reklam

17 Ekim 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İSKİ, Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerjisi santralını kuracak

Alternatif ve temiz enerji arayışlarının ele alınacağı Ulusal Enerji Sempozyumu’na katılan İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İSKİ’nin, alanında bir ilke imza atarak rüzgârdan elektrik üreteceğini açıkladı. Çodur, İSKİ’nin rüzgâr enerjisi santralı projesinin onaylanmak üzere Enerji Bakanlığı’na gönderildiğini kaydetti.

Türkiye’nin alternatif temiz enerji arayışlarının akademisyenler ve enerji sektörünün temsilcileri tarafından ele alınacağı ‘4. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu’ başladı. Toplantıda, İSKİ’nin Türkiye’nin en büyük rüzgar enerjisi santralını kuracağı açıklandı. 3 gün sürecek sempozyumda 117 bildiri sunulacak.

İSKİ ve Shell’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen sempozyum İSKİ Konferans Salonu’nda başladı. İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İstanbul’da 80 mw’lık rüzgar enerjisi santralı projesini onaylanmak üzere Enerji Bakanlığı’na gönderdiklerini bildirdi. Çodur, santralın kurulması aşamasında bu konuda çalışan bilim adamlarıyla işbirliği yapmak istediklerini kaydeden Çodur, Türkiye’de bugüne kadar kurulan en büyük rüzgar enerjisi santralının 20 mw’lik olduğunu hatırlattı ve İSKİ’nin santralın rüzgar tribünlerini; Istranca, Şile ve Terkos’ta kuracağını söyledi.

Shell Teknik Müdürü Ahmet Güven de şirketlerin geleceğin enerjisi olarak hidrojeni gördüğünü ifade ederek, bu konuda teknoloji geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Güven şunları söyledi: “Enerji, bir gelişmişlik ölçüsüdür. Kişi başına düşen milli geliri 3 bin dolar olan ülkelerde büyük bir enerji ihtiyacı doğmaktadır. 10 bin dolar olan ülkelerde bu ihtiyaç yavaşlamakta, 20–30 bin dolar civarında durmaktadır. Türkiye’nin de enerji üretimine yoğun ihtiyacı vardır. Dünyada enerji üretimi yeni bir döneme girmektedir. Küresel ısınma ve artan karbondioksit emisyonları yeni yakıt türlerinin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Shell, kısa vadede biodizel ve biomotorini, uzun vadede de hidrojeni dünya enerji ihtiyacını karşılayacak maddeler olarak belirlemiştir. Yakıt pilleri ve hidrojeni iletecek teçhizat üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.”

Temiz Enerji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Demir İnan da yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin dünyada önder olup, önemli katkılar yapabileceğini vurguladı. İnan şunları söyledi: “Temiz enerji kullanımı konusunda dünyada belirgin bir artış var. 1991’de 138 milyar mw olan üretim, 2000’de 240 milyar mw’a çıktı. Dernek olarak kurulduğumuzdan beri Türkiye’de temiz enerji üretiminin artması ve ar–ge konusunda çalışmalar yaptık. Ülkemizde yenilenebilir enerji üretimini daha da hızlandırmamız gerekiyor.”

İstanbul Vali Yardımcısı Tamer Diribaş, sempozyumun sponsorları İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur ve Shell Teknik Müdür Yardımcısı Ahmet Güven’e plaket verdi. Sempozyumda bugün ‘Binalarda enerji kullanımı’, ‘Güneş enerjisi’, ‘Biyokütle enerjisi’, ‘Enerji–ekonomi–çevre’ konulu oturumlar yapılacak.
Zaman

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 22 Ekim'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz