reklam

28 Ekim 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Emlak Vergisi'nde rayiç değerler yine mahkemelik

Emlak Vergisi'nde ikinci taksit ödeme dönemine bir hafta kalmasına karşılık belediyeler ve vatandaş tam olarak ne yapacağını bilmiyor. Daha önce metrekare birim fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki tepkiler üzerine Bakanlar Kurulu, yeniden değer tespiti yapılmasına karar vermişti.

Ancak değer tespit komisyonlarının ortaya koyduğu rakamlar yine eleştirilere yol açtı. Türkiye'nin en değerli mekânı haline gelen Ankara'nın Çankaya ilçesi başta olmak üzere birçok yerde rayiç bedellere itiraz oldu.

Özellikle ticaret odaları, yeniden gözden geçirilen rayiç değerlerin düşürülmesi için mahkemelere başvurdu. Ancak bunların büyük bölümü şu ana kadar sonuçlanmadı. Çankaya ilçesi için Ankara Ticaret Odası tarafından Vergi Mahkemesi'ne yapılan itirazın da bilirkişi aşamasında olduğu, mahkemenin, oluşturulan bilirkişi heyetinin raporunu beklediği öğrenildi.

Mahkemeler, söz konusu davalara ilişkin kararı açıklasa bile hukuki süreç bitmiyor. Belediye ya da karşı taraf, mahkemenin verdiği karar için 15 gün içinde Danıştay'a itirazda bulunabiliyor. Danıştay'ın da itiraz başvurusunun ardından 15 gün içinde karar alması gerekiyor.
Bu ise ikinci taksitin ödeneceği kasım ayında ihtilafların çözülememesi ve belirsizliğin sürmesi durumunu beraberinde getiriyor.

Gerek emlağı olan vatandaşlar, gerekse belediyeler için kesin rakamların olmadığı bir ortamda Emlak Vergisi hesaplanması gerçeği ortaya çıkıyor.
Sayıları 18 milyonu bulan Emlak Vergisi mükellefleri de, bu ortamda bir hafta sonra ödenmeye başlanacak Emlak Vergisi'nin ikinci taksiti konusunda ne yapacağını bilmiyor. Mahkemelik olan rakamlar karşısında vatandaş ya zamlı tarifeden vergisini ödeyecek ya da cezayı göze alıp, rayiç değerin kesinleşmesini bekleyecek.
Bu arada birçok yerde belediyelerin de yeni oranlar ve yeni değerler konusunda vatandaşı aydınlatmadığı belirtiliyor.

Ancak, kanun gereğince vatandaşın izleyeceği yol şöyle anlatılıyor:
"Belirlenen il ya da ilçe sınırları içinde arsa ya da binası bulunan vatandaş, belirlenen rayiç değerler için mahkemeye itirazda bulunulsa dahi, bu tutarlar üzerinden vergi verecek. Hesaplanan yıllık vergiden mayıs ayında ödenen ilk taksit düşülecek. Kalan tutar, mükelleften kasım ayı sonuna kadar tahsil edilecek.

Mahkeme, itirazı haklı bulup, ilan edilen rayiç değeri aşağı çekerse, bu defa vatandaş, belediyeye gidip, fazla ödediği vergiyi geri alacak. Ya da, bu tutar 2003 yılı vergisinden mahsup edilecek."
Ancak her iki durumda da, belediyeler oturup tek tek yeni oranlar üzerinden hesap yapacak ve vatandaşa tek tek iade yapmak durumunda kalacak. Bu ise hem vatandaşı hem de belediyeyi ayrıca uğraştıracak.

Vergilerde rekor artış 
Öte yandan Emlak Vergisi'ne tabi rayiç bedellerin açıklanmasıyla birlikte tepkilerin yoğunlaştığı Ankara'nın Çankaya ilçesinde vatandaşın ödeyeceği Emlak Vergisi'nde bir önceki yıla oranla 23 kata varan artışlar olduğu ortaya çıktı.
Yeni değerler sonrasında Ahmet Rasim Sokak'ta bulunan bir işyerinin geçen yıl 4 milyon 370 bin lira olan Emlak Vergisi'nin bu yıl 99 milyon 800 bin liraya yükseldiği görüldü.
Zaman

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz