, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde korunan ve Antik Yunan ile Roma kültürlerinin başyapıtları arasında gösterilen eserlerin tanıtıldığı önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Fransız Le Figaro Magazine yayın organında yedi sayfa yer alan Sergi, Paris’in ünlü Louvre Müzesi bitişiğinde bulunan dünyanın en çok gezilen bahçelerinden biri Tuileries Bahçeleri’nde düzenleniyor.

Ahmet Ertuğ
İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki, Fatih Sultan Mehmet döneminden bu yana korunan 2500 yıllık heykellerin mermer replikalarının ve fotoğraflarının yer aldığı serginin ilham kaynağını Ertuğ & Kocabıyık Yayınları’nın geçen yıl yayınladığı “Sculptured for Eternity” kitabı oluşturuyor. Müzedeki koleksiyonların başyapıtlarının tanıtıldığı kitabın uluslararası platformda gördüğü ilgi üzerine Ahmet Ertuğ ve Ahmet Kocabıyık’ın gerçekleştirdiği projeye, Borusan Holding ile Türk ve Fransız Kültür Bakanlıkları destek veriyor.

Titiz bir çalışmanın ürünü
Tarihi ve estetik açıdan önem taşıyan 32 eserin mermer replikaları, Mimar Ahmet Ertuğ ve Arkeolog Ahmet Demirtaş’ın Fransa’da, heykel reprodüksiyon atölyelerinde yaptıkları incelemeler sonucu geliştirdikleri özel bir teknikle gerçekleştirildi. Arkeolog ve restoratörlerden oluşan uzman bir ekip, eserlerin orjinallerindeki en küçük detayları ve ışık yansımalarını sağlayan dokuları elde etti.

Mimar Ahmet Ertuğ, sergi aracılığıyla, İstanbul Arkeoloji Müzesinin dünya kültür mirasına ait hazinelerinin uluslararası platformda tanıtılmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Başyapıtların tüm replikalarının İstanbul’da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ertuğ, sergiyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Paris’e taşıdığımız, Apollo, Artemis, Zeus, Athena gibi tanrı ve tanrıçaların fotoğraf ve heykellerinin de bulunduğu sergi Paris sanat çevrelerinden büyük ilgi görüyor. Bunda titiz çalışmalarımız sonucunda ortaya çıkan eserlerde yakaladığımız üstün kalitenin önemli rolü var. Yunan ve Roma uygarlıklarının en önemli hazinelerinin Türkiye’de bulunduğunu hatırlatan eserleri, replikaların asılları kadar beğeni gördüğü bir sergiyle dünyaya tanıtıyoruz. Birçok ziyaretçi Batı kültürüne ait olan bir mirasın görkemli eserlerinin Türkiye’de korunduğunu sergide öğreniyor. Çalışmalarımızı sahip olduğumuz kültür mirasının dünyaya açılmasına önemli bir katkı olarak değerlendiriyoruz.”

Sergi Paris'in kalbi “Tuileries Bahçeleri”nde
Antik Yunan ve Roma kültürlerinin başyapıtları arasında kabul edilen eserleri tanıtmayı amaçlayan sergi, yine bu kültürün en değerli örneklerine sahip olan Louvre Müzesi’ne 200 metre uzaklıktaki bir açık alanda teşhir ediliyor. Paris’te, 200 mertekarelik bir alandaki sergi günde yaklaşık 2 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Mimar Ahmet Ertuğ, Fransız Kültür Bakanlığı’nın tahsis ettiği Tuileries Bahçeleri’nin en çok gezilen bölümlerinden birinde, 6 metre genişliğinde ve 32 metre derinliğinde, beş avludan oluşan saydam bir sergi mekanı tasarladı. Eserlerin büyük boy fotoğraflarını taşıyan ve çağdaş bir malzeme olan akrilik panolar, her biri özel bir temayı irdeleyen beş ayrı bölümü oluşturuyor.
Paris’in hem tarihi, hem de güncel açıdan kalbinin attığı bir noktada, saydam bir yapı içerisinde kentlilerle buluşan sergi, Anadolu’nun kültür mirasına yepyeni bir bakış getiriyor. Binlerce yıl öncesinin en önemli heykeltraşlarının elinden çıkan eserler, çağdaş bir fotoğrafçının objektifiyle buluşarak, antik dönemin olağanüstü öykülerini, Avrupalı sanatseverlere yeniden anlatıyor.

Sonraki durak Londra
Antik Yunan ve Roma uygarlıklarının en önemli eserleri arasında kabul edilen ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde korunan heykel ve lahit koleksiyonlarını dünyaya tanıtmayı amaçlayan Ertuğ&Kocabıyık Yayınları’nın, Paris’te başlattığı girişimin ikinci durağı Londra olacak. 2003 yılı Haziran ayında Kensington Sarayı Kraliyet Bahçelerinde Londra’lılarla buluşacak olan serginin daha sonra, İspanya, Almanya ve İtalya’ya gönderilmesi planlanıyor.
Sergi 31 Ekim tarihine kadar 10.00 / 19.00 saatleri arasında Tuileries Bahçeleri’nde gezilebiliyor. Sergi hakkında Fransızca ve özet İngilizce bilgi için Internet adresi: www.ertug-kocabiyik.com

Fransız basınından
Fransızların saygın yayın organı, 550 bin tirajlı Le Figaro Magazine ise, yedi sayfa ayırdığı sergideki heykellerin “asılları kadar dikkat çekici olduklarını” ifade ederek, “replika” terimi yerine, asıllarının “reenkarnasyonu” ifadesini kullanmayı tercih etti:
“Milyonlarca ziyaretçi Topkapı Müzesi’ni geziyor ama kaç tanesi bu Saray’ın eşsiz arkeoloji koleksiyolarını barındırdığını biliyor?”
“Başyapıtlarından bazılarının, orijinalleri kadar dikkat çekici kopyalarının 31 Ekim’e dek Tuileries Bahçeleri’nde sergileneceği İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en saygın kültür kurumlarından biri…”
“…Ahmet Ertuğ, ışığı büyük bir ustalıkla kullandığı fotoğraflarıyla Müze’nin eserleri arasında yer alan İskender Lahdinin ince işçiliğini ve gözle görülemeyen renklerini yeniden keşfetmemizi sağlıyor…”
Fransa’nın en önemli haftalık politika ve kültür dergilerinden l’Express dergisi ise, sergiyle ilgili makaleyi, 19 Eylül tarihli sayısında “Asıllarından daha gerçek” başlığıyla yayınladı:
“İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin en güzel heykellerinden bazıları, Louvre’a iki adım uzaklıktaki Tuileries Bahçelerinde sergileniyorlar. Bunlar eserlerin orjinalleri değil, Tasos adasından gelen mermer kristalleriyle yapılmış ve elle cilalanmış faksimilleri. Sonuç çok şaşırtıcı. İskender’in, Artemis’in ve Apollo’nun heykelleri, adeta sanatseverleri mutlu etmek için, antik heykeltraşların atölyelerinden çıktıkları günkü gibi, bugün bu bahçelerin arasında sahneleniyorlar.
Bu fikir, fotoğrafları ve sanat yayınları ile tanınan saygın Mimar Ahmet Ertuğ’a ait. Ertuğ, Topkapı Sarayı’nın içerisindeki olağanüstü Antik Yunan ve Roma Koleksiyonlarının çok az tanındığını gözlemleyerek bu projeyi yarattı. Bir yıl boyunca, bu koleksiyonların fotoğraflarını çekebilmek için en iyi ışıkları aradı. Eserlerin antik bir mabedin önündeki bir meydanda, açık havada durduklarını düşleyerek görüntüledi. Bu fotoğraflar, -özellikle mülajlarının alınması olanaksız olan lahitlerin fotoğrafları- Tanrıların ve İmparatorların mermer portrelerine çerçeve oluşturuyorlar…”
NTVMSNBC 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz