reklam

12 Ekim 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Kentler ısıyı hapsediyor

Antalya'da binaların bulunmadığı alanla açık bölge arasındaki sıcaklık farkı 3 dereceye kadar ulaşıyor. Göçle birlikte artan ve kent yapılarını bozan çarpık kentleşme iklimde etkili oluyor. Beton ve klima gibi dış etkenler sıcaklık değerlerini değiştiriyor.

 

Binalar, beton ve asfalt yollar kent merkezlerinde hava sıcaklığının artmasına yol açıyor. Çarpık yapılaşma kısa mesafelerde bile ısı farkını arttırıyor. Akdeniz Üniversitesi'nde çevre bilim uzmanı olarak görev yapan Huriye Oğuz , master tezinde ''Antalya kentinde seçilmiş bazı mekânlarda rüzgâr hızı, nispi nem ve hava sıcaklığı değişimlerinin belirlenerek kent ekolojisi bakımından değerlendirilmesi'' konusunu ele aldı. Antalya'da 250 metrelik bir alanda gerçekleştirilen ve bir yıl süren tez çalışmasında sıcaklık, nem ve rüzgâr hızları ölçüldü. Çalışmanın yürütüldüğü alanla, binaların bulunmadığı açık bölge arasındaki sıcaklık farkının 3 dereceye kadar ulaştığı tespit edildi. Bu bilimsel çalışmaya dayalı olarak da Antalya kıyı bandı ile kent merkezinin bittiği nokta olan Kepez bölgesi arasında 10 dereceye kadar varan bir sıcaklık değişikliğinin her mevsimde yaşandığı tahmin ediliyor. Göçle birlikte artan ve kent yapılarını bozan çarpık kentleşmenin de bölge ikliminde etkili olduğunu ortaya koyan çalışmada, beton ve klima gibi dış etkenlerin de sıcaklık değerlerini değiştirdiğine dikkat çekildi.

Asfalt ve betonun, depoladıkları enerjinin büyük bölümünü çevreye yayarak sıcaklığı arttırdığını, bitki ve suyun ısının düşmesini sağladığını belirten Oğuz, ''Antalya kent merkezindeki büyük boyutlara varan sıcaklık değişimini önlemenin yolları bina ve şehir parkları arasında koridorlar yaparak hava sirkülasyonunu canlandırmaktır'' dedi. Cadde konumu ve yeşil alan yoğunluğuna göre sıcaklığın kısa mesafede büyük değişiklikler gösterdiğine işaret eden Oğuz, Antalya kıyı bandında uzun yıllar tartışmaya konu olan ''basamaklı yapılaşma'' nın kente rüzgâr girişini sıfıra indireceğini savundu.
Cumhuriyet

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 22 Ekim'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz