reklam

31 Ekim 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Küçük Menderes için dehşet raporu

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Egemen, "Nehirden tarımsal kullanım dahil hiçbir şekilde yararlanılması mümkün değildir" dedi

Evsel ve endüstriyel atıkların tehdidi altındaki Küçük Menderes Nehri, her geçen gün acı sona bir adım daha yaklaşıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan rapor, tehlikenin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, çevre dostlarına seslenerek, "Bir an önce el ele vermezsek bu kirlilik Pamucak'ı da öldürecek" dedi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir Egemen, Küçük Menderes Nehri'nde kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, ''Küçük Menderes'ten tarımsal kullanım dahil hiçbir şekilde yararlanılması mümkün değildir'' dedi.

Kirlilik üst düzeyde
Prof. Dr. Egemen, İzmir Valiliği Çevre Koruma Kurulu tarafından Küçük Menderes Nehri'nin çeşitli noktalarından alınan su örneklerinin yapılan analizinde kirliliğin üst düzeyde olduğunun belirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Özdemir Egemen, şöyle konuştu:
''Kimyasal ve biyolojik oksijen ihtiyacı, değerlere bakıldığında, canlıların ölümüne yol açacak derecede düşüktür. Kurşun, nikel ve çinko gibi ağır metallerin en üst düzeyde olduğu, suyun asidik özellik gösterdiği ve sülfür oranının çok yüksek olduğu görülmektedir."

Dördüncü sınıf su
Analiz sonuçlarına göre, Küçük Menderes Nehri'nin suyunda evsel ve endüstriyel atıkların oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Egemen, "Suyun üçüncü ve dördüncü sınıf su sınıfına girdiği, yani tarımsal kullanım dahil hiçbir şekilde kullanılmasının mümkün olmadığı açıktır. Özellikle endüstriyel atık sularının arıtıldıktan sonra nehre bırakılması şarttır'' dedi.

"Sonuçlar ürkütücü"
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, Küçük Menderes'teki kirliliğin önlenmesi için kampanya başlattıklarını kaydederek, ''Analiz sonuçları karşısında dehşete kapıldım. Küçük Menderes'ten üreticilerimiz tarla ve bahçelerini suluyor. Topraklarımız hızla çoraklaşıyor. Yeraltı sularımız kirleniyor. Ayrıca bu kirlilik dünyaca ünlü Pamucak'ı da tehdit ediyor'' dedi. Selçuk'un çevresindeki belediyelerin arıtma tesisi yapacak ekonomik gücünün bulunmadığını da ifade eden Ülgür, "Devlet, bu belediyelerimize bir an evvel yardım etmelidir. Sanayi kuruluşlarının arıtma tesislerinin 24 saat çalıştırılması sağlanmalıdır. Çevre dostlarına sesleniyorum: Bir an önce el ele vererek Küçük Menderes'i kurtaralım'' diye konuştu.
Yeni Asır

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz